Emmarcat en el Pla Director

La Policia Nacional i la Fundació Mutua Madrileña conjuminen esforços per lluitar contra l'assetjament escolar

La iniciativa, sota el lema “L'assetjament ens pot tocar a qualsevol. Parla amb els teus fills”, va dirigida específicament a les famílies tant de víctimes com d'acosador i testimonis d'aquest tipus de fets i complementa altres iniciatives de prevenció que des de la Policia Nacional i la Fundació Mutua Madrileña es dirigeixen als estudiants .

La campanya compta amb tres peces audiovisuals que reflecteixen l'impacte emocional que pateixen tots els intervinents en situacions d'assetjament i pretén destacar la importància de la comunicació amb els menors per evitar que puguin ser víctimes o autors d'aquest tipus de violència

La presentació de la campanya s'ha dut a terme pel director general de la Policia, Francisco Pardo i el president del Grup Mútua i de la Fundació Mutua Madrileña, Ignacio Garralda

07/06/23

La Policia Nacional i la Fundació Mutua Madrileña han llançat una nova iniciativa per sensibilitzar davant l'assetjament escolar als pares i mares dels nens que sofreixen, provoquen o presencien agressions a les seves classes o a través de dispositius digitals.

L'aliança ha estat presentada avui pel director general de la Policia, Francisco Pardo, i el president del Grup Mútua i la seva Fundació, Ignacio Garralda. Tots dos han estat acompanyats pel comissari general de Seguretat Ciutadana de la Policia Nacional, Juan Carlos Castro, i pel director general de la Fundació Mutua Madrileña, Lorenzo Cooklin.
“L'assetjament escolar ens pot tocar a qualsevol. Parla amb els teus fills” és el fil conductor a tres peces audiovisuals creatives que posen l'accent, respectivament, en els pares dels testimonis, de l'acosador i de la víctima.
Aquests videos es difondran als canals propis d'ambdues entitats. En el cas de la Policia Nacional les seves xarxes socials aconsegueixen a més de 7,5 milions de persones. Per la seva banda, la Fundació Mutua Madrileña arriba mensualment a 1,5 milions de llars de famílies dels seus assegurats.

Els pares i mares són el públic al que va dirigida la iniciativa, que té com a objectiu presentar-los una realitat, la de l'assetjament escolar, que amb el ciberbullying ha transcendit l'espai de l'escola, i que és un problema pel qual cap família està preparada i que pot afectar a qualsevol nen o adolescent.

El treball creatiu vol evidenciar que tots formem part del problema i de la solució, no solament els pares i mares dels assetjats, i tracta de mobilitzar als adults i fer-los prendre consciència del problema perquè actuïn en tenir coneixement del mateix i parlin amb els seus fills per educar-los, prevenir i atallar l'assetjament escolar. Les tres peces audiovisuals que componen la iniciativa tenen un fil narratiu propi, sent independents entre si i abordant tres temes sobre el qual advertir als progenitors.

El major nombre de víctimes entre els 8 i els 13 anys

La importància de la sensibilització de la ciutadania en la problemàtica de l'assetjament escolar es veu reflectida en l'Estudi Estatal sobre la Convivència Escolar en Centres d'Educació Primària, publicat el dia 3 de maig de 2023 pel Ministeri d'Educació i Formació Professional, el qual conclou que el 9,5% de l'alumnat d'Educació Primària inclòs en aquest estudi, indiquen haver sofert assetjament i el 9,2% ciberassetjament.

L'activitat de les Unitats de Participació Ciutadana és font d'informació per a la resta d'unitats policials i les seves actuacions són registrades com a fets estadístics d'interès policial. Les dades relatives a l'assetjament escolar entre gener de 2022 i maig de 2023, reflecteixen que la franja d'edat en la qual es troben el major nombre de víctimes és aquella compresa entre els 8 i els 13 anys.

Més d'un any de silenci

Segons dades extretes dels estudis sobre l'assetjament escolar a Espanya realitzats per la Fundació Mutua Madrileña i la Fundació ANAR, basats en les afirmacions dels afectats i en les enquestes realitzades al conjunt d'estudiants que formen part del programa de prevenció d'ambdues entitats, un nen o adolescent que sofreix assetjament escolar triga 13 mesos a explicar-li-ho a algú i demanar ajuda, el 36 per cent l'hi oculta a el seus pares (i el 25 per cent dels quals pateixen ciberbullying) i el 90 per cent dels nens i adolescents que sofreixen assetjament desenvolupen problemes psicològics (ansietat, depressió i por permanent).

