Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària

Desmantellada una xarxa criminal transnacional per un frau d'IVA de 17 milions d'euros en el mercat de cotxes d'alta gamma

Hi ha 49 persones detingudes que presumptament haurien constituït una estructura criminal a Espanya per a la compravenda de vehicles d'alta gamma entre empreses d'Alemanya i Portugal mitjançant complexos sistemes per a evadir el pagament de l'IVA

L'operació s'ha dut a terme baix la direcció de la Fiscalia Europea i s'han practicat 14 registres en diverses províncies –Madrid, Badajoz, León, Navarra, Biscaia, Granada, Càceres, Almeria, Teruel, Toledo i Cantàbria- en els quals s'han confiscat quatre automòbils d'alta gamma, documentació relacionada amb la investigació i s'han bloquejat 84 vehicles i 55 comptes bancaris amb un saldo de més de 500.000 euros

27/09/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària, dirigida per la Fiscalia Europea, han desmantellat una xarxa criminal transnacional per un frau d'IVA de 17 milions d'euros en el mercat de cotxes d'alta gamma. Hi ha 49 persones detingudes que presumptament haurien constituït una estructura a Espanya per a la compravenda de vehicles d'alta gamma entre empreses d'Alemanya i Portugal mitjançant complexos sistemes per a evadir el pagament de l'IVA. Durant l'operació s'han dut a terme 14 registres en diverses províncies en els quals s'han confiscat quatre automòbils d'alta gamma, documentació relacionada amb la investigació i s'han bloquejat 84 vehicles i 55 comptes bancaris amb un saldo de més de 500.000 euros.

La investigació es va iniciar a principis de 2021 en detectar-se la presumpta comissió de tres delictes relacionats amb el frau d'IVA entre 2019 i 2021. Les perquisicions practicades van permetre comprovar que els investigats haurien constituït una xarxa criminal a Espanya per a la compravenda de vehicles de luxe de segona mà entre empreses d'Alemanya i Portugal. Mitjançant dos complexos sistemes evadien el pagament de l'IVA aplicant de manera fraudulenta el Règim Especial de Béns Usats, en usar una empresa portuguesa per a crear opacitat en la cadena comercial. Un altre mètode que empraven era constituir empreses fictícies per a cometre frau intracomunitari en matèria IVA, aprofitant les normes de la Unió Europea sobre transaccions transfrontereres.

Baix la direcció de la Fiscalia Europea, s'han dut a terme 14 registres en diferents províncies espanyoles –Madrid, Badajoz, León, Biscaia, Navarra, Granada, Càceres, Almeria, Teruel, Toledo i Cantàbria- en els quals s'han confiscat quatre vehicles d'alta gamma i documentació relacionada amb la investigació. Als arrestats durant l'operació se'ls considera presumptes responsables de tres delictes relacionats amb el frau en l'IVA entre 2019 i 2021, els qui podrien haver defraudat més de 17 milions d'euros. A més, se'ls ha bloquejat 84 automòbils d'alta gamma i se'ls ha intervenut més de 240.000 euros.

La destinació d'estos vehicles una vegada arribats a Espanya era, d'una banda, la seua venda a concessionaris de compravenda conniventes en tot el territori nacional i, per un altre i el més important, dotar a altres organitzacions criminals vinculades al trànsit de drogues d'esportius de luxe, bé per a disposar dels mateixos a través d'un sistema tipus “renting” en el qual els vehicles figura a nom d'una societat amb un testaferro al capdavant, bé per a ser utilitzats per al transport de substància estupefaent.

Així mateix, l'estudi dels comptes bancaris de les més de 200 societats ha permès traçar el moviment de més de 661.395.272,50 d'euros en el període analitzat. L'origen dels capitals era Espanya, canalitzant-se cap als comptes de les 24 societats de l'organització a Portugal i, des d'estes, als comptes alemanys de les empreses subministradores dels vehicles.