Operació contra radicalismes violents

La Policia Nacional desarticula a Múrcia un grup organitzat armat que extorsionava a empresaris

El grup es denominava «Grup d'Acció Ciutadana» i disposava de gran quantitat de material tecnològic per a realitzar vigilàncies sobre les seues víctimes

En una de les extorsions, el grup armat va enviar a un empresari una carta amb fotografies dels seus familiars i un cartutx del calibre 9mm PB, sol·licitant, baix amenaces, el pagament de 100.000 euros

S'han practicat dos registre ,en els quals s'han intervenut, entre altres efectes, artefactes explosius i armes de foc

El principal detingut disposava en el seu domicili d'un taller on confeccionava artefactes explosius propietaris, que després detonava en un descampat pròxim

17/06/24

Agents de la Policia Nacional han detingut, en la ciutat de Múrcia i diverses pedanies, a quatre persones per la seua presumpta participació en els delictes de pertinença a grup criminal, extorsions i tinença il·lícita d'explosius. L'operació, desenvolupada per la Brigada Provincial d'Informació de Múrcia i coordinada per la Comissaria General d'Informació, ha sigut dirigida pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número Quatre de Molina de Segura (Múrcia).

La investigació es va iniciar el passat mes d'abril quan els agents van tindre co-nocimiento que un grup, autodenominat «Grup d'Acció Ciutadana», exigia a un empresari murcià el pagament de 100.000 euros baix l'amenaça de prendre represàlies contra ell i la seua família. El requeriment de pagament anava acompanyat amb diverses fotografies de la seua família en diferents llocs i dates que abastaven el període d'un any, així com d'un cartutx del calibre 9mm Parabellum.

Durant el desenvolupament de la investigació, els agents van determinar que l'esmentat «Grup d'Acció Ciutadana» es va crear, tal com consta en la carta de constitució remesa pel mateix a un mitjà de comunicació l'any 2020, com “una organització civil, armada i independent, actuant al marge d'una justícia, inactiva, inexistent i agenollada a interessos partidistes o personals, ho fem no reconeixent a cap dels seus tribunals” i en la qual ja establix com a objectius a “directius i socis d'empreses satèl·lits vinculades al govern regional de Múrcia”, “persones físiques que actuen en benefici propi aprofitant els béns o fons que pertanyen al poble”, “totes aquelles persones que, aprofitant la seua condició de persones lligades al govern regional o municipal, ja siga per càrrecs o per intermediació en operacions de contractació amb les Institucions, es lucren ostentosament”.

Així mateix, a l'inici de l'activeu d'este grup, el seu líder va crear també una plata-forma en Internet denominada «Plataforma Ciutadana de Resistència», des d'on difonia la seua ideologia, captava adeptes i sol·licitava donacions amb les quals sufragar la «lluita». En ella es poden trobar videos en els quals assenyalen objectius de l'organització, entre els quals es troben “l'eliminació dels partits polítics nacionals” i “la intervenció de les Administracions públiques”. Entre estos videos, es va detectar un en el qual figurava el principal detingut amb un passamuntanyes i la veu distorsionada, amb una posada en escena que evoca a les difusions realitzades per grups armats de caràcter terrorista.

Equip Negociadors de la Comissaria General d'Informació

Setmanes més tard de la primera amenaça que va rebre un empresari murcià, els detinguts es van posar en contacte amb la família d'este fent-se passar per supòsits negociadors de l'organització armada, amb l'objectiu d'iniciar una negociació per al cobrament de la quantitat requerida, 100.000 euros. Agents de l'equip de negociadors de la Comissaria General d'Informació van assessorar a les víctimes durant tota la investigació, marcant l'estratègia de negociació des del primer moment.

En la matinada del passat dilluns es va posar en marxa el dispositiu policial pel qual es va detindre a quatre persones i es van practicar dos registres domiciliaris. El dispositiu, a més dels agents de l'àrea d'Informació, va comptar amb el suport d'unitats policials com a TEDAX-NRBQ, Grups Operatius Especials de Seguretat (GOES), Unitat de Prevenció i Reacció (UPR), Guies Canins, Policia Científica, GOIT i la Unitat Aèria de la Policia.

Artefactes explosius propietaris

En el registre realitzat en el domicili del principal investigat s'han intervenut dos artefactes explosius amb sengles garrafes de gasolina, quatre tarros amb metxes, multitud de material pirotècnic, dos armes de foc i gran quantitat de munició i cartuchería. A més, i en relació amb les labors d'extorsió i vigilància, s'han intervenut dispositius de seguiment i localització tipus GPS, un distorsionador de veu, llaços de detenció, ulleres de visió nocturna, onze telèfons mòbils i material informàtic d'interés que està sent ara analitzat pels investigadors. Els agents ressalten que, si ben tots dos artefactes explosius estaven disposats per a poder ser usats en qualsevol moment, un d'ells es trobava camuflat en l'interior d'una motxilla a la qual els detinguts li havien realitzat un orifici a fi de poder accedir al dispositiu mecànic de detonació retardada sense necessitat d'obrir-la.

En el registre practicat en el domicili d'un altre dels detinguts, s'han intervenut set telèfons mòbils, quatre càmeres fotogràfiques, divers material informàtic d'interés per a la investigació i cartutxos d'armes de foc.

Grup d'Acció Ciutadana

Els agents han intervenut també diferent parafernalia del grup així com documentació d'altres plataformes de resistència ciutadana i documentació d'interés per a la investigació, com un manual del Grup d'Anarquistes Coordinats, grup que va anar l'autor de l'atemptat a la Basílica del Pilar de Saragossa l'any 2012.Després dels corresponents registres en el matí del passat dilluns, els investigadors han pogut constatar com este grup havia realitzat seguiments també a altres famílies, diferents a les quals van motivar l'inici de les investigacions en un primer moment, triant als seus objectius sobre la base de que les seues empreses o negocis hagueren obtingut licitacions a través de l'administració pública regional.

Una vegada posats a la disposició de l'Autoritat Judicial, s'ha decretat l'ingrés a la presó del presumpte capitost de l'autodenominat «Grup d'Acció Ciutadana».