Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària

Intervenuts 1.200 quilograms de cocaïna en un veler situat enfront de les costes de Canàries

Detinguts els dos tripulants del veler ‘Memo’ després d'un abordatge del buc ‘Petrer I’ de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb Policia Nacional i Guàrdia Civil

La droga es trobava en la coberta del veler, que navegava sense pavelló conegut de cap Estat

El carregament procedia de Sud-amèrica i podria tindre per destinació la Península Ibèrica

Veler en el qual es va confiscar la droga

26/09/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària, han aprehendido enfront de les costes de Canàries més d'1.200 kilogamos de cocaïna que viatjava a bord d'un veler. La intercepció de l'embarcació es va produir en el matí del passat dia 20 en aigües internacionals, a unes 600 milles a l'oest de les Illes Canàries, quan la tripulació de presa del patruller de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària ‘Petrer I’, amb base a Vigo, va abordar el veler, de nom ‘Memo’.

Els investigadors van localitzar en l'embarcació un important carregament de cocaïna procedent de Sud-amèrica, amb presumpta destinació a la Península Ibèrica, i van detindre als seus dos tripulants, de nacionalitat espanyola i italiana, que no van oposar resistència. El patruller ‘Petrer I' es trobava en la zona d'intervenció participant en una operació marítima internacional conjunta de les duanes espanyola i francesa, denominada operació ‘Pascal-Lli' en homenatge a dos funcionaris de duanes morts de tots dos països.

L'operació d'abordatge s'ha desenvolupat en el marc de la cooperació policial internacional entre Policia Nacional, Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i Guàrdia Civil, en col·laboració amb el NCA britànic, tot açò baix la coordinació efectuada pel Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i Crim Organitzat (CITCO) i MAOC-N (Centre d'Anàlisi i Operacions Marítimes en matèria de Narcotràfic). Gràcies a esta cooperació internacional va ser possible localitzar l'embarcació, que inicialment resultava desconeguda, i es va procedir a la seua intercepció.

Trasllat del veler al port de Las Palmas

Es dona la circumstància que el veler navegava sense pavelló conegut de cap Estat. Després de consultar presumptes nacionalitats de l'embarcació amb autoritats de Regne Unit i Alemanya, que no van poder confirmar el seu pavelló, es considera embarcació sense nacionalitat. 

El veler, juntament amb la droga aprehendida i els dos tripulants detinguts, ha sigut traslladat al Port de Las Palmas. La investigació conjunta desenvolupada per la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Vigilància Duanera de l'Agència Tributària seguix oberta per a la identificació del grup criminal destinatari de la substancia estupefaent, i està sent dirigida per la Fiscalia Especial Antidroga i pel titular del Jutjat Central d'Instrucció nº2 de l'Audiència Nacional.

Exposició de la droga confiscada