Operació conjunta de la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra

Detingut a Xile un fugitiu acusat d'homicidi en grau de temptativa per atropellar a Barcelona a una motorista en tractar de fugir dels agents

Li constava una Reclamació Judicial Internacional per un total de 15 antecedents policials, la majoria d'ells per atracaments a joieries, i liderava una organització criminal especialment violenta en els seus fets delictius

26/07/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb el Grup de Cerca Activa de Fugitius dels Mossos d'Esquadra, han coordinat les gestions d'investigació per a la detenció a Xile d'un fugitiu que va fugir de la Justícia en 2019 en aprofitar un permís per a no tornar al centre penitenciari on complia condemna. Se li acusa d'homicidi en grau de temptativa en haver atropellat, presumptament, a una motorista per a poder escapar dels agents durant un control policial. Al detingut, que tenia vigent una Reclamació Judicial Internacional, li constaven un total de 15 antecedents policials, la majoria d'ells per delictes contra el patrimoni, havent-se especialitzat en atracaments a joieries.

Les investigacions van començar a l'abril de 2019, quan el fugitiu complia una pena de 14 anys per diversos fets i va aprofitar una eixida programada per a no retornar. Des d'eixe moment, donada la seua perillositat i els seus antecedents, es van iniciar les gestions policials per a la seua localització, desvetlant-se que havia creuat la frontera i que s'havia refugiat a França. En el transcurs de les comunicacions amb les autoritats franceses es va tindre coneixement que el fugit podria haver abandonat el territori gal, desconeixent el seu lloc de destinació.

Liderava una banda especialment violenta en els seus actes

A este individu li constaven un total de 15 antecedents policials. La gran majoria eren per delictes comesos contra el patrimoni, especialitzant-se en els últims anys en els atracaments a joieries. Per a açò, liderava una banda els components de la qual, tots de nacionalitat xilena, feien ús d'una desproporcionada violència i intimidació en els seus actes. Des de l'any 2008, quan es va registrar el seu primer ingrés a la presó, les seues entrades i eixides dels centres penitenciaris van ser freqüents. 

Els fets pels quals esta persona era buscat van ocórrer a Barcelona, quan una dotació dels Mossos d'Esquadra va observar un vehicle amb dos individus en actitud sospitosa. En procedir a la seua identificació, els subjectes van col·laborar inicialment, donant-se a la fugida posteriorment de forma sobtada en el seu propi vehicle. En eixe intent de fugida, van col·lisionar amb una moto conduïda per una dona, qui, com a conseqüència del fort impacte, va caure al sòl davant del vehicle.

El detingut, que era qui conduïa el cotxe, va continuar amb la seua fugida passant per damunt de la moto i de la seua conductora, provocant-li múltiples ferides que van requerir la seua hospitalització urgent. Finalment, els dos ocupants van abandonar el vehicle, que havien sostret en dies anteriors, i van iniciar la seua fugida a peu. Les gestions d'investigació van permetre la seua localització i detenció als pocs dies durant una operació que va permetre la desarticulació d'un  grup criminal especialitzat en delictes contra el patrimoni.

Les investigacions conjuntes van permetre concloure que esta persona podria trobar-se en el seu país natal, a Xile. Una vegada confirmat este extrem, es van iniciar els contactes i intercanvis d'informació pertinents amb funcionaris de la Policia d'Investigacions de Xile, els qui van aconseguir, amb la coordinació de l'OCN-Interpol de Santiago de Xile, la detenció d'esta persona. El fugitiu portava una vida totalment integrada i residia en el domicili de la seua parella, lloc on va ser localitzat i detingut.