Per a acreditar la capacitat dels agents en entorns de dificultat

La Policia Nacional realitza un simulacre de motí en un vaixell arribat en el Port de Bilbao

Dut a terme sobre la base d'un cas real ocorregut en un buc que va arribar en la capital biscaina amb tres polissons, que va obligar en eixe moment a la intervenció del Grup operatiu Especial de Seguretat

En eixe cas, dos d'ells es van amotinar i van causar nombrosos desperfectes que van generar una situació de risc en el buc carregat de gasolina

En el simulacre han intervenut els GOES, la Unitat de Guies Canins i la Unitat de Subsol i ha permès acreditar les capacitats amb l'objectiu de detectar a un polissó la persona embarcada clandestinament i registrar la zona de màquines i sentina del vaixell

11/06/21

Agents de la Policia Nacional han dut a terme, en un vaixell arribat en el Port de Bilbao, un simulacre d'amotinament d'un polissó que, una vegada descobert, s'amotina i s'oculta impossibilitant l'embarque dels passatgers i de les mercaderies, així com l'eixida del port, fent-se necessària la seua localització i neutralització. L'exercici s'ha realitzat en el vaixell Connemara, operat per Brittany Ferries i procedent de la localitat irlandesa de Rosslare.

Han intervenut la Unitat de Guies Canins, per a la detecció de persones ocultes; la Unitat de Subsol, per al registre de la zona de màquines i sentina del vaixell; i els Grups Operatius Especials Seguretat per a neutralització del polissó.

Situació real de risc en un buc carregat de gasolina

El 15 d'agost de 2014, va arribar en el Port de Bilbao el gasolinero Mr. Kentaurus, amb bandera de les Illes Marshall, per a carregar 37.000 tones de gasolina. Tenia com a destinació el port nord-americà de Nova York i, prèviament, havia atracat en el port nigerià de Lagos i en el de Dakar, capital de Senegal. En algun d'ells havia sigut abordat per tres polissons originaris de Guinea, un d'ells menor d'edat. 

A la seua arribada al Port de Bilbao, els agents de la Policia Nacional van pujar a bord per a identificar als polissons i verificar les condicions en què es trobaven, fent-se càrrec del menor per a la seua posada a la disposició dels servicis de protecció de la Diputació Foral de Biscaia.

Després de comprovar les condicions en les quals es trobaven els altres dos polissons i recordar al capità la prohibició de ser desembarcats, el buc va fondejar fora del port a l'espera que l'armador resolguera la situació. En eixa espera, els dos polissons es van amotinar i van començar a trencar mamparos, generant una situació de risc -especialment per possibles curtcircuits en un buc carregat de gasolina- que va obligar a la intervenció del Grup Operatiu Especial de Seguretat de la Policia Nacional per a neutralitzar als polissons.

La intervenció, encara que es va saldar amb èxit, va suposar una gran dificultat per la falta d'experiència en un entorn tan específic i diferent com és un buc. Per este motiu, s'ha dut a terme este simulacre, que ha permès avaluar les capacitats de la Policia Nacional enfront d'este tipus de situacions.