En una recerca conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Intervingudes més de 22 tones d'haixix camuflat a l'interior de falsos tomàquets amb destinació a França

L'organització es trobava liderada per un veí de Còrdova i comptava amb diverses persones que realitzaven les labors de distribució, custòdia i seguretat, així com la càrrega i descàrrega de la droga

S'ha detingut a deu persones -vuit d'elles ja han ingressat a la presó- i intervingut set vehicles utilitzats pels narcotraficants

Es tracta de la major quantitat d'haixix confiscada en una operació conjunta realitzada per les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat de la província cordovesa

20/01/23

Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, com a conseqüència de l'explotació de la denominada “Operació Califa Trucks”, han detingut a deu persones com a presumptes autores d'un delicte de tráfico de drogues entre Espanya i França. En l'operació s'han intervingut 22.370 quilograms de resina de cànnabis, nombrosos telèfons mòbils d'última generació i els set vehicles amb què explicava l'organització delictiva. Havien ocultat la droga a l'interior de falsos tomàquets per dificultar la seva detecció. Hi ha deu detinguts dels quals vuit ja han ingressat a la presó per mandat de l'autoritat judicial.

Recerca conjunta a Còrdova, Màlaga i Cadis

L'operació es va iniciar després de detectar-se l'existència d'una organització criminal, assentada a Còrdova i amb operativitat en diferents províncies, que estarien presumptament dedicant-se al tráfico de drogues entre Espanya i França principalment.

Amb l'avanç de la recerca i arran de la col·laboració entre la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a les províncies de Còrdova, Màlaga i Cadis, es va aconseguir identificar als principals integrants que conformaven l'organització criminal que es dedicava al tráfico de grans quantitats de droga.

Aquesta organització estava fortament arrelada a Còrdova, en la capital de la qual residia el seu líder que es valia d'un cercle de confiança amb el qual conformava els diferents nivells de la xarxa criminal. Comptava amb un graó immediatament inferior que s'encarregava de dirigir la logística necessària per al funcionament de l'organització. A més, tindria al seu càrrec a un altre veí de la capital a càrrec d'aquelles labors necessàries per al transport de les substancies estupefaents, així com a un altre col·laborador que realitzaria, principalment, les labors de seguretat i custòdia que li encomanava l'adreça de la xarxa criminal.

Així mateix, l'organització se servia de diverses persones que, unes de forma més estable i unes altres de manera esporàdica, realitzarien les labors de major risc, com són la custòdia, la seguretat i la càrrega i descàrrega de l'estupefaent.

L'avanç de la recerca va permetre esbrinar que l'organització criminal presentava una complexa estructura, rica en recursos humans, tècnics i materials i amb una forta capacitat econòmica. Això, unit a una àmplia logística oculta després d'una aparent legalitat empresarial, dificultava en gran manera el treball operatiu i d'anàlisi realitzada sobre les diferents entitats que la conformen. Per a això utilitzaven persones de “palla”, sense una altra responsabilitat que figurar com a responsables de les empreses utilitzades per al lloguer i/o adquisició de vehicles, immobles, etc.

Més de 22 tones d'haixix intervingudes

El passat dia 10 de gener, els investigadors van poder esbrinar que l'organització pretenia distribuir un important carregament de droga, aconseguint detectar un dels vehicles utilitzats pels ara detinguts en un polígon industrial d'una localitat de la província de Màlaga. Traslladaven diversos palés de caixes que aparentment contenien tomàquets a una furgoneta que una vegada carregada va emprendre la marxa. En interceptar la furgoneta es va comprovar que transportava en el seu interior 2.600 quilos d'haixix distribuïts en diverses caixes de falsos tomàquets. El conductor i únic ocupant del vehicle va ser detingut.

Davant aquesta intervenció, i en sospitar els investigadors que en diverses naus del polígon industrial de la localitat de Màlaga on es trobaven pogués ocultar-se una major quantitat de droga, van procedir al registre de les mateixes, localitzant en el seu interior altres 19.700 quilos aproximadament de resina d'haixix. La droga estava oculta en 18 palés de grans dimensions que contenien boles d'haixix que simulaven ser tomàquets. També van ser detingudes dues persones que van tractar d'amagar-se sota un camió.

Davant l'aprehensió d'aquestes dues partides de contraban de resina d'haixix, els agents van procedir a l'explotació de l'operació, que es va portar a efecte els passats dies 11 i 12 de gener, realitzant de forma conjunta i simultània quatre registres a la província cordovesa. Posteriorment el líder de l'organització i dels principals integrants de la mateixa van ser arrestats. L'operació va continuar amb la detenció, el passat dia 17, d'altres tres persones implicades. La recerca continua oberta i no es descarten noves detencions.

La recerca ha estat duta a terme, des de Còrdova, per l'el Grup d'Estupefaents de la Brigada Provincial de Policia Judicial de la Policia Nacional, juntament amb la Unitat de Drogues i Crim Organitzat (UDYCO) de la Policia Nacional de Fuengirola (Màlaga) i de Barcelona, l'Equip de Delinqüència Organitzada i Antidroga (EDOA) de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil i amb l'EDOA de la Guàrdia Civil de la Comandància de Cadis.

Per confirmar o ampliar informació poden establir contacte amb el Gabinet de Premsa de la Policia Nacional a Còrdova, telèfon 690 355 615 i amb l'Oficina Perifèrica de Comunicació de la Guàrdia Civil de Còrdova, telèfon 957 414111, ext. 0440074.