Van cometre nou fets a les regions d'Astúries i Castella i Lleó

La Policia Nacional desarticula en León un grup criminal especialitzat en atracaments a entitats bancàries

Destacaven per la seva temprança i destresa a l'hora de cometre els fets delictius i per l'exhaustiu estudi i anàlisi que realitzaven de manera prèvia a cadascuna de les seves intervencions

La suma de totes les seves intervencions criminals els van permetre fer-se amb un botí de 746.972 euros en efectiu

21/05/22

Agents de la Policia Nacional han detingut a la província de León a tres presumptes integrants d'un grup criminal especialitzat en atracaments a entitats bancàries, a els qui se'ls responsabilitza de nou fets comesos en les comunitats autònomes d'Astúries i Castella i Lleó. Gràcies als seus atracaments, van aconseguir fer-se amb un botí de 746.972 euros en efectiu. Destacaven per la seva temprança a l'hora de cometre els fets delictius i per la destresa i tranquil·litat que demostraven en cadascuna de les seves intervencions.

Les recerques van començar en 2019, quan els agents van tenir coneixement de la comissió d'un robatori amb violència i diversos atracaments a entitats bancàries duts a terme en les dues comunitats autònomes. Tots aquests fets delictius compartien un mateix modus operandi. A més, els seus autors usaven una vestimenta molt similar, coincidint les seves característiques físiques.

El primer dels fets es remunta a la fi de l'any 2016, quan van dur a terme un robatori amb violència en un establiment comercial de la localitat lleonesa de Sant Andrés del Rabanedo, on van aconseguir sostreure 17.877 euros. A aquest primer fet li van seguir altres vuit atracaments comesos en entitats bancàries. En cadascun d'ells, dues persones accedien a l'interior, mentre que una tercera romania en l'exterior realitzant labors de vigilància.

Retenien a les víctimes amarrant-les amb bridas

Les recerques van desvetllar que els autors denotaven un alt grau d'experiència i professionalitat en l'execució de cadascuna de les seves actuacions. Va cridar especialment l'atenció que un dels autors destacava per la seva temprança a l'hora de cometre els fets, observant-se una especial destresa a l'hora de col·locar les bridas a les mans i en els peus de les víctimes, parlant de forma pausada, tenint a tot moment el control de la situació i actuant clarament com a líder. 

El modus operandi emprat en cadascun dels fets es caracteritzava per una sèrie de particularitats. En primer lloc, estudiaven prèviament el lloc. Efectuaven vigilàncies prèvies sobre les sucursals bancàries objectiu dels seus robatoris, tot això amb la finalitat d'observar moviments en l'entitat, controlar la freqüència de pas de possibles patrulles policials i conèixer el moment de major o menor afluència, així com l'hora d'obertura per part dels empleats. 

També analitzaven la manera en el qual farien l'entrada. En aquest sentit, en la major part de les denúncies s'observa com l'autors dels atracaments aprofitaven l'accés dels primers empleats o del personal de neteja per entrar al mateix temps. Seguidament, retenien o amarraven a les víctimes amb bridas. En la majoria de les ocasions, col·locaven a les víctimes de genolls i les immobilitzaven mitjançant bridas a les mans i, posteriorment, en els peus. 

Una altra característica habitual en els seus atracaments era el tancament d'empleats o altres víctimes en un despatx, magatzem o bany per ser controlats per un dels atracadors. A més, els indicaven a les víctimes que es despullessin de les seves robes d'abric i bosses. Al mateix temps, un altre dels atracadors es dirigia a les caixes fortes per agafar els diners acompanyats per l'empleat o director de la sucursal, al com no tancaven ni emmanillaven per ser qui tenia les claus d'accés per a la seva obertura.

També es distingien per esperar sense dificultat al fet que es completés el temps de retard de seguretat per a l'obertura de les caixes fortes. Aquesta és una característica habitual en els atracadors experimentats, que són capaços d'esperar amb aplom a pesar que el període mitjà d'obertura d'una caixa forta és de deu minuts. Per evitar ser identificats, actuaven amb capells, calces de coll, bufandes, ulleres i abrics que ocultaven la seva complexió. Es va poder observar també l'ús de guants, làtex o esparadrap a les mans per no deixar petjades.  

Finalment, sempre portaven un maletí o borsa d'esport per guardar els diners sostrets en les entitats bancàries, ascendint el muntant total de tots els fets a la quantitat de 746.972 euros en efectiu. Les recerques van revelar, a més, l'ocupació d'armes de foc per intimidar als empleats i clients.

Empraven importants mesures de seguretat

L'anàlisi exhaustiva de cadascun d'aquests fets va mostrar que aquestes actuacions havien estat comeses per, almenys, una persona experimentada en aquest tipus de delictes, i que, a més, residiria en una zona propera als llocs en els quals van actuar. D'aquesta manera, es van poder centrar les perquisicions i les vigilàncies en una determinada zona.

Amb l'avanç de les gestions policials, es va ser acumulant material probatori que evidenciava la implicació d'aquestes persones en nou delictes de robatori amb violència, a els qui també se'ls acusa de pertinença a grup criminal, detenció il·legal i tinença il·lícita d'armes. Amb aquestes dades, es va dur a terme l'explotació de la recerca, que va culminar amb la detenció dels tres integrants del grup criminal i l'execució de tres entrades i registres domiciliaris, tots ells a la província de León. Se'ls ha intervingut nombrosa roba, armes, bridas i altres elements utilitzats durant la preparació i execució dels atracaments, així com una quantitat de diners en efectiu que supera els 11.000 euros.

Els detinguts són delinqüents especialitzats en aquests fets. Comptaven amb antecedents i mancaven de professió o ofici. Vivien únicament dels botins que aconseguien en els atracaments que duien a terme.

Durant la recerca, ha cridat l'atenció les mesures de seguretat emprades pel patriarca del grup, que, entre unes altres, comptava amb una càmera oculta instal·lada en la porta del seu domicili per controlar els moviments de l'exterior.

Els nou fets esclarits són un robatori amb violència en un establiment de Sant Andrés del Rabanedo, un robatori amb violència i intimidació en una entitat bancària d'Oviedo, una temptativa de robatori amb violència i intimidació en una entitat bancària de la localitat val·lisoletana de Medina de Rioseco, un robatori amb violència i intimidació en una entitat bancària d'Oviedo, un fet similar a l'anterior comesa a Gijón, una temptativa de robatori amb violència i intimidació en una entitat bancària de Salamanca, un robatori amb violència i intimidació en una entitat bancària de Gijón i un últim fet, similar a l'anterior, comès/fideïcomès en la localitat lleonesa de Ponferrada.