Operació conjunta de la Policia Nacional d'Espanya, la Policia Nacional de Colòmbia i la HSI nord-americana

Desarticulada una organització criminal dedicada al tráfico internacional de cocaïna i intervinguts 740 quilos d'estupefaent

Els agents de Policia Nacional han detingut a nou persones -sis d'elles en el municipi madrileny d'Aranjuez i tres a Màlaga- entre les quals es troben diversos Objectius d'alt Valor (High Value Targets) d'EUROPOLEn els registres realitzats, els agents han intervingut gairebé 50.000 euros en efectiu, 30 telèfons mòbils, cinc vehicles, un arma curta de foc i una armilla antibalas

30/01/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la DIRAN (Adreça Antinarcóticos) de la Policia Nacional de Colòmbia i l'agència HSI nord-americana (Homeland Security Investigations), han desarticulat una organització criminal dedicada al tráfico internacional de cocaïna i han intervingut 740 quilos d'estupefaent. La recerca, en la qual també han col·laborat l'OFAST francesa i les autoritats de Suècia, ha permès detenir a nou persones -sis d'elles en el municipi madrileny d'Aranjuez i tres a Màlaga- entre les quals es troben diversos Objectius d'alt Valor (High Value Targets) d'EUROPOL.

En els registres realitzats, els agents han intervingut gairebé 50.000 euros en efectiu, 30 telèfons mòbils, cinc vehicles, un arma curta de foc i una armilla antibalas.

La recerca es va iniciar a l'abril de 2021 gràcies als canals de cooperació policial internacional en el marc de la lluita contra el narcotràfic. Fruit de l'estreta col·laboració amb la Policia Nacional de Colòmbia i l'agència HSI nord-americana, els agents van tenir coneixement que els principals membres d'una de les organitzacions criminals més actives d'Europa estaven assentats en la costa malaguenya.

Objectius prioritaris de les autoritats dels seus respectius països i d'EUROPOL

Les perquisicions van evidenciar que l'entramat estava format per individus de diferents països -com Suècia, França i Anglaterra- amb contactes tant als països d'origen de la cocaïna a Sud-amèrica, com en els de de destinació, principalment Bèlgica, Holanda i Espanya. A més, els investigats eren objectius prioritaris de les autoritats dels seus respectius països i Objectius d'Alt Valor (High Value Targets) d'EUROPOL.

Amb l'avanç de la recerca, i després de confirmar que diversos membres de l'organització estaven establerts a la zona de la costa malaguenya des de feia més de 20 anys, els agents van detectar diverses reunions d'aquests amb altres individus dedicats a introduir drogues al nostre país. Així mateix, van observar nombrosos viatges a altres països europeus i a Dubái, punt des d'on els inversors de l'estupefaent impartien directrius com a responsables directes de l'activitat il·lícita de l'entramat.

Al novembre del passat any, els investigadors es van percatar de com l'organització intensificava les reunions per a la distribució a Espanya, i la resta d'Europa, d'un carregament de cocaïna que presumptament havia estat introduït al nostre país. En aquest sentit, van detectar desplaçaments dels investigats des de la costa malaguenya fins a Madrid observant com tornaven a Màlaga després dels encontres.

A partir de llavors va entrar en escena la branca operativa de l'entramat, composta per individus de nacionalitat sueca –també assentats en la Costa del Sol- coneguts per les autoritats de Suècia pel seu alt grau de perillositat, sent un d'ells un conegut membre de la ‘Mocro-Màfia' holandesa.

Carregament de 740 quilos de clorhidrato de cocaïna

Gràcies a les gestions policials practicades, els investigadors van detectar que els encarregats de la distribució de la droga es van desplaçar en dues furgonetes fins a una finca als afores d'Aranjuez (Madrid). Allí van observar com una d'elles accedia a l'interior de la finca, mentre l'altra romania en les proximitats realitzant labors de contravigilancia. Va ser llavors quan els agents van realitzar l'explotació de l'operació, que va finalitzar amb la intervenció de 740 quilos de clorhidrato de cocaïna i la detenció dels sis membres de l'organització que es trobaven allí (cinc a l'interior de la finca i un sisè individu en l'exterior vigilant). De forma simultània, es va detenir a Màlaga als tres responsables de l'entramat criminal a Espanya.

Després de 20 mesos de recerca, i fruit de les nou detencions realitzades, quedava desarticulada per complet una de les organitzacions criminals dedicades al tráfico internacional de cocaïna més actives i potents d'Europa.

D'altra banda, en els registres practicats els agents van intervenir gairebé 50.000 euros en efectiu, 5 vehicles, 30 telèfons mòbils (la major part d'ells amb les comunicacions encriptades), un arma curta de foc i una armilla antibalas.