Operació de la Policia Nacional en el marc de la xarxa ENFAST

Detinguda una fugitiva cercada a Polònia per estafar 218 milions d'euros aprofitant la seva popularitat i prestigi professional

Al costat d'ella ha estat detingut un segon fugitiu, el seu fill, acusat també d'estafa i blanqueig de capitals per fets ocorreguts entre els anys 2012 i 2017

L'operació s'ha dut a terme en la localitat de Huelva d'Ayamonte, posant fi a la fugida de dues persones a les quals les autoritats poloneses definien com “els més cercats”

22/10/21

Agents de la Policia Nacional han detingut en la localitat de Huelva d'Ayamonte, en el marc de la xarxa ENFAST –European Network of Fugitive Search Teams-, a dos fugitius, mare i fill, cercats per les autoritats poloneses per presumptes delictes d'estafa i blanqueig de capitals. Presumptament, haurien estafat uns 218 milions d'euros a persones molt conegudes i mediàtiques de Polònia, a més d'altres ciutadans anònims, aprofitant la popularitat i el prestigi professional de la dona detinguda.

Les recerques policials van començar a mitjan any 2019, quan els agents van tenir coneixement de la presència a Espanya de dos fugitius qualificats per les autoritats poloneses com “els més cercats”, en ser membres d'una sofisticada xarxa d'estafadors.

Els fets pels quals se'ls reclamava van ocórrer a Polònia entre els anys 2012 i 2017. Uns anys abans, tots dos fugitius es van establir a Suècia on van crear la seva pròpia galeria d'art. La detinguda es va convertir en una empresària de prestigi, arribant a ser una de les persones amb més ingressos del país escandinau l'any 2007. El seu alt nivell de vida i la seva habitual presència en esdeveniments i festes va facilitar el creixement i l'expansió de les seves activitats, la qual cosa li va permetre ampliar els seus horitzons empresarials, arribant a obrir galeries d'art a Espanya, concretament en la localitat malaguenya de Marbella, i en Estats Units entre altres països. D'aquesta manera, va crear un entramat empresarial que va resultar ser una piràmide financera per al blanqueig de capitals.

La detinguda sabia com havia de fer per enganyar a les seves víctimes

Quan captava als seus clients, aconseguia que realitzessin importants inversions en obres d'art amb promeses d'obtenir abundants beneficis en presumptes vendes posteriors de les peces, si ben aquestes vendes mai arribaven a produir-se. Algunes de les seves víctimes asseguraven que la detinguda sabia com guanyar-se la confiança de les persones a les quals anava a enganyar, aconseguint estafar a individus molt mediàtics i coneguts. També enganyava a persones totalment anònimes que van arribar a invertir tots els estalvis de la seva vida. S'estima que la quantitat total estafada ascendeix a uns 218 milions d'euros. 

La detinguda era una de les persones més cercades a Polònia. La recerca ha estat llarga i complicada a causa que l'alt poder adquisitiu dels fugitius els facilitava moure's constantment per escapar de les possibles recerques. Els investigadors de Polònia van llançar les labors de rastreig en més de 140 països i, fruit d'aquestes gestions, es va tenir coneixement que els fugitius estarien ocults a la ciutat d'Huelva. Després de múltiples gestions i vigilàncies, es va poder centrar el seu parador en la localitat d'Ayamonte on van ser detinguts en la via pública.