Operació Caputxa

La Policia Nacional deté a 64 ultres als quals es relaciona amb desordres públics i renyines tumultuàries violentes

Es tracta d'una macrooperación contra grups radicals en l'àmbit de la violència en l'esport.

La Comissaria General d'Informació ha posat el focus en els grups ultres després de diversos incidents detectats en esdeveniments esportius

02/02/23

Agents de la Policia Nacional han detingut a les províncies de Burgos, Logronyo, Pamplona, Zaragoza, Màlaga i Madrid, a 64 persones per la seva presumpta pertinença a grups radicals violents de l'esfera futbolística i a els qui se'ls imputen delictes de renyina tumultuària i desordres públics.

Els fets es van produir diumenge passat 27 de novembre a Burgos amb motiu de la celebració del partit de futbol entre els equips Burgos CF i Reial Saragossa.

Hores abans del començament de l'encontre es va produir una gran renyina tumultuària en els voltants de l'estadi El Plantío en la qual més de mig centenar de membres dels grups ultres Ressaca Castellana, del Burgos, i Ligallo, del Zaragoza, es van enfrontar entre si utilitzant mitjans perillosos, amenaçant l'ordre social i posant en perill la vida i integritat de les persones.

Els agents van descobrir indicis que apuntaven a una planificació prèvia de l'enfrontament violent en el qual, a més, van participar altres grups violents com a Vell Fons, del Logroñés, el Front Bokerón, del Màlaga, i membres del grup Indar Gorri. Segons els investigadors, els dos grups ultres principals en l'enfrontament, Ligallo i Ressaca Castellana, haurien protagonitzat altres altercats en els últims anys.
Entre els diferents grups radicals existeixen aliances i animadversions que sovint es materialitzen en les conegudes «Drakas», quedades entre aficionats/aficionats violents per enfrontar-se.

L'operació ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció número Dos de Burgos i coordinada per la Comissaria General d'Informació. En la mateixa han participat les Brigades Provincials d'Informació de Burgos, Logronyo, Zaragoza, Pamplona, Màlaga i Madrid, i ha explicat també amb el suport de l'Oficina Nacional d'Esports (OND).