Operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Nou colp a l'organització del Messi de l'haixix en el Camp de Gibraltar

L'operació, que va començar al desembre de 2020, s'ha saldat amb la detenció de 77 persones per la seua presumpta participació en delictes de trànsit de drogues, pertinença a organització criminal, falsedat documental i sengles delictes d'encobriment

Confiscats 8.000 quilos d'haixix procedents de partides de contraban que tenen lloc en els voltants del Faro de Punta Borrego i en l'interior de la Badia d'Algesires, prop del riu Palmones

En la fase d'explotació de l'operació s'han practicat un total de 10 registres domiciliaris i s'han realitzat 14 registres en llocs d'emmagatzematge de droga –guarderies-

És la quarta ocasió en la qual agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil actuen contra esta organització criminal dedicada al trànsit de drogues transnacional des de Marroc

27/07/21

Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, en una operació conjunta, han dut a terme una operació antidroga contra l'organització liderada en el Camp de Gibraltar pel Messi de l'haixix, qui en l'actualitat roman escapolit de la justícia espanyola.

Els investigadors han pogut comprovar que este narcotraficant seguix sent el presumpte responsable de la major part del trànsit de drogues en l'Estret i que, a més, ha ramificat la seua organització i gestiona tota la logística des de Marroc. Des de la seua fugida al març de 2019, al·legant com a raó per a la seua fugida la pressió policial, la part de la seua organització establida a Algesires s'ha desarticulat fins a en quatre ocasions, detenint amb açò als seus principals lloctinents.

L'operació denominada operació Blaki va començar al desembre de 2020 i, en total, han sigut confiscades huit tones d'haixix en 17 aprehensions diferents per al que s'han realitzat 14 entrades i registres en guarderies, i s'han recuperat un total de 22 vehicles que figuraven com sostrets. L'ús d'estos vehicles per les organitzacions criminals per a ser usats en la càrrega i transport de droga, ha propiciat un augment de la demanda de vehicles robats en la seua majoria a Catalunya i la Costa del Sol. 

A més de les 14 entrades i registres en guarderies, s'han autoritzat 10 registres domiciliaris de forma simultània en la localitat d'Algesires. Com a resultat d'esta macrooperación s'ha detingut a 73 persones a les quals se'ls imputa en la majoria dels casos delictes de trànsit de drogues, pertinença a organització criminal, falsedat documental i encobriment entre uns altres. També s'han intervenut dos armes de foc en disposició d'ús per a la custòdia de la droga i 15.000 euros en efectiu. 

L'objectiu de l'organització era la introducció d'haixix a Espanya per via marítima utilitzant per a açò embarcacions d'alta velocitat. Estes embarcacions transporten l'haixix des de la costa nord de Marroc fins a cales amagades i amb accessos escarpados principalment en els voltants del Faro de Punta Borrego i en l'interior de la Badia d'Algesires prop del riu Palmones. Una vegada descarreguen la droga, grups d'entre 50 i 100 jóvens carreguen bolics que contenen en el seu interior aproximadament 30 quilograms d'haixix. Posteriorment, l'estupefaent és porteado fins a cotxes de càrrega que esperen per a transportar la mercaderia fins a llocs segurs, coneguts com a guarderies, assentats principalment en les localitats d'Algesires i els Barris. 

La investigació ha sigut coordinada per la Fiscal Antidroga del Camp de Gibraltar i ha sigut dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 5 d'Algesires, esta operació es troba emmarcada dins del Pla de Seguretat de la Secretaria d'Estat per al Camp de Gibraltar.