En el 2024 es compleixen 200 anys d'història

El Consell de Ministres aprova la creació de la Comissió Nacional per a la commemoració del Bicentenario de la Policia Nacional

Amb la Presidència d'Honor de Les seves Majestats els Reis, la Comissió Nacional impulsarà i coordinarà totes les activitats dirigides a organitzar la celebració de l'esdeveniment d'excepcional interès públic “Bicentenario de la Policia Nacional”

El 13 de gener de 1824, per iniciativa del Rei Fernando VII, es va promulgar la Real Cèdula per la qual es creava la Policia General del Regne, antecedent històric de l'actual Policia Nacional

Al llarg d'aquests dos segles d'existència, la Policia Nacional ha servit de forma ininterrompuda a tots els ciutadans i a Espanya, sempre amb esperit de servei públic

03/08/22

El Consell de Ministres va aprovar dilluns passat la creació de la Comissió Nacional per a la commemoració del Bicentenario de la Policia Nacional, a través d'un Reial decret publicat en el dia d'ahir en el Butlletí Oficial de l'Estat.

La Comissió Nacional, que comptarà amb la Presidència d'Honor de Les seves Majestats els Reis, es conforma com un òrgan col·legiat interministerial adscrit al Ministeri de l'Interior amb l'objectiu d'impulsar i coordinar totes les activitats dirigides a organitzar la celebració de l'esdeveniment d'excepcional interès públic “Bicentenario de la Policia Nacional”. 

200 anys d'història 

El 13 de gener de 1824, i per iniciativa del Rei Fernando VII, es va promulgar la Real Cèdula per la qual es creava la Policia General del Regne, antecedent històric de la Policia Nacional. Segons recull el Reial decret publicat “ens trobem, per tant, en els orígens de la Policia de tots els espanyols i davant una data de gran rellevància en l'esdevenir del nostre país, en convertir-se en una institució d'àmbit nacional encarregada de vetllar per la seguretat i de ser garant del benestar i la convivència, claus en el desenvolupament de la nostra nació”.

Al llarg d'aquests dos segles d'existència, i malgrat haver comptat amb diferents denominacions, la Policia Nacional ha servit de forma ininterrompuda a tots els ciutadans i a Espanya, sempre amb un mateix esperit de servei públic. Per tant és un cos policial que ha sabut evolucionar i adaptar-se als desafiaments de cada època, forjant en aquest llarg recorregut uns principis i valors que sorgeixen de l'esforç, el sacrifici i l'heroisme. Per això, i fruit de l'estricta professionalitat, de la vocació policial i del servei dels milers de policies que han format i formen part d'aquesta institució al llarg de la seva història, la Policia Nacional és avui una de les institucions més volgudes i valorades per la societat.

En el seu bicentenario, el 13 de gener de 2024, es commemoraran els principals episodis de la història d'aquesta institució policial, la seva imatge davant la ciutadania, el sentiment de pertinença entre els seus membres i el seu reconeixement com a operador de referència en la seguretat pública, tant a nivell nacional com a internacional. Així mateix, s'homenatjarà a tots els policies nacionals que van donar la seva vida en acte de servei.