A Jerez de la Frontera

La Policia Nacional deté a un fugitiu que liderava una organització criminal internacional dedicada al tráfico de drogues amb helicòpters

Al pròfug li constaven cinc reclamacions de diferents jutjats espanyols i canviava constantment de domicili entre Portugal, Cadis i zones rurals d'Huelva utilitzant documentació falsa

Liderava una organització criminal, radicada a la província de Cadis des del 2014, dedicada a la introducció d'haixix a Europa mitjançant l'ocupació d'aeronaus

30/05/23

Agents de la Policia Nacional han detingut a Jerez de la Frontera a un pròfug que liderava una organització criminal dedicada al tráfico de drogues mitjançant l'ús d'helicòpters. Al fugitiu li constaven cinc reclamacions de diferents jutjats nacionals i residia entre Portugal, Cadis i zones rurals d'Huelva utilitzant identitats i documentació falsa. Liderava una organització criminal, radicada a la província de Cadis des del 2014, dedicada a la introducció d'haixix a Europa mitjançant l'ocupació d'aeronaus.

La recerca que va conduir a la localització d'aquest individu va començar en 2021 quan els agents van tenir coneixement que el fugitiu controlava una estructura criminal que operava a diversos països. Deguda a aquesta dimensió internacional de la recerca, va ser sol·licitada l'emissió d'una Ordre Europea de Detenció i Entrega.

Després de diferents comprovacions en col·laboració amb autoritats portugueses de la xarxa ENFAST, es va poder esbrinar que el pròfug canviava d'ubicació entre Portugal, Cadis i diverses localitats de l'entorn rural a Huelva i que a més, estaria utilitzant diverses identitats i documentació falsa. Després de les tasques de recerca dels agents es va poder anar centrant la localització del fugitiu a l'entorn de Jerez de la Frontera. Finalment es va aconseguir concretar el domicili en el qual semblava estar residint de forma temporal i establir un dispositiu que va permetre dur a terme la seva detenció.

Un helicòpter accidentat amb 900 quilos d'haixix

Els fets pels quals estava cercat aquest fugitiu es remunten a l'any 2014, quan es va confirmar l'existència d'una estructura criminal radicada a la província de Cadis que es dedicava a la introducció d'haixix a Europa mitjançant l'ús d'helicòpters. Aquest individu presumptament controlava tota l'estructura criminal i la seva activitat, arribant a disposar d'un helicòpter que l'any 2015 es va estavellar en la localitat malaguenya de Gaucín morint els dos ocupants. Després de l'accident es van intervenir 900 quilos d'haixix a l'interior de l'aeronau.

Xarxa ENFAST de localització de fugitius

La Xarxa Europea d'Equips de Cerca Activa de Fugitius (ENFAST), per les seves sigles en anglès) la presidència del qual, cofinançada per la Unió Europea, ostenta Espanya a través de la Secció de Localització de Fugitius de la Policia Nacional, és una xarxa internacional d'agents de policia disponibles a qualsevol hora i que poden actuar immediatament a l'hora de localitzar i detenir a fugitius sempre que sigui necessari.

L'evolució de la delinqüència transfronterera ha comportat que les forces policials nacionals dels Estats Membres de la UE hagin combinat les seves forces i utilitzat la seva experiència per garantir que sigui impossible per als delinqüents perillosos fugir i eludir el càstig. ENFAST té com a objectiu incrementar la seguretat en la UE rastrejant i detenint amb èxit a delinqüents cercats a nivell internacional que hagin comès/fideïcomès delictes greus.