Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Intervenuda una tona de cocaïna oculta en un modern veler abordat enmig de l'Atlàntic

Per a accedir a la mercaderia ha sigut necessari fracturar les parets del casc del vaixell fins a localitzar els 1.018 paquets d'un quilogram de clorhidrato de cocaïna amagats en un lloc indetectable amb una simple inspecció

Mitjançant un dispositiu realitzat en mar i terra, han sigut arrestats els tres tripulants de l'embarcació i altres cinc persones establides en localitats malaguenyes, entre les quals es troben els líders del grup

L'abordatge efectuat ha sigut d'una extraordinària perillositat per als agents, ja que el vaixell de competició de 18 metros d'eslora i cinc de mànega, valorat en un milió d'euros, aconseguix velocitats superiors als vint nucs

La tripulació estava integrada per experts a patronejar moderns velers de competició, els qui registraven les embarcacions en regates per a, així, poder transportar discretament grans quantitats de substàncies estupefaents des de Sud-amèrica fins a Europa

26/07/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb l'Agència Tributària, i en col·laboració amb la NCA britànica i la NRED francesa, han intervenut una tona de cocaïna oculta en un modern veler abordat pel GEO i Vigilància Duanera enmig de l'Atlàntic. És la segona organització de narcotraficants desarticulada en la província de Màlaga en menys d'un mes.

Per a accedir a la  mercaderia ha sigut necessari fracturar les parets del casc del vaixell, fins a localitzar els 1.018 paquets d'un quilogram de clorhidrato de cocaïna amagats en un lloc indetectable amb una simple inspecció. Mitjançant un dispositiu realitzat en mar i terra, han sigut arrestats els tres tripulants de l'embarcació i altres cinc persones establides en diferents localitats malaguenyes, entre les quals es troben els líders del grup. L'abordatge efectuat ha comportat una extraordinària perillositat per als agents, ja que el vaixell de competició, de 18 metros d'eslora i cinc de mànega, valorat en un milió d'euros, aconseguix velocitats superiors als 20 nucs. La tripulació estava integrada per experts a patronejar moderns velers de competició, els qui registraven les embarcacions en regates per a, així, poder transportar discretament grans quantitats de substàncies estupefaents des de Sud-amèrica fins a Europa. La investigació ha sigut coordinada pel Jutjat d'Instrucció número 2 d'Escull, a Lanzarote.

La investigació es va iniciar a la fi de l'any 2020 com a conseqüència de les labors d'intel·ligència efectuades entorn de/entorn d'infraestructures portuàries, i amb les quals es va descobrir a diversos ciutadans europeus, situats en diverses localitats de la Màlaga i el Levante, vinculats amb el transport marítim de cocaïna a través d'embarcacions. Poc després, es va corroborar l'existència d'una organització criminal de narcotraficants especialitzada en el transport de substàncies estupefaents des de Sud-amèrica fins a Espanya mitjançant moderns velers de competició. Per a açò, el grup comptava amb experts patrons i mariners assentats a Espanya i especialitzats en la navegació d'esta classe d'embarcacions, que posseïen un ampli historial delictiu en esta activitat. Per a justificar els viatges, trasllats i moviments necessaris per a dur a terme el transport de drogues sense alçar sospites registraven els velers en diverses regates.

Col·laboració policial internacional per la seua freqüent itinerància

Avançada la investigació, els agents van comptar amb la col·laboració de la NCA britànica i la NRED francesa a causa que els membres de l'organització es traslladaven de forma habitual entre Regne Unit, Alacant, Màlaga i illes del Carib com Martinica i Saint Lucia. Esta freqüent itinerància de l'organització va complicar les labors d'investigació dels agents espanyols i els seus homòlegs internacionals. 

Amb tota esta informació, els investigadors van realitzar un dispositiu en mar i terra per a aconseguir la desarticulació total de l'organització, tenint en compte que la mateixa comptava amb vaixells que requerixen el govern d'experts en navegació. L'embarcació abordada compta amb 18 metros d'eslora i cinc de mànega, i pot aconseguir una velocitat superior als 20 nucs. D'esta forma, l'abordatge va ser realitzat en l'oceà Atlàntic per agents del Grup Especial d'Operacions (GEO) i funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, els qui es van enfrontar a una intervenció d'extrema perillositat que va finalitzar amb èxit amb la detenció dels tres tripulants i la intervenció d'una tona de cocaïna oculta en l'interior del casc. La mercaderia, fins a 1.018 paquets d'un quilogram de clorhidrato de cocaïna, havia sigut perfectament amagada en un doble fons situat al costat dels depòsits de gasolina, espai de molt difícil accés i dissimulat de tal manera que era indetectable amb una simple inspecció o sense fracturar els parets de fibra de vidre que conformaven el casc del veler.

Dies després, van ser arrestades altres cinc persones en la província de Màlaga i es van realitzar diferents registres, on es va intervendre deu quilograms de ketamina, 65.000 euros en efectiu, tres vehicles d'alta gamma, diversa documentació relacionada amb el blanqueig de capitals, telèfons mòbils, ordinadors i equips electrònics i de comunicació. A més, s'han bloquejat comptes i s'ha ordenat la prohibició d'alienar diversos immobles per valor de 500.000 euros. Igualment, durant els registres s'ha trobat documentació que evidenciava la disponibilitat de diverses embarcacions, així com l'adquisició de recanvis i peces de les mateixes, roba nàutica amb inscripcions de l'embarcació i inscripcions del veler en regates. 

Dos organitzacions desarticulades en menys de tres setmanes

Gràcies a esta operació, la Policia Nacional i l'Agència Tributària han aconseguit la desarticulació d'una segona organització criminal britànica en la província de Màlaga en menys de tres setmanes, després de l'operació duta a terme amb l'abordatge del veler ‘Windwishper', realitzat per agents de la Policia Nacional i funcionaris de Vigilància Duanera a bord del buc d'operacions especials ‘Fulmar' de l'Agència Tributària, en la qual s'aprehendieron quasi 1.000 quilos de cocaïna. Est és el resultat de més d'any i mitjà d'investigacions sobre els individus que duien a terme els transports, però també sobre els inversors, finançadors i responsables de l'adquisició de la substancia estupefaent, que no dubtaven a realitzar alguns transports d'haixix mentre preparaven significatives operacions de transport de cocaïna. En total, 25 individus han sigut detinguts entre les dos operacions, havent-se dictat ordes de presó contra 20 d'ells, en la seua gran majoria ciutadans britànics assentats en la província de Màlaga i en el Camp de Gibraltar.