En col·laboració de la Tresoreria General de la Seguretat Social

La Policia Nacional destapa a la Corunya un frau pròxim als 3.000.000 d'euros a la Seguretat Social

Una de les trames investigades va ser creada per un pare i les seues dos filles i, a pesar de tindre un elevat volum de capital, no pagaven als seus treballadors

Una altra de les trames era gestionada per un matrimoni que havia sigut inhabilitat judicialment per a l'activitat empresarial, però que va continuar creant mercantils

En l'operatiu policial s'ha procedit a la detenció de 13 persones

27/05/21

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Tresoreria General de la Seguretat Social, han destapat a la Corunya un frau a la Seguretat Social pròxim als 3.000.000 d'euros en sectors tan diversos com l'hoteleria, la construcció, promoció immobiliària, perruquería i tractaments de bellesa, comerç a l'engròs de productes alimentosos, begudes i tabac. En concret, el frau total s'ha quantificat en 2.949.309,64 euros.

Les investigacions van començar al novembre de 2020, després de rebre's diversos escrits-denúncies de la Tresoreria General de la Seguretat Social en els quals es requeria l'actuació policial davant les diverses actuacions irregulars dutes a terme pels administradors de diferents empreses amb la finalitat d'eludir les seues obligacions de pagament amb la Seguretat Social. Estes empreses es trobaven situades en els partits judicials de la Corunya, Betanzos, Santiago de Compostel·la i Cambados.

Els empresaris de les societats investigades no abonaven les seues pròpies assegurances socials ni dels seus treballadors, incrementant així el marge de benefici en l'activitat mercantil i el consegüent perjuí a la Tresoreria General de la Seguretat Social.

En l'anàlisi patrimonial de les empreses i els seus administradors, es va comprovar que en tots els casos es pretenia eludir el pagament del deute i frustrar les legítimes aspiracions de cobrament de la Tresoreria, creant grups i successions empresarials que ocultaven els beneficis i béns de les societats investigades.

Els agents han pogut determinar la participació delictiva de 15 persones, sent principalment els administradors de les empreses, les seues testaferros o persones interposades, treballadors que figuraven en connivència, així com familiars dels primers, sent-los imputats els delictes contra la Seguretat Social (frau de cotitzacions), frustració de l'execució, estafa processal i contra el dret dels treballadors.

Un entramat que desenvolupava la seua activitat en cafeteries

Destaca la creació d'un entramat empresarial que desenvolupava la seua activitat en cafeteries amb venda de productes alimentosos, dirigit i gestionat per un pare i les seues dos filles des de l'any 2006. Encara que al febrer de 2016 el pare es va jubilar, mai es va desvincular de les empreses, exercint com a cap de totes elles i figurant des de maig de 2020 com a administrador i soci únic, passant les seues filles a ser cessades com a sòcies fundadores i administradores mancomunades.

La primera empresa constituïda l'any 2006 va generar beneficis, però no com per a fer front als deutes contrets. Per açò, van crear noves empreses amb la mateixa activitat, creant confusió respecte a l'aparent persona jurídica de dret que exercia l'activitat a cada moment, amb els mateixos treballadors, proveïdors, domicili i autoritzat XARXA. D'esta manera, la nova mercantil va deixar de ser titular de les obligacions adquirides per l'empresa anterior i es va impedir, al seu torn, que es perfeccionaren els actes executius dirigits al cobrament del deute, eludint la responsabilitat d'obligacions anteriors.

Estes empreses no van regularitzar la seua situació deutora amb la Tresoreria General de la Seguretat Social, no van realitzar cap tràmit de dissolució ni van promoure concurs de creditors, per la qual cosa van continuar generant deute a pesar que tenien un elevat volum de moviment de capital en els seus comptes bancaris.

L'entramat empresarial creat per esta família, així com les maniobres per a eludir els pagaments obligats, va fer que el perjuí total ocasionat a la Tresoreria General de la Seguretat Social ascendira a 850.449 euros.

Entramat empresarial amb ingressos pròxims al milió d'euros

Va resultar significativa la creació d'un entramat empresarial que es va ser succeint en el temps desenvolupant sempre la mateixa activitat: construcció d'edificis, residencials i promoció immobiliària. Va ser creat i dirigit per un matrimoni però, a pesar que el jutjat va declarar concurs voluntari de creditors en una de les empreses i, posteriorment, va condemnar al marit amb inhabilitació per a administrar béns d'altri i representar a persones físiques i jurídiques durant cinc anys, este va fer cas omís a aquesta sentència i va dirigir les diferents mercantils. Fins i tot, va constituir altres noves amb la col·laboració de la seua esposa.

L'entramat empresarial va generar beneficis, arribant alguna d'eixes mercantils a obtindre ingressos anuals pròxims al milió d'euros. No obstant açò, no es va procedir al pagament de quotes a la Seguretat Social ni es va sol·licitar el seu ajornament, i tampoc es va realitzar cap tràmit per a reduir-les. No obstant açò, es va obstaculitzar la labor d'este organisme.

Este matrimoni, a pesar de no abonar els deutes generats per les mercantils, va mantindre un alt nivell de vida, utilitzant vehicles d'alta gamma i realitzant la compra de dos embarcacions d'esbarjo, una l'any 2014 i una altra en 2020. Les diferents maniobres per a eludir els pagaments obligats van originar un perjuí econòmic a la Tresoreria General de la Seguretat Social de 300.012 euros.