Va fugir d'Hongria després d'apoderar-se de més de 2.000.000 d'euros

La Policía Nacional detiene a una de los European Most Wanted Fugitives de EUROPOL en busca desde hace 10 años

Arrestada en aterrar en l'aeroport d'Adolfo Suárez Madrid-Barajas, procedent de la República Dominicana, on s'amagava després de ser condemnada al seu país d'origen a més de deu anys de presó

S'enfronta a altres possibles condemnes que excedeixen els 15 anys de privació de llibertat per presumptes delictes de falsedat documental, frau i estafa

30/03/23

Agents de la Policia Nacional han detingut en l'aeroport d'Adolfo Suárez Madrid-Barreges a una fugitiva a la qual li constava una Ordre Europea de Detenció i Entrega interposada per les autoritats d'Hongria. L'arrestada va ser condemnada al seu país d'origen a més de deu anys de presó per la comissió de diversos delictes econòmics i, a més, manté causes obertes per ser jutjada per altres presumptes delictes de falsedat documental, frau i estafa. Per aquests últims fets s'enfronta a altres condemnes que excedeixen els 15 anys de privació de llibertat.

Les recerques van començar en 2022, quan la Policia Nacional va iniciar una important recerca tendent a tractar de localitzar en territori nacional a tots aquells individus que formen part de la llista European Most Wanted, desenvolupada per EUROPOL i la xarxa ENFAST. En ella es troben inclosos els pròfugs més importants dels països europeus sobre la base de diferents factors com la gravetat dels delictes comesos, el grau de perillositat o el risc d'evasió de la justícia.

En el marc d'aquesta recerca, es van iniciar les gestions oportunes per localitzar i detenir a aquesta fugitiva hongaresa, qui es trobava inclosa en aquesta llista per la comissió de diversos delictes econòmics (estafa, frau i blanqueig de capitals) i de falsedat documental de summa importància al seu país d'origen. A més, aquesta dona també es trobava en la llista dels fugitius més cercats d'Hongria.

Els fets pels quals se li cercava es remunten al període comprès entre 2005 i 2012, quan la fugitiva, especialista en relacions bancàries i fraus crediticis, en col·laboració amb altres dues persones va aconseguir apoderar-se il·legalment de més de dos milions d'euros. Per donar aparença lícita a la procedència d'aquests diners, van crear diverses societats fantasmes. Tot seguit a les seves primeres condemnes, concretament a mitjan 2012, i de forma prèvia al seu ingrés a la presó, la detinguda va desaparèixer d'Hongria sense deixar rastre, desconeixent-se el seu parador fins al moment del seu arrest.

En cerca des de fa deu anys

Inicialment se sospitava que s'amagava a Tailàndia, on un dels seus col·laboradors havia estat detingut. No obstant això, les perquisicions inicials i la col·laboració entre les diferents autoritats d'Alemanya, Espanya i República Dominicana van permetre durant el passat mes de gener situar-la en aquest últim país. Després de setmanes de recerca, els agents van aconseguir detectar la seva presència en aquest país, on vivia protegida per una influent comunitat hongaresa desenvolupant una vida aparentment familiar i normal sota una identitat falsa. Allí, la fugitiva havia contret matrimoni amb un home de nacionalitat dominicana, amb qui té una filla de poca edat.

Amb tota aquesta informació, les autoritats dominicanes i espanyoles van establir un dispositiu conjunt per procedir a la seva detenció, que es va dur a terme en el lloc fronterer de l'aeroport d'Adolfo Suárez Madrid-Barajas. L'arrestada ha viscut durant més de deu anys evadida de la Justícia, aconseguint arribar a diferents països i disposant de gran facilitat d'accés a documentació falsificada, la qual cosa dificultava enormement la seva detecció.