Operació conjunta de la Policia Nacional, Agència Tributària i EUROPOL

Desarticulada una organització criminal dedicada a les estafes a nivell internacional pel mètode de les cartes nigerianes

S'ha detingut a 80 persones i s'han dut a terme 53 registres simultanis -a les províncies de Madrid, Barcelona, Màlaga i Santander- intervenint més de 500.000 dòlars i 30.000 euros

Els investigadors estimen que van aconseguir estafar a més de mil víctimes a tot el món, principalment a persones d'edat amb residència en EE.UU, i que es tracta d'una de les majors organitzacions criminals dedicades a aquesta modalitat delictiva

El nucli directiu de l'organització estava assentat en les localitats madrilenyes de Parla i Fuenlabrada i tenien ramificacions en tot el territori nacional, en Regne Unit, Mèxic i Estats Units. En l'operació han col·laborat el Servei d'Inspecció Postal d'Estats Units, el Department of Homeland Security nord-americà, la Policia Judiciaria portuguesa i la National Crime Agency britànica

18/06/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i EUROPOL, han desarticulat una organització criminal dedicada les estafes a nivell internacional pel mètode de les cartes nigerianes. S'ha detingut a 80 persones i s'han dut a terme 53 registres simultanis –a les províncies de Madrid, Barcelona, Màlaga i Santander- intervenint més de 500.000 dòlars i 30.000 euros. S'estima que van aconseguir estafar a més de mil víctimes a tot el món, principalment a persones d'edat amb residència a EUA El nucli directiu estava assentat en les localitats madrilenyes de Parla i Fuenlabrada amb ramificacions en tot el territori nacional, en Regne Unit, Mèxic i Estats Units. En l'operació han col·laborat el Servei d'Inspecció Postal d'Estats Units, el Department of Homeland Security nord-americà, la Policia Judiciaria portuguesa i la National Crime Agency britànica.

La recerca es va iniciar a la fi de l'any 2019 quan els agents van detectar paqueteria procedent d'EUA amb elevades quantitats de diners ocults a l'interior de revistes.

Poc després, i fruit de la col·laboració internacional d'autoritats fiscals i policials dels països afectats, van descobrir que es trobaven davant una organització criminal dedicada a estafar mitjançant la modalitat coneguda com a cartes nigerianes i el nucli directiu de les quals es trobava en la Comunitat de Madrid.

Enviaments a través del país veí

El modus operandi consistia a encarregar a una copisteria situada en la localitat de Fuenlabrada la impressió massiva de les cartes simulant premis de loteria o d'un altre tipus així com herències de familiars no reclamades. S'imprimien de dues maneres, bé amb el nom i cognoms de les víctimes, o bé de manera generalitzada i després adquiririen les etiquetes individualitzades amb les dades personals i adreça per col·locar-les en els sobres. Posteriorment es traslladaven al país lusità amb enormes maletes –en turisme particular o en autobusos dedicats al transport públic per carretera– per enviar-les de manera massiva posat que el cost del servei era inferior a l'ofert per les empreses espanyoles. Els investigadors van calcular que la despesa aproximada en totes les cartes enviades podria ascendir a mig milió d'euros.

Funcionaven com un call center

Les víctimes, sempre persones d'edat i jubilades, contactaven amb el telèfon que figurava en les cartes i els realitzaven un petit qüestionari per conèixer el seu poder adquisitiu enganyant-les fins que creien que havien estat les agraciades. Els informaven que per poder reclamar el premi havien d'abonar una quantitat inicial en concepte de taxes i impostos burocràtics arribant els afectats a desemborsar entre 1.000 i 30.000 euros.

L'organització tenia un sistema d'ocultació del benefici consistent a ordenar a les seves víctimes que remetessin el suposat pagament de les taxes mitjançant transferència a una altra possible víctima. A aquesta li feien creure que se li prestava perquè pogués completar el seu pagament. Així, extreia els diners prestats i, al costat del que ella podia reunir, ho enviava en metàl·lic a un tercer, també víctima, que ho remetia al seu torn a un membre de l'organització a Espanya sent aquest el destinatari final. Els diners anava ocult  en revistes o catàlegs que van ser interceptats pel Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, gràcies als seus controls i alertes de moviments de la paqueteria en les duanes.

Una vegada tenien en el seu poder els diners, ho enviaven al seu país d'origen a través de persones de l'entramat dedicades a viatjar, conegudes com a “mules” amagant-ho en l'equipatge o en targetes moneder.

La recerca va culminar amb la detenció de 80 persones  -61 a Espanya, 16 a Portugal i 3 en Regne Unit- i amb la realització d'un total de 53 registres -24 a Espanya, 26 a Portugal i 3 en Regne Unit-  en els quals s'han confiscat  30.000 euros, més de 50.000 dòlars, 200 terminals telefònics, ordinadors i vehicles. Els registres al nostre país han tingut lloc en els municipis madrilenys de Parla i Fuenlabrada, a Santander i en la localitat malaguenya de Benalmàdena. Els arrestats han passat a la disposició de l'autoritat judicial com a presumptes responsables dels delictes d'estafa, falsificació documental, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. El nombre de víctimes identificades supera les 400 però s'estima que pot arribar a haver-hi més de mil víctimes a tot el món.