Amb la col·laboració d'EUROPOL

La Policia Nacional desarticula dos organitzacions criminals dedicades a la regularització fraudulenta de migrants asiàtics

Han sigut detingudes un total de 69 persones, 35 d'elles integrants de les organitzacions criminals desmantellades, i disposaven d'una infraestructura amb la qual van arribar a regularitzar a més d'1.000 ciutadans amb el que van aconseguir obtindre beneficis per uns 5.000.000 d'euros

 Comptaven amb la col·laboració de gestories i despatxos d'advocats per a la gestió de documentació en honor d'aconseguir targetes de residència de forma indeguda, obtenint en contraprestació el cobrament d'entre 500 i 1.000 euros per cada persona estrangera

24/05/24

Agents de la Policia Nacional, amb la col·laboració d'EUROPOL, han desmantellat dos organitzacions criminals i han detingut a 69 persones, 35 d'elles integrants de les organitzacions criminals desmantellades, que disposaven d'una infraestructura amb la qual van arribar a regularitzar a més d'1.000 ciutadans mitjançant contractes ficticis o empadronaments fraudulents arribant a aconseguir beneficis per uns 5.000.000 d'euros. Comptaven amb la col·laboració de gestories i despatxos d'advocats per a la gestió de documentació en honor d'aconseguir targetes de residència de forma indeguda, obtenint en contraprestació el cobrament d'entre 500 i 1.000 euros per cada persona estrangera.

Dos organitzacions criminals

L'entramat criminal, integrat per dos organitzacions assentades en les províncies de Toledo, Madrid i Guadalajara, disposava de ramificacions en altres ciutats d'Espanya i es dedicava a la regularització fraudulenta en el nostre país de ciutadans d'origen xinés en situació irregular. Les dos organitzacions realitzaven la seua activitat criminal de forma independent, encara que col·laboraven de forma esporàdica en funció d'interessos mutus.

Els principals responsables de la xarxa criminal eren els qui contactaven amb els clients i determinaven les tarifes exigides. Una àmplia xarxa de col·laboradors dotava a les dos organitzacions de la infraestructura empresarial necessària, facilitant contractes laborals ficticis i empadronaments per a estrangers en domicilis on mai arribaven a residir. També comptaven amb la col·laboració de despatxos d'advocats per a la gestió de documentació en honor d'obtindre targetes de residència de forma indeguda. Estos col·laboradors rebien una contraprestació econòmica per part dels líders de l'organització, la quantitat de la qual oscil·lava entre els 500 i 1.000 euros per cada persona.

Els implicats també alliçonaven als estrangers per a les entrevistes que tenien durant el procés de sol·licitud d'arrelament. Aportaven documentació falsa a ciutadans xinesos que simulaven viatjar a Espanya per a emprendre un negoci fictici a fi d'obtindre visats tipus D. A més, gestionaven matrimonis de conveniència amb l'objectiu d'aconseguir més fàcilment la residència o nacionalitat. Cobraven entre 3.000 i 20.000 euros a cada ciutadà que obtinguera la residència, depenent del mecanisme utilitzat per a l'obtenció de la seua regularització.

Més d'1.000 estrangers irregularizados fraudulentament

L'operatiu va permetre detectar irregularitats en processos de sol·licitud de permisos de residència que realitzaven ciutadans estrangers de nacionalitat xinesa. La investigació va posar en descobert certificats d'empadronament falsos que havien sigut incorporats als expedients d'estrangeria d'estos ciutadans, amb la finalitat de regularitzar la seua situació de forma fraudulenta i s'estima que haurien regularitzat a més d'1.000 estrangers d'origen xinés.

La investigació, que ha comptat amb la col·laboració d'EUROPOL, s'ha dut a terme en dos fases. La primera fase ha culminat amb la detenció de 35 persones a Toledo (15), Madrid (12), Guadalajara (7) i Palència  (1) pels delictes de pertinença a organització criminal, afavoriment de la immigració il·legal i falsedat documental. La segona fase ha culminat amb 34 detinguts a Madrid (18), Barcelona (3), Palma de Mallorca (3), València (2), Alacant (1), Tarragona (1), Sevilla (1), Còrdova (1), Sant Sebastià (1), Coruña (1), Logronyo (1) i Toledo (1) pel delicte de falsedat documental.

S'han realitzat cinc diligències d'entrada i registre, dos a Toledo, dos a Madrid i una a Guadalajara, en les quals s'han intervenut set vehicles d'alta gamma, 80.000 euros en efectiu, huit telèfons mòbils i documentació relacionada amb la investigació.