En una operació conjunta de la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra

Desarticulat un grup criminal itinerant especialitzat en la comissió de robatoris amb força

Els agents han detingut a quatre individus -dos d'ells en les localitats madrilenyes de Leganés i Pinte, i altres dos en els municipis barcelonins de Martorelles i Mollet del Vallés- com a presumptes responsables d'un robatori comès/fideïcomès a l'octubre, en una casa de subhastes de Barcelona, on van sostraure joies valorades en un milió d'euros

La investigació ha permès constatar l'existència de dos coneguts grups delincuenciales vinculats –un establit en la Comunitat de Madrid i un altre en la província de Barcelona- els integrants de la qual acumulen un total de 251 antecedents, la majoria per delictes contra el patrimoni

cicuta1

17/04/21

Agents de la Policia Nacional i dels Mossos d'Esquadra, en una operació conjunta, han desarticulat un grup criminal itinerant especialitzat en la comissió de robatoris amb força. Els agents han detingut a quatre individus -dos d'ells en les localitats madrilenyes de Leganés i Pinte, i altres dos en els municipis barcelonins de Martorelles i Mollet del Vallés- com a presumptes responsables d'un robatori comès/fideïcomès a l'octubre, en una casa de subhastes de Barcelona, on van sostraure joies valorades en un milió d'euros. La investigació ha permès constatar l'existència de dos coneguts grups delincuenciales vinculats –un establit en la Comunitat de Madrid i un altre en la província de Barcelona- els integrants de la qual acumulen un total de 251 antecedents, la majoria per delictes contra el patrimoni.

La investigació es va iniciar el passat mes d'octubre arran de la comissió d'un robatori amb força en una sala de subhastes de Barcelona. Els autors van accedir a l'establiment mitjançant butrón, així com mitjançant escale a través d'uns patis comunitaris. Posteriorment, van tallar una reixa de protecció i van violentar una càmera cuirassada amb bufador d'oxicorte. Les joies sostretes, el valor de les quals va ascendir a un milió d'euros, o bé eren propietat de la casa de subhastes, o pertanyien a clients que les havien depositat allí per a la seua subhasta. Malgrat que durant el robatori es va activar un senyal d'alarma, una vegada que es van realitzar les comprovacions pertinents es va considerar falsa alarma.

Gràcies a les imatges arreplegades per les càmeres de seguretat, tant de la casa de subhastes com dels voltants, els agents van observar com els autors dels fets –fent ús de guants i altres peces de roba per a ocultar el rostre- obstaculitzen i eixien del local en diverses ocasions portant motxilles i maletes que contenien els útils necessaris per a cometre el robatori. Així mateix, les imatges van captar com alguns dels membres de l'organització realitzaven labors de vigilància en l'exterior del local amb la finalitat de detectar presència policial i alertar a la resta del grup.

D'altra banda, els autors es van portar gran part de les imatges de seguretat de l'establiment, abandonant en el lloc botelles de gasos industrials –oxigen i acetilé, usats per al bufador d'oxicorte amb el qual van violentar la càmera cuirassada- i altres ferramentes utilitzades per a la comissió del robatori.

 

Experiència delictiva, alta especialització i gran professionalitat

Amb l'avanç de la investigació, els agents van constatar que el fet delictiu havia sigut comès/fideïcomès per individus altament especialitzats, amb gran experiència i professionalitat. Els investigats comptaven amb un perfecte coneixement i maneig de ferramentes, tals com a bufadors d'oxicorte, llances tèrmiques o inhibidors de freqüència. A més, també disposaven dels coneixements tècnics necessaris per a la desactivació d'alarmes, la realització de butrones, i el forzamiento i obertura de càmeres cuirassades i caixes fortes.

Dies després del robatori van aparéixer abandonades i cremades, en una zona inundable del riu Besós en el municipi de Sant Fost de Campsentelles, diferents parts no valuoses de les joies, com per exemple maquinària interna de rellotges i elements decoratius, i algunes etiquetes identificatives dels objectes per a la seua subhasta.

Després de diverses gestions policials, els Mossos van aconseguir identificar dos dels autors del robatori, dos delinqüents especialitzats en este tipus de robatoris que estarien situats en la província de Barcelona. Fet que va permetre que dies més tard la Policia Nacional identificara i localitzara a Madrid a la resta dels investigats.

Davant estos fets es va constituir un Equip Conjunt d'Investigació (ECI) format per agents de la Policia Nacional i dels Mossos´d Esquadra, el qual va permetre constatar que els autors del robatori formaven dos grups delincuenciales vinculats entre si que es concertaven per a cometre robatoris en diferents punts del territori. Uns estaven establits en la Comunitat de Madrid, mentre que uns altres residien en la província de Barcelona, sent tots ells ben coneguts per comptar amb amplis historials delictius.

 

Quatre detinguts i sis registres simultanis a Madrid i Barcelona

A principis d'abril, els agents van detindre a quatre persones i van realitzar quatre registres, de forma simultània, en la Comunitat de Madrid i la província de Barcelona. A més, hi ha un cinqué individu pendent de detenció que es troba en parador desconegut. Entre tots acumulen un total de 251 antecedents, la majoria per delictes contra el patrimoni. Dos de les detencions i dels registres es van dur a terme en les localitats madrilenyes de Leganés i Pinte, mentre que els altres dos detinguts i registres es van realitzar en els municipis barcelonins de Martorelles i Mollet del Vallés. Finalment, els agents van localitzar dos trasters a Móstoles (Madrid), on van trobar diverses ferramentes i útils per a cometre robatoris amb força (palanquetas, maces, claus de lleva, descaragoladors, un extractor de bombins, un martell percutor i una radial, entre uns altres).

Fruit dels registres, els agents van intervendre 1.700 euros en efectiu, un equip complet de bufador oxicorte, ordinadors portàtils, un disc dur, diversos telèfons i targetes SIM. Així mateix, van localitzar dos inhibidors de freqüència, un equip d'escalada, uniformitat completa d'una empresa de telefonia i nombroses peces de roba i calçat utilitzades durant els robatoris per a impedir la seua identificació (guants, bragues i passamuntanyes).

cicuta2cicuta3