Reclamats per delictes comesos entre 1997 i 2021

La Policia Nacional deté a cinc fugitius a Barcelona per assassinat, trànsit de drogues i tinença il·legal d'armes i municions

A un dels detinguts li constava un Orde Internacional de Detenció emesa per les autoritats de Pakistan per matar a un altre individu en el seu propi domicili després d'una disputa mantinguda entre tots dos

Les autoritats sèrbies portava anys buscant a uns altres dels arrestats per trànsit de drogues, a qui, a més, se li van intervendre nombrosos documents identificatius a nom d'una altra persona, amb els quals pretenia regularitzar la seua situació a Espanya i eludir les responsabilitats penals pendents en el seu país

29/07/21

Agents de la Policia Nacional han detingut a Barcelona, en operacions independents, a cinc fugitius que tenien en vigor diverses Ordes Internacional de Detenció o Ordes Europeus de Detenció i Entrega interposades per les autoritats albaneses, franceses, pakistaneses i sèrbies per diferents delictes comesos entre els anys 1997 i 2021. Totes les operacions policials han sigut dutes a terme durant el present mes de juliol.

Detingut per assassinar a un altre individu en Pakistan després d'una disputa

En la localitat de l'Hospitalet de Llobregat, els agents de la Policia Nacional van procedir a la detenció del quart fugitiu, d'origen pakistanés, que tenia en vigor un Orde Internacional de Detenció formulada per les autoritats de Pakistan per un delicte d'assassinat dut a terme l'any 1997.

Els fets van ocórrer quan el reclamat va accedir a un domicili situat en el llogaret de Dewna Mendi, en el districte de Gujrat, en Pakistan, i va disparar contra un altre individu després d'una disputa anterior mantinguda entre tots dos, ocasionant-li la mort. L'autor dels trets va fugir, posteriorment, del país amb la intenció d'evitar la justícia.

Durant la investigació, es van trobar evidències de la participació del reclamat, emetent el Tribunal del Districte de Gujrat un Orde Perpetu de Detenció amb la finalitat de dur a terme el processament del reclamat, enfrontant-se a una pena de presó a perpetuïtat. Les investigacions, iniciades després de rebre la comunicació de sol·licitud de la seua localització i detenció, van desvetlar el domicili del fugitiu, establint-se un control policial en els seus voltants i detectant-se la seua presència unes hores més vesprades. Es va procedir en eixos instants a la seua detenció.

Escapolits de la justícia francesa i albanesa

En la localitat barcelonina de Santa Susana ha sigut detingut un fugitiu d'origen moldavo al que li constava un Orde Europeu de Detenció i Entrega interposada per les autoritats franceses per un delicte de trànsit de drogues. Els fets pels quals se li buscava van ocórrer al setembre de 2015, quan, durant l'execució d'un control, la Policia de Perpinyà va detectar com un conductor abandonava el seu vehicle i fugia a peu. En el seu interior van trobar 132 quilograms de resina d'haixix. Simultàniament, els agents van detindre als ocupants d'un altre vehicle que havia depassat la frontera des d'Espanya uns minuts abans, i que havien efectuat un gir en forma d'O. Actuaven com a llançadora del vehicle que transportava la droga. 

Diverses gestions dels agents francesos van permetre identificar a l'escapolit, qui s'enfronta a una pena de deu anys de presó. Després de tindre coneixement de l'orde de detenció, els agents de la Policia Nacional van establir un dispositiu de control i vigilància en els voltants del seu domicili sent, finalment, localitzat i detingut.

En una operació diferent, els agents van arrestar a un segon fugitiu en l'estació de Barcelona-Sants. El detingut, d'origen albanés, tenia en vigor un Orde Internacional de Detenció emesa per les autoritats d'Albània per un delicte d'amenaces i tinença il·legal d'armes i municions.Els fets que se li imputen van ocórrer al gener de 2014 a Tirana, la capital albanesa, quan el reclamat va mantindre una baralla amb el germà de la seua nóvia i amb una altra persona. Una hora després de l'incident, el detingut va acudir al domicili d'una de les persones amb les quals s'havia barallat i la va amenaçar amb un arma de foc, efectuant un tret a l'aire.

La seua detenció a Espanya va ser practicada per agents que es trobaven exercint les seues funcions en l'estació de ferrocarril de Barcelona-Sants.

Detingut en l'aeroport de Barcelona-El Prat

Eixe mateix dia, i de nou en una operació independent a les anteriors, els agents de la Policia Nacional van detindre en l'aeroport de Barcelona-El Prat a un altre fugitiu nascut a Geòrgia, al que li constava un Orde Europeu de Detenció i Entrega emesa per les autoritats franceses per un delicte de trànsit de drogues.

Va ser al gener d'enguany quan, com a conseqüència de l'aprehensió de 320 grams de cocaïna en un control de carretera realitzat pels agents de la Comissaria de Policia de Quimper, a França, es van efectuar diversos registres domiciliaris, on es van trobar, entre altres efectes, un quilogram d'haixix, 11.000 euros en efectiu i útils destinats a l'envasament i distribució de droga. Investigacions posteriors van permetre constatar que, des de diverses setmanes abans, el fugit havia vingut organitzant, de connivència amb altres persones, la venda d'una important quantitat de substància estupefaent. Les gestions policials realitzades en el marc de la investigació van permetre esbrinar, a més, que el reclamat podria trobar-se a Espanya.

Per a la seua detenció, els agents van establir un dispositiu en la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona-El Prat, on s'esperava que l'escapolit acudira a rebre a un familiar. En detectar-se la seua presència en la zona, es va procedir a la seua detenció.

Llogava un apartament a Sèrbia per al cultiu de marihuana

Finalment, els agents de la Policia Nacional han detingut en la localitat barcelonina de Sant Pere de Ribes a un fugitiu al que li constava un Orde Internacional de Detenció emesa per les autoritats de Sèrbia per un delicte de trànsit de drogues.

L'any 2015, en la ciutat sèrbia de Nis, el reclamat, a través d'una tercera persona, va llogar un apartament amb la finalitat d'utilitzar-ho per al cultiu de marihuana i la seua posterior venda. En un registre efectuat en el mateix, es van trobar 30 parts de marihuana trossejada, amb un pes de 4,7 quilograms, així com altres 28 plantes de la mateixa substància. Per estos fets, en 2016 va ser condemnat en absència a tres anys i tres mesos de privació de llibertat, sent el compliment d'esta condemna el motiu de la requisitoria.

Per a la seua detenció, els agents de la Policia Nacional van desplegar un dispositiu de control i vigilància en els voltants del domicili del reclamat, obtingut durant les gestions d'investigació practicades pels agents. Va ser detingut en detectar-se la seua presència en la zona.

En el moment del seu arrest, al reclamat se li van intervendre diversos documents d'identitat, tots a nom d'una altra persona. Un d'ells, fins i tot, portava la seua fotografia, la qual cosa resulta un clar indici d'ús il·legítim d'eixa identitat en el trànsit jurídic i mercantil. Fins i tot, l'havia utilitzat per a iniciar els tràmits per a regularitzar la seua situació administrativa a Espanya. D'esta manera, pretenia eludir les responsabilitats penals que tenia pendents en el seu país.