En la segona fase de l'Operació Conífera de la Policia Nacional amb INTERPOL i EUROPOL

Detingudes 23 persones d'una organització criminal presumptament involucrada en la martingala de partits de futbol

Estos arrests, entre els quals es troben membres actius de l'organització criminal, s'han dut a terme en diverses províncies -Badajoz, Cadis, Ciudad Real, Còrdova, Tenerife i en la Ciutat Autònoma de Ceuta- i se sumen a les 21 detencions que es van realitzar en la primera fase de l'operació

Alguns dels arrestats venien els seus comptes de joc perquè els integrants de l'organització feren apostes online en partits manipulats aconseguint ingressos entre 4.000 i 24.000 euros per compte de joc

Per a la realització de les apostes s'aprofitaven dels vincles personals amb jugadors i integrants dels equips de futbol, operant especialment en l'àmbit de la RFEF, la Lliga Nacional de Gibraltar i la Lliga d'Andorra

31/01/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb INTERPOL i EUROPOL, en el marc de la segona fase de l'Operació Conífera, han detingut a 23 persones presumptament incriminades en la martingala de partits de futbol en l'àmbit de la RFEF, la Lliga Nacional de Gibraltar i la Lliga d'Andorra. Els arrests, entre els quals es troben els membres actius de l'organització criminal, s'han dut a terme en diverses províncies –Badajoz, Cadis, Ciudad Real, Còrdova, Tenerife i en la Ciutat Autònoma de Ceuta- i se sumen a les 21 detencions que es van realitzar en la primera fase de l'operació.

Alguns dels arrestats venien els seus comptes de joc perquè els integrants de l'organització feren apostes online en partits manipulats aconseguint ingressos d'entre 4.000 i 24.000 euros per compte de joc.


La investigació es va iniciar després de les detencions i registres duts a terme després de la primera fase de l'operació, en la qual es va detindre a 21 persones en les províncies de Cadis, Badajoz, Sevilla i Almeria per presumpta pertinença a organització criminal, corrupció entre particulars en l'àmbit esportiu i estafa als operadors de joc.

L'anàlisi de les dades va permetre als investigadors aprofundir en el modus operandi de l'organització, identificant tant a futbolistes que haurien participat en la martingala de partits de futbol com a persones que s'encarregaven d'obrir comptes de joc online i comptes bancaris per les quals circulava els diners de l'organització. Este sistema de creacions de comptes i transferències dificultava la traçabilitat del capital i la vinculació dels investigats.

Facilitaven informació interna dels equips

El modus operandi de l'organització criminal constava de quatre fases diferenciades. Una primera etapa en la qual l'esportista facilitava informació interna dels equips de futbol, la qual cosa aportava als integrants de l'organització i apostantes, un avantatge competitiu quant al coneixement de les alineacions d'última hora, descartes, sistema de joc, i altres aspectes que ens coneguts públicament.

En la segona fase es duia a terme el concert de martingales esportives, creant-se grups de comunicació encriptats formats pels líders de l'organització i els esportistes per a gestes les martingales i obtindre grans beneficis econòmics.

Durant la tercera etapa, es duien a terme les apostes esportives tant de manera online com a presencial en cases d'apostes. Quan les apostes eren tramitades de manera online utilitzaven identitats diferents per a evitar la interrelació entre els membres de l'entramat criminal i quan es feien de manera presencial, s'executaven les apostes per petit imports per a evitar que el cobrament posterior del premi generara l'emissió de certificats per a la Hisenda Pública per part dels salons de jocs.

Per a finalitzar les accions fraudulentes, els líders de l'organització distribuïen els beneficis generats durant les apostes entre els esportistes implicats i la resta de la trama.

Futbolistes, aconseguidors d'identitat i “mules “ per a cobrar

L'estructura de l'organització estava composta en un primer graó pels líders de la trava, dos persones que gestionaven els comptes de joc online i les apostes presencies. Un segon escaló de la trama ho formaven els jugadors de futbol que aprofitaven la seua condició per a organitzar les martingales esportives en els equips baix la seua influència.

Una altra part de l'organització era la formada per aconseguidors i per “mules”, els primers aportaven identitats per a operar en les apostes online i els segons, encarregats d'acudir presencialment als locals de joc per a realitzar les apostes fraudulentes i cobrar els premis obtinguts.

Fruit de la investigació desenvolupada en les dos fases durant els anys 2021 i 2022, s'ha aconseguit la desarticulació total de l'organització criminal dedicada a la realització de martingales esportives en partits de futbol. En la primera fase es va detindre a 21 persones en les províncies d'Almeria, Badajoz, Cadis i Sevilla, mentre que en la segona fase s'han practicat 23 detencions. Els investigadors estimen que li muntant total estafat podria ser superior als 500.000 euros.

Per a l'esclariment dels fets i la desarticulació de l'entramat criminal, s'ha comptat amb la col·laboració d'EUROPOL, INTERPOL, del Servici d'Investigació Global del Mercat d'Apostes (SIGMA) depenent de la Direcció general d'Ordenació del Joc, de la Unitat Anti Martingales de la UEFA, així com de la La Lliga i de la Real Federació Espanyola de Futbol. S'investiguen més de 30 partits en competicions esportives i la investigació continua oberta.