Operació conjunta de la Policia Nacional d'Espanya, la Guàrdia vaig donar Finança italiana, la Policia Nacional de Colòmbia i l'HSI nord-americà

Confiscades a Itàlia més de quatre tones de cocaïna que anaven a ser distribuïdes per diferents països europeus

L'operació, desenvolupada en diverses fases, ha finalitzat amb la desarticulació de les quatre organitzacions criminals encarregades de la recepció i distribució de la droga, i amb la detenció de 24 individus

Els investigadors han realitzat 26 registres, a Colòmbia i diferents països europeus, en els quals han intervingut prop de 2.000.000 d'euros en efectiu, 15 vehicles d'alta gamma i nombrosos sistemes de comunicacions encriptades

08/06/22

Agents de la Policia Nacional han dut a terme una recerca conjunta amb la Guàrdia vaig donar Finança italiana, la Policia Nacional de Colòmbia i el Departament de Recerques de Seguretat Interior (HSI) nord-americà, en la qual s'han intervingut a Itàlia més de quatre tones de cocaïna que anaven a ser distribuïdes per diferents països europeus, entre ells Espanya. L'operació, desenvolupada en diverses fases, ha finalitzat amb la desarticulació de les quatre organitzacions criminals encarregades de la recepció i distribució de la droga, i amb la detenció de 24 individus -11 d'ells a Itàlia i 13 entre Colòmbia, Eslovènia, Croàcia, Bulgària i Holanda-. Els investigadors han realitzat 26 registres, a Colòmbia i diferents països europeus, en els quals han intervingut prop de 2.000.000 d'euros en efectiu, 15 vehicles d'alta gamma i nombrosos sistemes de comunicacions encriptades.

La recerca va començar a l'abril de 2021 quan, gràcies als mecanismes de cooperació internacional, la Guàrdia vaig donar Finança italiana, la Policia Nacional de Colòmbia i l'HSI nord-americà van sol·licitar la col·laboració dels nostres agents en relació a un enviament de 4.300 quilos de cocaïna. La droga havia estat confiscada a Colòmbia amb destinació a Trieste (Itàlia), des d'on presumptament seria distribuïda a altres països de l'Espai Schengen. 

Amb l'avanç de les perquisicions, els investigadors van constatar l'existència de quatre grups criminals encarregats de recepcionar la totalitat de la substancia estupefaent una vegada que es trobava en territori europeu, per vendre-la després a terceres organitzacions. Així mateix, van identificar als seus membres i van comprovar que es trobaven establerts en diferents localitzacions d'Itàlia.

Aprehensions de droga i detencions a Itàlia, en diverses fases

L'operació s'ha desenvolupat en diverses fases que han permès confiscar i detenir als membres de cadascuna de les quatre organitzacions encarregades de la recepció i distribució de la droga. 

La primera aprehensió es va produir al maig de 2021, quan els investigadors van intervenir 100 quilos de cocaïna a Itàlia i van detenir a dos membres -un ciutadà italià i un altre colombià- d'un dels grups criminals encarregats de rebre part de la partida de contraban. Un mes després va ser detingut un ciutadà moldavo, membre de la mateixa organització, al que se li van confiscar 35 quilos de cocaïna a la ciutat italiana de Venècia. 

Transcorreguts uns mesos (al novembre de 2021), els agents van confiscar 300 quilos de cocaïna en Verona (Itàlia), arrestant a un altre dels investigats, i van intervenir altres 400 quilos de cocaïna a un ciutadà albanès. En aquestes dates també van aconseguir detenir a quatre individus entre les ciutats italianes de Trieste i Verona que portaven 150 quilos de substància estupefaent. 

Gràcies a la cooperació policial internacional, al gener de 2022 es van intervenir 600 quilos de cocaïna a Roma. Fruit d'aquesta operació van ser detingudes dues persones (un ciutadà italià i un altre búlgar), que pertanyien a una de les organitzacions que anava a rebre part de la droga. L'última confiscació va tenir lloc el passat mes de maig; en aquesta ocasió es van intervenir 167 quilos de cocaïna i altres dos individus van ser detinguts. 

13 detinguts més a Colòmbia, Eslovènia, Croàcia, Bulgària i Holanda

Com a conseqüència de les aprehensions de cocaïna i de les detencions practicades a Itàlia, altres 13 persones van ser arrestades a Colòmbia, Eslovènia, Croàcia, Bulgària i Holanda per la seva presumpta pertinença a diverses organitzacions criminals involucrades en els 4.300 quilos de substància estupefaent. Així mateix, s'han realitzat un total de 26 registres en domicilis i naus, a Colòmbia i en diferents països europeus, fruit dels quals s'han intervingut gairebé 2.000.000 d'euros en efectiu, 15 vehicles d'alta gamma -3 camions, 5 furgonetes i 7 turismes- i sistemes de comunicacions encriptades.