197 denúncies registrades a Espanya en 2020

La labor dels interlocutors policials sanitaris de la Policia Nacional reduïx en un 33% les agressions als sanitaris en un any

La crisi sanitària actual ha potenciat esta figura, que ha viscut un punt d'inflexió entre les funcions que venia desenvolupant habitualment i l'assumpció de noves competències amb el sector sanitari

El perfil més freqüent de l'agressor detingut és el d'un home d'entre 36 i 55 anys i de nacionalitat espanyola, sent els dimarts i els dijous els dies amb major incidència d'agressions, en una franja horària compresa entre les 10 i les 13 hores

La Policia Nacional seguirà donant nous passos durant els pròxims anys i adoptarà noves mesures en esta matèria, com la formació en universitats, un curs nacional per a tots els sanitaris o la posada en marxa d'un correu electrònic d'assessorament a professionals de la salut

En total, 10.000 sanitaris han sigut formats en prevenció de les agressions des de l'any 2017

Comissari General de Seguretat Ciutadana, Cap Unitat Central de Seguretat Privada i Interlocutor Policial Sanitari

02/03/21

La Policia Nacional ha presentat este matí el balanç de la seua activitat per a previndre les agressions a sanitaris en l'exercici de la seua professió, corresponent a l'any 2020, en un acte en el qual han participat el comissari general de Seguretat Ciutadana, Juan Carlos Castro; el cap de la Unitat Central de Seguretat Privada, Manuel Yanguas; i l'interlocutor policial nacional sanitari, Javier Galván. Han anunciat que la labor que vé desenvolupant la Policia Nacional des de la posada en marxa de la instrucció de la Secretària d'Estat de Seguretat 3/2017 Sobre mesures policials a adoptar enfront d'agressions a professionals de la salut ha aconseguit, continuant amb la tendència dels últims anys, que els professionals de la salut hagen patit, durant l'any passat, un 33% menys d'agressions comparat amb l'any anterior.

L'any 2020 ha suposat, per a la figura de l'interlocutor policial nacional sanitari, un punt d'inflexió entre les funcions que venia desenvolupant i l'assumpció de noves competències amb el sector sanitari. L'actual situació de pandèmia ha potenciat esta figura, i prova d'açò són els quasi 8.000 contactes realitzats durant l'estat d'alarma, des del mes de març fins al mes de juny de 2020

Esta labor continua actualment, com ho mostren les actuacions que s'estan duent a terme en nombroses províncies amb la gestió i la protecció de les vacunes i, sobretot, en la supervisió de la quarantena domiciliària. La Policia Nacional, a través de l'interlocutor policial sanitari, format per 59 agents, ha fet un pas més per a afermar la relació d'assistència i cooperació amb els professionals de la salut. En este sentit, destaquen les actuacions dutes a terme tant en centres sanitaris com en atencions domiciliàries, descarregant amb açò, en gran part, la labor dels CIMACC-091, que s'han pogut centrar principalment en el ciutadà.

Quant a l'activitat formativa, l'interlocutor policial sanitari s'ha emmotlat a la pandèmia en l'àmbit formatiu, arribant a més d'1.800 professionals de la salut i als directors de seguretat de l'àmbit sanitari. En total, 10.000 sanitaris han sigut formats en prevenció de les agressions des que es va implantar la instrucció, l'any 2017.

Esta unitat no solament es dedica a agressions a sanitaris, sinó que en els moments més difícils de la pandèmia, han actuat com a enllaços eficaços per a la gestió sanitària.

Entre 36 i 55 anys, perfil habitual tant de l'agressor com de la víctima

L'any 2020, i seguint amb la tendència a la baixa d'estos tres anys, s'ha apreciat una disminució de les denúncies presentades en l'àmbit de les agressions a professionals de la salut. En total, es van interposar 197 denúncies, un 33% menys que l'any anterior, quan es van registrar 294.

Esta disminució es deu, principalment, a la labor que realitza la Policia Nacional des de la posada en marxa de la instrucció en 2017 i, seguidament, a la modificació del model assistencial com a conseqüència de l'actual situació sanitària. Açò es desprèn del fet que les consultes s'estan realitzant majoritàriament de forma telefònica.

De les dades analitzades, s'ha corroborat que els dimarts i els dijous són els dies de la setmana amb major incidència, en una franja horària compresa entre les 10 i les 13 hores. El perfil de l'agressor detingut sol coincidir amb el d'un home d'entre 36 i 55 anys i de nacionalitat espanyola, mentre que la víctima és una dona en el 51% de les ocasions, d'edat similar i també de nacionalitat espanyola. Màlaga i Sevilla van ser les províncies amb major nombre de denúncies per agressió, 26 en la primera d'elles mentre que en la segona van ser interposades 19.

Durant l'any 2020, els agents de radiopatrullas de la Policia Nacional van realitzar un total de 7.000 intervencions en hospitals i atenció en domicilis. 

La Policía Nacional se prepara para el futuro también en este ámbito

Per als pròxims anys, la Policia Nacional adoptarà una sèrie de noves mesures en esta matèria. Entre elles destaquen la posada en funcionament d'activitats formatives en l'àmbit universitari, amb l'adquisició primerenca de ferramentes destinades a la prevenció d'agressions per a futurs professionals de la salut; posada en marxa d'un curs a nivell nacional per a tots els sanitaris en col·laboració amb l'Organització Mèdica Col·legial; campanya de sensibilització amb l'elaboració de guies, vídeos explicatius i cartelleria, amb recomanacions i ferramentes per a la prevenció de les agressions; presència en centres sanitaris dels interlocutors policials amb el projecte "IPNS21"; intensificació de la col·laboració amb col·legis professionals en matèria de formació; correu electrònic ucsp.ipnsadjunto@policia.es, d'assessorament a professionals de la salut durant les 24 hores del dia de qualsevol dia de la setmana; potenciació dels contactes amb els departaments de seguretat del sector sanitari; i proposta de modificació de la instrucció de la Secretaria d'Estat de Seguretat, assumint més competències.