En una operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Detingut un històric delinqüent al capdavant d'una de les organitzacions de narcos més actives del nord d'Espanya

Després de diverses detencions va tornar a Burgos -la seua ciutat natal- amb l'objectiu de reconstruir la seua organització i, gràcies a una aliança amb el clan dels “Charlines”, distribuir en exclusiva la seua mercaderia a Burgos

Durant l'any 2020 es va ser reconstruint l'operativa criminal de l'organització ara desarticulada, que consistia a moure la cocaïna i altres drogues rebudes des de diferents organitzacions criminals

L'àmplia varietat de drogues que va arribar a manejar l'organització suposava una capacitat operativa poc freqüent entre narcotraficants

Explicaven per a moure la droga amb una gran flota de 20 vehicles, varis d'ells amb compartiments estancs per a ocultar diners o mercaderia amb complexos sistemes d'obertura

En l'operació han sigut detingudes un total d'huit persones i s'han intervenut 20 kg de “speed”, 5 kg de “MDMA”, 300 kg. d'haixix, 57 kg. de cocaïna, 50. kg de marihuana, 2 kg. d'anfetamina i mig quilo de ketamina

28/07/21

Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil han detinguts a huit persones i han desarticulat una de les organitzacions de narcotraficants més actives que, principalment, operava en el nord del país.

Al capdavant, presumptament, estava un històric narco burgalés que mantenia estrets contactes amb el clan dels “Charlines”, encarregant-se de la distribució de la cocaïna dels gallecs a Castella i Lleó, Madrid, País Basc i Navarra, a més de distribuir marihuana, haixix i drogues sintètiques. Els arrestats controlaven a Madrid un dels majors punts de distribució de cocaïna a nivell nacional. En el marc de l'operació “Chaplin” han sigut detingudes huit persones a Burgos, Navarra, Madrid i València. A més s'han intervenut 20 kg de “speed”, 5 kg de “MDMA”, 300 kg. d'haixix, 57 kg. de cocaïna, 50. kg de marihuana, 2 kg. d'anfetamina i mig quilo de ketamina.

Aliança amb “els Charlines” per a reconstruir la seua organització

Les investigacions van començar a principis de 2020 quan els investigadors de la Policia Nacional van detectar a Burgos una sèrie de reunions entre membres del “clan dels Charlines” i diverses persones de Burgos vinculades al món del narcotràfic. De les investigacions realitzades es va saber que qui es trobava darrere dels narcotraficants burgalesos era un vell conegut de la Policia Nacional amb un engrossit historial delictiu.

Després de diverses detencions va tornar a Burgos amb l'objectiu de reconstruir la seua organització, per al que va pactar una aliança amb el clan dels “Charlines” que li permetria distribuir en exclusiva la seua mercaderia a Burgos. El responsable de l'organització encara mantenia contactes amb els principals narcotraficants de la ciutat, així com a Navarra i País Basc on comptava amb un soci important amb capacitat per a “col·locar” una gran quantitat d'estupefaent en el mercat. Este nou soci era un narcotraficant navarrés que estava sent investigat per la Guàrdia Civil, per la qual cosa es va posar en marxa una investigació conjunta centrant-se la Policia Nacional sobre la branca burgalesa i la Guàrdia Civil sobre la branca de Navarra i el País Basc.

A més de cocaïna procedent de Galícia, la recentment reconstruïda organització va començar a traficar amb tot tipus de drogues, tant marihuana i haixix com a drogues de disseny, principalment speed. L'àmplia varietat de drogues que va arribar a manejar l'organització suposava una capacitat operativa poc freqüent entre narcotraficants. Cada tipus de droga s'importa i distribuïx d'una manera diferent, la qual cosa implica una gran capacitat logística i contactes amb diverses organitzacions per a adquirir cada tipus de substància estupefaent.

