Operació conjunta de la Policia Nacional i de l'Agència Tributària al costat de la DEA d'Estats Units i la Policia Nacional de Panamà

Intervinguts uns 1500 quilos de cocaïna ocults en un contenidor en el port de Barcelona

L'estupefaent, que viatjava entre la mercaderia legal d'un contenidor procedent de Pánama, és una de les majors intervencions en port espanyol a través de el “ganxo cec”

La perfecta cooperació internacional ha permès que la droga no aconsegueixi el mercat

Cocaïna confiscada en borses

19/05/22

La Policia Nacional i l'Agència Tributària, en una operació conjunta que ha comptat amb la col·laboració de la DEA d'Estats Units i la Policia Nacional de Panamà, han intervingut uns 1500 quilos de cocaïna ocults en un contenidor en el port de Barcelona.

La perfecta cooperació internacional ha permès que la droga no aconsegueixi el mercat.

La recerca va començar quan els les unitats operatives van detectar una organització criminal que, radicada a Panamà i Colòmbia, intentava fer arribar quatre contenidors fins al port de Barcelona, si bé, solament un estaria destinat al transport de la droga. Les gestions realitzades per l'agència antidroga nord-americana (DEA) a Panamà van permetre identificar el contenidor que transportava l'estupefaent i que, com a mercaderia legal, declarava portar cartró premsat. 

El dispositiu de control establert dimarts passat en el Port de Barcelona va permetre comprovar que, després de les primeres files de la mercaderia legal que declarava el contenidor,  s'ocultaven al voltant de 50 borses que albergaven la droga. Després del preceptiu recompte i les proves “narcotest” va resultar ser al voltant de tona i mitjana de cocaïna.

Ganxo cec

Els investigadors destaquen que la partida de cocaïna és de les majors intervingudes en un port espanyol a través del “ganxo cec”; sistema utilitzat per les organitzacions criminals implicades. En aquest mètode, les empreses exportadora i importadora són desconocedoras, en principi, que els seus contenidors són utilitzats per les màfies que actuen dins dels ports per a la importació i recuperació  de cocaïna a Europa.

Una anàlisi minuciosa del sistema de transport i ocultació d'aquesta gran partida de cocaïna permet afirmar als investigadors que, suposadament,  es tracta d'una organització amb capacitat no només per extreure la il·lícita càrrega del contenidor en un àrea sotmesa a gran vigilància i control, sinó també per a la seva posterior distribució al mercat negre europeu.

Estupefaent intervingut en el Port de Barcelona