En un operació conjunta de la Policia Nacional amb la Gendarmeria Nacional Francesa

Desarticulada una organització criminal itinerant dedicada a la comissió d'assalts a vivendes i estafes tipus rip deal

Han sigut detingudes 31 persones durant una operació duta a terme en dos fases, en la primera es va detindre a cinc membres a Oriola (Alacant) i en la segona a 26 persones pertanyents a esta organització a Croàcia, Itàlia, Països Baixos, Suïssa, Espanya i França

Els robatoris, comesos en al llarg de tota la geografia espanyola així com en altres països europeus, com França i Portugal, els realitzaven principalment dones jóvens mitjançant el mètode de l'esvarada, mentre que les estafes les duien a terme els hòmens

La investigació és el resultat de la cooperació de les autoritats judicials i policials espanyoles i franceses amb la coordinació d'EUROJUST i EUROPOL

04/02/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta d'investigació amb la Gendarmeria Nacional Francesa, han desarticulat una organització criminal itinerant d'origen italo-croat, assentada a Castelló de la Plana i Alacant, i especialitzada en la comissió de robatoris amb força en domicilis i estafes tipus rip deal

La investigació es va iniciar a l'octubre del passat any i l'operació es va dur a terme en dos fases a l'octubre del 2022. Es va detectar activitat tant en territori francés com a espanyol, per la qual cosa es va requerir col·laboració internacional amb la firma d'un Equip Conjunt d'Investigació (ECI) en EUROJUST a l'octubre de 2022, entre autoritats judicials de França i Espanya.

17 registres en cinc països

En la primera fase es va detindre a cinc membres d'un conegut clan italo-croat en la localitat d'Oriola (Alacant), trobant-se entre les seues pertinences diverses joies i efectes de luxe, a més d'una targeta de plàstic emprada en els robatoris amb força per a l'obertura de portes, dos documents aparentment falsificats i diners en efectiu per la quantitat de 4300 euros.

La segona fase s'ha saldat amb la detenció de 26 integrants de l'organització a Croàcia, Itàlia, Països Baixos, Suïssa, Espanya i França, trobant-se la majoria en este últim país.

S'han dut a terme un total de 17 registres domiciliaris en cinc països, trobant-se joies, efectes robats, gran quantitat de bitllets tipus fac simil i una màquina per a explicar diners, emprats en l'execució de les estafes, així com diversa documentació falsa.

Durant la investigació s'ha pogut comprovar la gran mobilitat i itinerància de l'organització, els membres de la qual canviaven ràpidament de domicili a Espanya i realitzaven multitud de viatges per Europa, emprant documentació falsa per al lloguer de domicilis. Durant l'operatiu han participat quasi 200 agents policials de cinc països.

Dos modalitats delictives

Gràcies a les investigacions realitzades es va poder saber que els robatoris amb força en domicilis els cometien principalment dones jóvens, recolzades per un home que les traslladava en vehicle. Per a accedir als domicilis utilitzaven la tècnica de l'esvarada “”, que consistix a lliscar una làmina de plàstic entre el marc de la porta i el pestell.

Aquesta organització també estava especialitzada a realitzar estafes tipus rip deal, una forma d'engany en la qual els autors, principalment hòmens, es feien passar per empresaris d'alt nivell en algun país estranger, enganyaven a la víctima interessant-se en la compra d'un immoble de luxe, or o joies i pactaven elevar el preu de mercat a canvi que el venedor accedisca a canviar-los paper moneda d'elevat valor per un altre més xicotet. En eixe intercanvi els timadores donen a les víctimes bitllets que simplement eren retallades de paper, excepte d'una petit quantitat que utilitzaven per a enganyar durant la transacció.

Consells per a evitar robatoris en domicilis

Des de la Policia Nacional es recorden alguns consells per a evitar ser víctima de robatoris en vivendes:

• Tancar sempre amb clau.
• Ull als testimonis de plàstic.
• Cura en anunciar que ens anem de vacacions.
• Que la nostra vivenda parega habitada.
• Cura amb la presència de desconeguts en la finca.
• Tan important és la porta d'accés com el pany.
• En cas de detectar qualsevol anomalia en la porta d'accés de la vivenda no tocar res, no entrar i avisar immediatament al 091.