Operació conjunta de Policia Nacional, Guàrdia Civil, Agència Tributària i EUROPOL

Desarticulada una organització criminal dedicada a la venda fraudulenta de safrà a Castella-la Manxa

L'operació ha permès detindre a 17 persones i s'ha investigat a altres 13 més i s'han realitzat entrades i registres en diversos locals, naus comercials, tallers clandestins, oficines i domicilis dels investigats

S'ha intervenut mitja tona d'estams de safrà i estils, vehicles d'alta gamma, maquinària per a l'elaboració de la mercaderia i altres proves dels delictes comesos

L'organització disposava d'una infraestructura a nivell d'Europa amb un complex entramat empresarial i financer

06/05/21

En una operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil, Agència Tributària i EUROPOL, ha permès desarticular una organització criminal dedicada a la venda fraudulenta de safrà iranià com a safrà espanyol.

Fins al moment, s'ha procedit a la detenció de 17 persones i s'ha investigat a altres 13 més a les quals se'ls imputen els presumptes delictes relatius al mercat i als consumidors, estafa, falsificació, contra la salut pública, frau fiscal, blanqueig de capitals, contraban i organització criminal. 

La investigació va començar l'any 2019 quan es va tindre coneixement de l'existència de diverses persones i empreses establides a Ciudad Real que importaven safrà, principalment d'Aniran, a través d'una àmplia xarxa empresarial que operava a nivell internacional. Al llarg dels mesos que ha durat la investigació, s'ha constatat l'existència d'un grup d'empreses que a través de la introducció a Espanya d'importants quantitats de safrà de procedència principalment iraniana, ho feien passar posteriorment per safrà espanyol. Mitjançant la venda del safrà entre les pròpies societats li donaven cobertura al producte, i ho etiquetaven com a manxec i espanyol, a causa de la seua qualitat reconeguda a tot el món gràcies a la seua denominació d'origen de La Manxa, per la qual cosa la seua venda estava garantida tant en el mercat nacional com a internacional. 

Restes florals i colorants no autoritzats per al consum

Així mateix, este safrà era barrejat en la seua major part amb restes florals, estils i estams que no haurien de ser venuts com a safrà, augmentant el volum de venda; fins i tot van utilitzar colorants no autoritzats per al consum per la Unió Europea ni Estats Units, per a tintar el producte final, constatant-se la compra de diverses tones d'esta substància. 

Mitjançant esta forma d'actuar, no solament aconseguien incrementar notablement els seus beneficis, sinó que han causat un enorme perjuí econòmic al sector del safrà espanyol, impedint competir en igualtat de condicions a altres empreses del sector, amb els preus que marcaven les empreses investigades. 

Més de 200 comptes bancaris analitzats

L'entramat també havia creat una complexa estructura per a ocultar els beneficis a la Hisenda Pública i blanquejar els diners, per a açò realitzava complexes operacions financeres nacionals i internacionals, així com  nombroses compres d'immobles. L'àmplia investigació desenvolupada ha permès descobrir que membres d'esta organització criminal havien adquirit més de 35 vivendes a Espanya, a través de poders notarials iranians, atorgats en favor dels investigats, que els permetia actuar en nom de persones, que figuraven com a legítims propietaris, i en realitat, eren mers testaferros. Es va esbrinar que disposaven de diners en qualsevol país de la Unió Europea, així com en Emirats Àrabs, per la qual cosa s'han analitzat més de 200 comptes bancaris, i s'ha demanat informació a 20 països diferents de la Unió Europea. Per açò, ha sigut imprescindible la col·laboració d'EUROPOL.

Finalment la investigació va culminar amb l'entrada i registre en diversos locals, naus comercials, oficines i domicilis en les províncies de Ciudad Real i Albacete,  on es van intervendre: 6 vehicles d'alta gamma, una furgoneta, rellotges i joies, mitja tona d'estams i estils, maquinària per al pesaje, mesclat i etiquetatge fraudulent de safrà, així com altres proves i indicis que demostren l'activitat il·lícita. De la mateixa manera es va constatar l'existència de més de dos tones de safrà de procedència iraniana, que en la seua major part seria venut en l'estranger, fent-li passar per producte espanyol. Fins i tot, en el registre d'una de les vivendes es va localitzar un taller clandestí que no disposava d'autoritzacions sanitàries per a envasament i etiquetatge. 

La investigació continua oberta amb l'anàlisi de la gran quantitat de documentació intervenuda. Gràcies a la mateixa ha quedat delimitat el grup d'empreses intervinents en els delictes investigats.