Durant l'any 2020 es va ser reconstruint l'operativa criminal de l'organització ara desarticulada, que consistia a moure la cocaïna i altres drogues rebudes des de diferents organitzacions criminals –a més dels narcos gallecs també d'organitzacions establides en el Levante i la Costa del Sol-, a un garatge situat en la localitat madrilenya de Sant Sebastià dels Reis, que servia com a punt de proveïment central. Des d'allí, una part important de la mercaderia era transportada a una nau industrial de la ciutat de Burgos i a dos garatges situats en  les localitats basques d'Ibarra i Ordizia, reconvertits en laboratoris, on la droga era emmagatzemada, tallada i preparada per a la seua distribució al detall. La resta es venia a altres organitzacions menors que donarien eixida a l'estupefaent en altres zones de la geografia espanyola.

L'organització explicava per a açò d'una gran flota de 20 vehicles, majoritàriament d'alta gamma, varis d'ells amb compartiments estancs per a ocultar diners o mercaderia, així com d'avançats equips de transmissions i inhibidors de freqüència. Estos compartiments instal·lats en els vehicles comptaven amb mecanismes electrònics d'obertura hidràulica que els feia indetectables en els controls rutinaris de les Forces i Cossos de Seguretat. Un d'estos vehicles comptava amb tres compartiments estancs ocults -amb capacitat per a transportar aproximadament cent quilograms d'estupefaent-  l'obertura electrònica del qual s'activava mitjançant un lector de petjades.

Detinguts els responsables de l'entramat 

A principis del mes passat els investigadors van saber que el responsable d'origen navarrés i un altre dels membres de l'organització anava a desplaçar-se a Madrid per a aprovisionar-se  d'haixix, la qual cosa va desencadenar la primera fase d'explotació de l'operació. El dispositiu desplegat, en el qual van participar més d'una trentena d'agents, va aconseguir interceptar els vehicles que transportaven la droga. Posteriorment es van practicar diversos registres en els domicilis i laboratoris que tenien a Burgos, Navarra i País Basc, en un operatiu en el qual també va ser arrestat el principal responsable de l'organització. Esta fase va concloure amb la intervenció de 20 kg. de “speed”, 5 kg. de “MDMA”, 300 kg d'haixix, 2 kg. de cocaïna i 50 kg. de marihuana, a més d'una pistola amb munició, 20 vehicles d'alta gamma i 19.600 euros en efectiu.

Colp a la branca madrilenya

Mentre, els membres de la branca madrilenya eren sotmesos a un estret control policial a l'espera que realitzaren una operació de recepció d'estupefaent per a poder identificar i detindre als subministradors, ja que els investigadors tenien coneixement que l'estoc de droga del garatge utilitzat com a punt de distribució a Madrid es trobava baix mínims.

Després de la caiguda dels líders de l'organització a Burgos i Navarra, així com de la d'un dels principals representants dels clans gallecs, la branca madrilenya va perdre una part important de la seua capacitat operativa. No obstant açò, creient que es trobaven fora del radar dels investigadors, el lloctinent de l'organització i cap de la branca madrilenya  va decidir reprendre les operacions. Per a açò va buscar nous socis entre els narcotraficants valencians amb l'objectiu final d'independitzar-se de la ja caiguda branca burgalesa.

A la fi del mes de juny es va saber que pretenia desplaçar-se al costat d'un dels seus subalterns en dos vehicles des de Madrid fins a la localitat de Paterna (València), a fi de fer-se càrrec d'un port de cocaïna, presumiblement amb destinació final cap al citat garatge de Sant Sebastià dels Reis. Una vegada a Paterna, un dels vehicles implicats proveït d'un compartiment estance tipus caleta, es va introduir en un garatge i posteriorment es va dirigir fins a una via de servici pròxima. Allí li esperava l'altre turisme que faria de llançadora durant el trajecte de tornada a la capital. En vista dels fets es procedix a la intercepció dels vehicles i detenció dels seus ocupants, localitzant en un dels turismes quinze paquets de cocaïna d'un quilo de pes cadascun. Altres tres membres de la branca valència van resultar igualment detinguts.

Finalment es va registrar a Madrid el garatge de l'organització, així com un altre domicili situat en la localitat de Sant Sebastià dels Reis que servia de magatzem als narcotraficants. En este últim es deté a un tercer membre de la branca madrilenya de l'organització a qui es van confiscar diversos quilos de drogues sintètiques així com diners en efectiu, bàscules de precisió i material de laboratori per a adulterar estupefaents.