Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Nou detinguts i dos fàbriques il·legals de paquets de tabac desmantellades a Valladolid

Una de les naus estava condicionada per a allotjar als treballadors –incloent condícies, cuina i camaretas de dormitori- amb la finalitat d'evitar la seua eixida a l'exterior

En un dels registres es van localitzar deu telèfons mòbils disposats en manera avió; açò confirma que els treballadors, a més de trobar-se aïllats de l'exterior, també estaven privats de comunicació per a evitar la seua localització

La capacitat de producció de la fàbrica, que comptava amb la infraestructura necessària per a treballar dia i nit, permetia produir al voltant de 180.000 paquets al dia

Maquinària per a la producció de tabac

02/03/21

Agents de la Policia Nacional i funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una investigació conjunta, han desarticulat dos fàbriques il·legals destinades a la producció clandestina de cigarrets i sisha. Una de les naus estava condicionada per a allotjar als treballadors –incloent condícies, cuina i camaretas de dormitori- amb la finalitat d'evitar la seua eixida a l'exterior. En un dels registres es van localitzar deu telèfons mòbils disposats en manera avió; açò confirma que els treballadors, a més de trobar-se aïllats de l'exterior, també estaven privats de comunicació per a evitar la seua localització. La capacitat de producció de la fàbrica, que comptava amb la infraestructura necessària per a treballar dia i nit, permetia produir al voltant de 180.000 paquets al dia.

La investigació va començar al novembre de 2020, quan les autoritats de Bulgària van alertar als agents de la imminent arribada a Espanya d'un ciutadà búlgar amb l'objectiu de treballar en una fàbrica clandestina de tabac en el nostre país. Gràcies a esta informació, es va establir un dispositiu conjunt de la Policia Nacional i l'Agència Tributària que va culminar amb la localització d'aquest individu en una zona residencial pròxima a la ciutat de Valladolid.

El passat mes de gener, els investigadors van localitzar dos naus industrials en Fuensaldaña i una tercera en el Polígon de Sant Cristóbal, totes elles en la província de Valladolid. Així mateix, van observar que l'investigat contactava amb altres persones i com els llocs esmentats eren freqüentment visitats per estes.

Els treballadors estaven completament aïllats de l'exterior i incomunicats per a evitar la seua localització

Diverses gestions van permetre detectar activitat esporàdica d'entrada i eixida de camions de gran tonatge en labors de descàrrega de mercaderia, així com de vehicles particulars, en la nau situada en Fuensaldaña. A més, també es va constatar l'arribada de diversos individus que accedien a l'interior de la mateixa i no eixien d'ella, la qual cosa evidenciava que allí s'estava realitzant alguna activitat. 

Per estos motius, el passat mes de febrer es va realitzar un operatiu amb l'objectiu d'inspeccionar les tres naus industrials i el domicili investigats. Com a resultat, els investigadors van descobrir que la nau situada en Fuensaldaña ocultava una fàbrica clandestina que contenia tota la maquinària necessària per a la producció completa de tabac -des de la transformació de la fulla en picada a granel fins a l'empaquetat en el paquet i el seu posterior embalatge-, així com gran quantitat de productes per a l'elaboració de cigarrets. També van observar que la nau estava condicionada per a l'allotjament complet dels treballadors -disposant de condícies, cuina i camaretas de dormitori- a fi d'evitar qualsevol eixida a l'exterior durant el temps que estigueren en la fàbrica. 

Por otra parte, la segunda nave registrada (también en Fuensaldaña) obedecía a una antigua instalación que parecía haber alojado una infraestructura similar a la anterior, si bien se encontraba desmantelada. En la tercera nave, ubicada en el Polígono San Cristóbal, localizaron otra instalación para la fabricación de tabaco destinado a ser consumido en sisha. Aquí encontraron una moledora para hoja de tabaco, cubetas llenas de picadura en proceso de fermentación y diversos productos para su elaboración. 

Finalment, es va realitzar el registre d'un domicili en el qual es van intervendre un total de deu telèfons mòbils disposats en manera avió, la qual cosa confirmava que els treballadors, a més d'estar completament aïllats de l'exterior, es trobaven privats de comunicació per a evitar la seua localització.

Nou detinguts i 35.000 euros en efectiu intervenuts

En l'última fase de la investigació els agents van detindre a huit individus de nacionalitat ucraïnesa així com al principal investigat, de nacionalitat búlgara, qui ha ingressat a la presó provisional. Set dels arrestats van ser localitzats en l'interior de la nau emprada com a fàbrica clandestina de paquets de tabac mentre realitzaven aquesta activitat. 

Així mateix, en els registres van intervendre nombrosos productes i maquinària destinada a l'activitat il·lícita -màquines trituradores, mescladores, envasadoras i empaquetadoras, bous mecànics i compressors, entre uns altres-, 35.000 euros en efectiu, 257.800 paquets de cigarrets d'una coneguda marca i nombrosa documentació. A més, es van localitzar unes ulleres de sol pintades amb esprai en l'interior d'una furgoneta utilitzada freqüentment pels investigats. Açò evidencia les mesures de seguretat que prenien els investigats per a evitar que els propis treballadors pogueren identificaren l'emplaçament de les naus.

La investigació ha constatat que la capacitat de producció de la fàbrica, atés que tenia la infraestructura necessària per a treballar dia i nit per dos torns de treball, permetia produir al voltant de 180.000 paquets al dia.