Operació conjunta de la Policia Nacional, l'Agència Tributària i la Policia Federal Argentina (PFA)

Intervinguts 165 quilos de cocaïna ocults en un contenidor procedent d'Argentina mitjançant el procediment de “ganxo cec”

La droga ha sido interceptada en el Puerto de Santa Cruz de Tenerife tras ser introducida en un buque portacontenedor en el puerto de Zárate (Argentina)

Han sido detenidos en Argentina ocho miembros de esta organización dedicada al tráfico marítimo de estupefacientes a través de buques portacontenedores entre Sudamérica y Europa y han sido intervenidos 323.000 dólares

El "gancho ciego" o “rip off” es una técnica consistente en introducir el estupefaciente en un contenedor de mercancía legal o vacía para, posteriormente, extraer el estupefaciente en el puerto de destino

Agents procedint a l'obertura del contenidor on es trobava la droga

12/05/22

Agents de la Policia Nacional i funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb les Autoritats Argentines (PFA), han desenvolupat una recerca contra una organització criminal assentada en Argentina i Europa, dedicada al tráfico marítim d'estupefaents a través de bucs portacontenedores.

La recerca es va iniciar quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una organització d'aquestes característiques. Fruit de la recerca, es va aconseguir determinar el ‘modus operandi' que emprava l'organització per realitzar el transport de la droga des d'Argentina fins a Europa, contaminant mitjançant ‘rip off' o ‘ganxo cec' contenidors a bord de bucs dedicats al transport de mercaderies per extreure-la una vegada que aquestes embarcacions tocaven ports europeus.

L'objectiu principal de l'organització era, a través de les seves ramificacions a Europa, i en concret a Espanya, retirar aquesta substancia estupefaent quan l'embarcació hagués arribat al Port de Santa Cruz de Tenerife. Continuant amb les perquisicions realitzades per part de les forces policials implicades, es va poder identificar el contenidor en el qual l'organització havia introduït la substancia estupefaent.

150 paquets de cocaïna amb un pes de 165 quilograms

L'organització va introduir la substancia estupefaent en el port de Zárate (Argentina), aprofitant les connexions que aquest grup organitzat tenia en el mateix, d'aquesta manera la droga introduïda va prendre rumb a Espanya.Una vegada el buc portacontenedores va arribar a les costes de l'arxipèlag canari, en la matinada del 18 d'abril de 2022, els agents van establir un dispositiu de vigilància tant del buc com del contendor que es trobava en el celler del mateix. Durant aquest període els agents no van observar cap moviment sospitós del contendor ni a cap persona que es disposés a extreure la substancia estupefaent. Així mateix, es va comprovar que els precintes del contendor no havien estat violentats a bord del buc. Tenint en compte aquesta circumstància, els agents van procedir a l'obertura del contenidor trobant en el seu interior cinc borses blaves, amb 150 paquets de cocaïna, d'un pes aproximat total de 165 quilograms.                                        

Detencions en Argentina

Una vegada confirmat la troballa de la droga, les autoritats argentines procedien a la detenció dels vuit membres de l'organització, relacionats amb la introducció de l'estupefaent en el contenidor en Argentina, així com als registres dels habitatges dels arrestats on es van trobar 323.000 dòlars. 

El "ganxo cec" o “rip off” és una tècnica consistent a introduir l'estupefaent en un contenidor de mercaderia legal o buida para, posteriorment, extreure l'estupefaent en el port de destinació

 

Cocaïna intervingudaDroga intervinguda