Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària, en col·laboració amb l'Oficina Europea de la Lluita contra el Frau

Desarticulada l'organització més activa en la importació i tractament il·legal de gasos fluorados

És la major operació a nivell europeu realitzada fins a l'actualitat contra el frau de gasos d'efecte hivernacle, havent-se intervenut més de 27.000 quilograms de gasos fluorados i descobert més de 180.000

Cinc persones han sigut detingudes com a presumptes membres d'un complex entramat empresarial que actuava incomplint la normativa comunitària, provocant l'emissió de tones de gasos a l'atmosfera sense autorització

Este grup criminal era responsable d'emetre a l'atmosfera de forma irregular l'equivalent a més de 234.000 tones de diòxid de carboni

Material intervenut

15/07/21

Agents de la Policia Nacional en una operació conjunta amb l'Agència Tributària, i en col·laboració amb l'Oficina Europea de la Lluita contra el Frau, han desarticulat l'organització més activa dedicada a la importació i tractament il·legal de gasos fluorados. Cinc persones han sigut detingudes com a presumptes membres d'un complex entramat empresarial dedicat a la importació, comercialització i distribució irregular de tones de gasos, que empraven per a la refrigeració.

L'organització realitzava esta activitat incomplint la normativa comunitària, ja que mancaven de la quota obligada, provocant l'emissió de tones de gasos a l'atmosfera sense autorització. Esta quota, el límit de gasos que pot importar un importador en un any, està establit per la UE para cada país i es fixa com a mesura de protecció del medi ambient.

Se trata de la mayor operación a nivel europeo contra el fraude de gases de efecto invernadero, con la intervención de más de 27.000 kilogramos de gases fluorados, que tenían un valor de mercado superior a 250.000 euros. Además, se descubrieron más de 180.000 kilogramos, con un valor superior al millón de euros.

Les investigacions van començar a partir de les inspeccions practicades en dos naus industrials d'empreses situades en la localitat ciudadrealeña d'Almagro i en el municipi madrileny de Camp Real, i que es van dur a terme en tindre coneixement de la descàrrega de dos contenidors de botelles de gasos fluorados que haurien sigut importats sense complir els requisits establits reglamentàriament. En total, es va procedir a la intervenció cautelar de 2.126 botelles, equivalents a més de 27.000 quilograms de gasos fluorados. 

Igualment, van ser trobades 1.068 botelles buides situades a la intempèrie en un pati exterior, estant algunes d'elles prohibides per la Unió Europea, amb independència del gas contingut. Finalment, es va localitzar un nombre indeterminat de botelles seccionades per la mitat, la qual cosa suposava l'emissió directa del gas residual a l'atmosfera, així com un greu perill. A més de l'anterior, es van observar diferents irregularitats de naturalesa administrativa relacionades amb la manipulació de recipients, l'etiquetatge i repintar de botelles i la gestió de residus, entre uns altres.

Distribuïts per Espanya, Alemanya, França, Portugal i Senegal

Després d'avançar en la investigació, es va determinar que el modus operandi del grup criminal consistia en la creació d'empreses a nom de testaferros que es portarien dedicant des de l'any 2018 a la importació de gasos fluorados de la Xina, eludint els controls duaners mitjançant la declaració en els documents únics administratius d'una partida aranzelària incorrecta que no corresponia amb el gènere importat. Posteriorment, una vegada en els magatzems d'Almagro i Camp Real, es distribuïen els gasos fluorados mitjançant una empresa de logística a clients d'Espanya, Alemanya, França, Portugal i Senegal.

Es calcula que el descobriment de la mercaderia importada seria de més de 15.000 botelles de gasos fluorados. Encara s'està analitzant la documentació per a calcular la quantitat total de gasos importats. No obstant açò, tenint en compte el volum mínim dels recipients, es pot estimar que la quantitat de gas fluorado importat és superior als 180.000 quilograms. 

En este punt, cal destacar que la majoria del gas importat es tracta de R134A, que té un potencial de calfament atmosfèric de 1300, la qual cosa significa que una emissió d'una tona equival a l'emissió d'1.300 tones de diòxid de carboni, contribuint en esta quantitat al potencial de calfament global. En resum, este grup era presumptament responsable de l'emissió a l'atmosfera, incomplint la normativa comunitària i, per tant, sense autorització, de l'equivalent a més de 234.000 tones de diòxid de carboni.

D'altra banda, es va realitzar una nova inspecció en l'establiment comercial d'un client final, a Tarragona, esbrinant que s'hauria distribuït gènere que havia sigut prèviament intervenut de manera cautelar. A més, s'haurien distribuït botelles de gasos fluorados que no contenien el gas etiquetat i facturat, per a açò es va manipular el recipient. Tot açò ho duien a terme amb ànim de lucre, ja que la botella facturada té un valor sis vegades superior, i evadint la càrrega fiscal associada. 

Finalment, es va desenvolupar un operatiu policial en el qual es va practicar una diligència d'entrada i registre en el domicili fiscal de la principal empresa, procedint-se a la detenció de cinc persones com a membres d'un grup criminal i aclarint-se els delictes de contraban, contra el medi ambient, estafa, desobediència greu i pertinença a grup criminal.

 

Agents participants en l'operació durant una inspecció