El Col·legi de la Psicologia de Madrid destaca els cinc senyals, o sintomatologies més freqüents, que poden advertir-nos que el nostre fill o filla sofreix assetjament escolar, com són l'estat d'ànim decaigut, el desinterès per activitats que abans desenvolupava, trastorns psicosomáticos com a mal de cap o estómac que fan que no vulgui anar al centre educatiu i símptomes d'ansietat, com la falta de somni o la pèrdua d'apetit.

Dues entitats compromeses amb la finalitat d'aquesta xacra

Aquests videos complementen la resta d'iniciatives de prevenció dirigides a l'alumnat i al conjunt de la comunitat escolar per part de la Policia Nacional i de la Fundació Mutua Madrileña.

“El compromís de la Fundació Mutua Madrileña amb la lluita contra l'assetjament escolar es va iniciar en 2015 i, a poc a poc, hem aconseguit que les coses canviïn, donant més visibilitat al problema i contribuint a canviar els comportaments i les sensibilitats sobre aquest problema, encara que hem de seguir treballant perquè encara ens queda molt per fer”, ha assenyalat Ignacio Garralda, president del Grup Mútua i la seva fundació.

Garralda ha recordat el ferm compromís de la fundació “a ajudar a erradicar la violència contra els més vulnerables de la societat, ja siguin dones víctimes de maltractament o dels nens”. En relació al compromís de la Policia Nacional i de la Fundació Mutua Madrileña, Francisco Pardo ha destacat que “la campanya que avui presentem és un exemple del que hem de fer les institucions públiques i privades: unir capacitats per protegir als més vulnerables”.

Durant la presentació, el director general de la Policia també ha volgut destacar que “la protecció dels més vulnerables és una prioritat per a la Policia Nacional i mai deixarà de ser-ho, ja que és tan prioritari com lluitar contra el terrorisme o el ciberdelito. Més que prioritari és un objectiu estratègic”.

La Fundació Mutua Madrileña porta des de 2015 compromesa amb la lluita per la fi de l'assetjament escolar. Dins de la seva línia d'acció social -una de les quatre àrees d'actuació en les quals treballa-, la fundació duu a terme iniciatives en quatre fronts per sensibilitzar enfront del problema. Al costat de la Fundació ANAR elabora anualment estudis sociològics sobre l'assetjament escolar, tant segons l'opinió dels afectats com de la població escolar en general. Així mateix, al costat d'ells actua cada any en 200 col·legis donant xerrades de sensibilització i prevenció.

Des d'aquest any, i al costat de la Comunitat de Madrid i el Col·legi de la Psicologia de Madrid, la Fundació Mutua Madrileña ha engegat un programa per facilitar l'atenció psicològica de nens i nenes víctimes d'aquesta xacra. Finalment, des de fa vuit anys la fundació ve desenvolupant diferents iniciatives d'impacte per sensibilitzar, a través de les xarxes socials, sobre la importància de l'actuació dels testimonis davant una situació d'assetjament escolar.

Per part de la Policia Nacional, des de la implantació del Pla Director, tant la Unitat Central com les Delegacions Territorials de Participació Ciutadana han impartit un total de 48.015 activitats formatives i informatives sobre assetjament escolar, les quals s'han potenciat en els últims anys duent a terme durant 2022 gairebé 6.000 activitats.

Dins de la capacitació a la comunitat educativa en els riscos d'Internet, el ciberassetjament és abastat de forma integral, per ser una de les conductes que afecten més greument al benestar dels joves, ja que no només es limita a l'àmbit escolar sinó que, a través dels dispositius digitals, poden perdurar durant les 24 hores dels 365 dies de l'any. En aquest sentit, s'han impartit en total 126.881 activitats informatives al voltant d'aquesta temàtica, i durant 2022, s'han comptabilitzat més de 14.160 dirigides a alumnes, equips docents, directius i AMPAS, entre uns altres.