Operació conjunta de la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra

Desarticulada una “llança xilena” itinerant que realitzava campanyes de robatoris en vivendes mitjançant escale

S'ha detingut a huit persones en les províncies de Barcelona i Girona, set d'ells a la presó preventiva, i s'han practicat cinc entrades i registres en els quals s'han confiscat efectes sostrets durant les seues accions

Establits a Catalunya, es desplaçaven per tot el país per a realitzar robatoris amb força en vivendes mitjançant escale o “palancazo” i se'ls atribuïx un total de 26 fets delictius

Es desplaçaven des del seu país d'origen per a realitzar campanyes delictives i posteriorment tornar al seu país amb un major estatus criminal

09/06/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb els Mossos d'Esquadra han desarticulat una “llança xilena” itinerant que realitzava campanyes d'assalts en vivendes habitades. S'ha detingut a huit persones en les províncies de Barcelona i Girona i s'han practicat cinc entrades i registres en els quals s'han confiscat efectes sostrets durant les seues accions.

Es desplaçaven des del seu país d'origen per a realitzar campanyes delictives i posteriorment tornar al seu país amb un major estatus criminal. Establits a Catalunya i es desplaçaven per la resta del país per a realitzar robatoris amb força en vivendes mediantes escale o “palancazo”.

Amb un ampli historial delictiu a Xile, configuraven el que a Europa es denomina “llança xilena”, una cèl·lula itinerant desplaçada fora del país per a escometre una campanya delictiva i retornar al seu país havent adquirit un major estatus en el seu entorn criminal

La investigació es va iniciar quan es va detectar l'activitat d'una banda dedicada als robatoris en vivendes, establida a Catalunya, que operava tant allí com en la resta d'Espanya. En un primer moment es va poder determinar que el grup, integrat per ciutadans xilens, era presumptament responsable de diversos robatoris amb força en vivendes de la ciutat de Santander.

Els agents van detectar que el modus operandi que empraven per a accedir a l'interior dels domicilis era l'escale i el forzamiento de portes o finestres del domicili i que realitzaven els assalts en franges horàries de migdia, desplaçant-se per tota la geografia nacional tant per a planificar com per a cometre els il·lícits. Per als seus desplaçaments i així dificultar possibles investigacions policials se servien de vehicles del lloguer.

Cooperació policial internacional

Després d'iniciar la investigació de manera conjunta amb Mossos´d Esquadra, i per a aconseguir la correcta i plena identificació dels autors, es va sol·licitar la cooperació a les autoritats policials de Xile, en concret a la Policia d'Investigacions. Gràcies a la informació rebuda d'este cos policial es va aconseguir la identificació de diversos integrants de la banda, els qui comptaven amb un ampli historial delictiu en el seu país. Els membres de l'estructura criminal configuraven el que a Europa es coneix com a “llança xilena”, una cèl·lula itinerant de caràcter estable, que es desplaça fora del país amb la finalitat de realitzar una campanya delictiva en diversos països de l'estranger i tornar a Xile amb un major estatus en l'entorn criminal nacional.

Les gestions dels agents van permetre identificar i localitzar als autors en la comissió de diversos fets delictius. A més, es va poder verificar l'existència d'una estructura, jerarquia i repartiment de tasques entre els diferents membres de la banda, així com que donaven eixida als efectes robats a través de diferents canals d'encobriment.

Arrest in fraganti

A continuació, es va establir un dispositiu de vigilància i seguiment conjunt de Policia Nacional i de Mossos d'Esquadra, per a monitorar l'activitat dels criminals. Durant la investigació es va produir la detenció in fraganti de tres dels integrants de la banda mentre assaltaven dos domicilis de la localitat barcelonina de Manresa., sent arrestats després d'una persecució quan tractaven de fugir dels agents.

Finalment, es van realitzar cinc entrades i registres en els domicilis que el grup itinerant tenia en eixe moment a Espanya, concretament en les localitats de Blanes, l'Hospitalet de Llobregat i Barcelona, on es van trobar objectes susceptibles d'haver sigut sostrets -75 rellotges d'alta gamma, joies d'or i amb pedres precioses, bosses i perfums de luxe, diners en efectiu i altres efectes-.

L'operació, realitzada de manera conjunta per agents de la Policia Nacional de la UDEV Central, de les prefectures superiors de Policia de Cantàbria i Catalunya juntament amb Mossos d'Escaira, ha finalitzat amb huit detinguts en les províncies de Barcelona i Girona i sobre set d'ells s'ha acordat el seu ingrés a la presó provisional, trobant-se un dels integrants complint condemna per fets de la mateixa naturalesa.