Amb la col·laboració d'EUROPOL.

La Policia Nacional desmantella una organització acusada d'instrumentalitzar una ONG per a finançar les activitats de combatents terroristes

En l'operació s'ha detingut a tres persones per la seua presumpta participació en un delicte de finançament terrorista utilitzant com a cobertura la recaptació de donatius d'ajuda humanitària per a xiquets orfes sirians

Canalitzaven les quantitats de diners des d'Espanya – aportades de bona fe entre els simpatitzants d'un centre cultural islàmic- fins a una ONG amb activitat en zona de conflicte

A més, els diners eren utilitzats presumptament per a sufragar els gastos d'un centre escolar de xiquets orfes en zona de conflicte, les activitats del qual es dirigien a instruir a futurs muyahidines

25/03/21

Agents de la Policia Nacional han detingut a tres persones, dos a Madrid i una a Santa Cruz de Tenerife, per la seua presumpta participació en un delicte de finançament del terrorisme. Els arrestats estan acusats de, fent ús dels recursos d'una associació cultural, recaptar donatius solidaris i dirigir una part a zones ocupades per milícies d'Al-Qaeda amb l'objectiu de sufragar als seus combatents.

La investigació policial, que s'ha dut a terme per agents de la Comissaria General d'Informació, ha sigut coordinada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional i supervisada pel Jutjat Central d'Instrucció número Sis.

Per a açò, s'ha comptat amb la col·laboració de les Brigades Provincials d'Informació de Madrid, Santa Cruz de Tenerife, Zaragoza i Ceuta -a nivell nacional- i de l'agència policial EUROPOL, a nivell internacional.

Durant l'operació, que es va desenvolupar dimarts passat, s'han realitzat quatre entrades i registres, en els quals s'ha intervenut nombrosa documentació, diners, efectes i suports tècnics que estan sent analitzats pels investigadors.

Desviament de donatius per a instruir a futurs muyahidines

La investigació va començar fa dos anys quan els especialistes en la lluita antiterrorista, arran d'una operació realitzada en 2019, van tindre coneixement de l'existència d'una xarxa de finançament que, des del nostre país, i instrumentalitzant l'entramat d'una ONG amb activitat en zona de conflicte, estaria enviant diners per a finançar a combatents gihadistes d'Al-Qaeda. 

Després de les perquisicions inicials, els agents van comprovar com a aquestes activitats delictives es desenvolupaven per persones vinculades a un centre islàmic de Madrid. L'organització investigada hauria utilitzat, de manera fraudulenta, part dels recursos de diverses associacions religioses musulmanes situades en el centre islàmic per a recaptar donatius, desviant una part baix la cobertura d'ajuda humanitària a orfes sirians.

A més, una altra part de la recaptació era destinada a sufragar els gastos d'un centre escolar per a xiquets orfes situat en zona de conflicte, les activitats del qual se centraven en l'ensinistrament de futurs muyahidines. L'educació impartida se centrava en l'ensenyament més radical de la Sharía  i l'entrenament dels xiquets en la lluita armada, motivant-los a continuar l'activitat terrorista de sus padres morts en combat.

En el matí del dia d'hui, un dels detinguts ha sigut posat a disposició judicial, declarant el Jutjat Central d'Instrucció número Sis de l'Audiència Nacional el seu ingrés a la presó, mantenint el secret de les actuacions. La investigació seguix oberta pel que no es descarten noves diligències.