En la primera explotació operativa a Espanya del conegut com a cas Magnitsky

Embargats immobles per valor de 25.000.000€ relacionats amb un cas de corrupció comès/fideïcomès a Rússia

El frau es va iniciar amb la sostració de documentació a empreses relacionades amb un fons d'inversió rus amb el qual els funcionaris corruptes que la van efectuar van reclamar de forma fraudulenta la devolució de 230 milions de dòlars de la Hisenda Pública russa

La investigació, duta a terme per la Policia Nacional i EUROPOL, va destapar els vincles amb una xarxa de persones físiques i jurídiques que haurien rebut part d'estos fons fraudulents per a l'adquisició dels immobles en el nostre país

S'estan analitzant més de 1000 comptes bancaris espanyoles per a determinar la responsabilitat penal dels implicats

14/12/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb EUROPOL, han embargat a Espanya desenes d'immobles valorats en prop de 25.000.000 d'euros, presumptament adquirits amb diners procedents d'un cas de corrupció a Rússia en el qual es van defraudar més de 230 milions de dòlars.

Es tracta de la primera explotació operativa a Espanya del conegut com a cas Magnitsky, un frau que es va iniciar amb la sostració de documentació a empreses relacionades amb un fons d'inversió rus amb el qual els funcionaris corruptes que la van efectuar van reclamar de forma fraudulenta una devolució milionària la Hisenda Pública russa.

La investigació ha sigut coordinada per la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i pel Jutjat Central d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional.

Un frau milionari a Rússia

Amb l'objecte d'aclarir les diferents operatives de blanqueig detectades, la Policia Nacional va emetre més de 40 informes a través dels quals s'ha acreditat la recepció de fons en el nostre país, amb origen en comptes i societats estrangeres de diners procedents del conegut com a cas Magnitsky, un cas de corrupció a Rússia que va originar la sostració d'uns 230 milions de dòlars comès/fideïcomès per alts càrrecs públics.

La investigació realitzada a Espanya ha detectat una xarxa de persones físiques -en la seua majoria són ciutadans russos sense amb prou faenes vinculació amb el nostre país- i jurídiques que haurien rebut part d'estos fons fraudulents per a l'adquisició d'immobles. A més, s'han detectat persones d'ascendència russa que han mercat mansions de luxe amb fons provinents d'esta trama.

Analitzades més de 1000 comptes bancaris a Espanya

S'han observat dos modus operandi. D'una banda, els diners procedents del frau hauria arribat directament a comptes bancaris de ciutadans russos suposadament domiciliats a Espanya per a l'adquisició de les propietats. Per un altre, s'han utilitzat immobiliàries espanyoles, amb fortes vinculacions amb el mercat rus, les quals van actuar d'intermediàries, tant per a la recepció dels fons a través dels seus propis comptes bancaris, com gestionant la localització i compra dels béns.

L'equip d'investigació de Policia Nacional adscrit a la Fiscalia Especial, es troba analitzant més de 1000 comptes bancaris espanyoles per a determinar la responsabilitat penal dels implicats, en una investigació sense precedents per la quantitat d'informació que es maneja.

Fins al moment s'han reconstruït 75 operacions d'adquisició d'immobles el valor dels quals d'adquisició ascendix a quasi 25 milions d'euros.
Durant la investigació s'ha comptat amb el suport d'un especialista del Grup Anticorrupció del Centre Europeu contra el Crim Econòmic i Financer (EFECC) d'EUROPOL, que a més es va desplaçar ex profeso a la Illa de Tenerife per a servir de suport als investigadors actuantes i analitzar altres possibles vincles amb corrupció que pogueren existir.

Així mateix, s'han tramitat cinc Ordes Europeus d'Investigació i una Comissió Rogatoria Internacional i, s'ha sol·licitat a través d'EUROJUST informació a 12 països que formen part d'aquesta institució. Fruit d'esta operació s'ha detingut de moment a una persona en l'Illa de Tenerife i s'han dut a terme 4 diligències d'entrada i registre. Els agents han intervenut abundant documentació en format físic i digital, documents que després d'una primera anàlisi confirmaria les hipòtesis d'investigació seguides pels investigadors. També s'han intervenut uns 30.000 euros en efectiu i diverses joies.

Com a conseqüència d'esta explotació operativa s'ha sol·licitat l'embargament d'altres tres immobles, de dos vehicles d'alta gamma i de 19 comptes bancaris vinculats amb la detinguda. No es descarten futures detencions ni noves actuacions policials i judicials vinculades amb els fets investigats en l'operació.