Con la colaboración de la DIRAN de la Policía Nacional de Colombia y la agencia estadounidense Homeland Security Investigations

La Policia Nacional interven un arsenal de guerra i uns 2.600 quilos de cocaïna a una perillosa organització de narcotraficants

Detingudes 19 persones, entre elles un històric narco conegut com “el matador” i que era objectiu de les autoritats espanyoles i colombianes des de fa més de deu anys, en exercir com a enllaç per al narcotràfic entre tots dos països. Part de la droga – 2.000 quilograms-  va ser interceptada en aigües internacionals del Carib quan era transportada amb vaixell  per a la seua distribució en territori espanyol, mentre que la resta es trobava oculta en una nau industrial en Siero (Astúries). L'arsenal estava compost per set fusells d'assalt, una magrana de mà, explosiu plàstic, un lanzacohetes, un detonador, deu silenciadors, tres armes curtes, onze carregadors, dos inmovilizadores elèctrics, tres jupetins antibalas i més d'1.000 cartutxos metàl·lics. Els mitjans de comunicació interessats podran gravar el material intervenut i declaracions de responsables operatius a les 11 hores del dia d'avui a el Complex Policial de Canilles

07/12/22


Agents de la Policia Nacional, en una operació que ha comptat amb la col·laboració de la  DIRAN de la Policia Nacional de Colòmbia i l'agència nord-americana HSI –Homeland Security Investigations- han desarticulat una perillosa i activa organització criminal narcoglobalizada, amb la detenció de 19 persones i l'aprehensió de 2.600 quilograms de cocaïna i un arsenal d'armes de guerra. Entre els arrestats es troba un històric narco conegut com “el matador”, objectiu de les autoritats espanyoles i colombianes des de fa més de deu anys.

 

Part de la droga – 2.000 quilograms- va ser interceptada en aigües internacionals del Carib quan era transportada amb vaixell des de Sud-amèrica  per a la seua distribució en territori espanyol i la resta – 600 quilograms- es trobava oculta en una nau industrial en Siero (Astúries).

 

Desplaçament a Madrid per a una reunió

 

Les primeres perquisicions van tindre lloc en el mes de gener del passat any quan els agents van tindre coneixement de l'existència d'una organització criminal que, composta per membres de diferents països de Sud-amèrica i que operaven principalment des de Colòmbia, pretenia introduir a Espanya una important quantitat de cocaïna. Després d'identificar als membres de la trama, els investigadors van poder constatar que estos s'havien desplaçat fins a Madrid per a reunir-se amb un conegut narcotraficant gallec, responsable de la distribució de la droga en el nostre país. Després d'este encontre els investigats planifiquen l'enviament de dos tones de cocaïna per a finals de juliol de 2022.

 

Gràcies a la cooperació internacional, l'embarcació que transportava 2.000 quilograms de substància estupefaent va ser intervenuda en aigües internacionals pròximes al Carib, frustrant així el propòsit criminal de l'organització. Durant este operatiu els seus cinc tripulants van ser arrestats no obstant açò, un mes més tard, el grup narcotraficant va preparar un segon enviament de cocaïna cap a Espanya, per la qual cosa els agents van tornar a detectar noves reunions entre els propietaris de la droga i el narcotraficant gallec, totes elles en el nostre país.

 

Simulant un viatge familiar

 

Finalment, i amb tota la informació recaptada, els investigadors van procedir a la fase d'explotació de l'operació en la qual van localitzar una nau industrial en Siero (Astúries) on es trobaven ocults altres 600 quilograms de cocaïna. Fins a este lloc s'havia desplaçat el narcotraficant gallec, en companyia de la seua parella, amb l'objectiu d'eludir l'atenció policial simulant un viatge familiar. Al costat d'ells també es va desplaçar un altre individu mexicà com a fedatari de l'organització que, d'una banda s'encarregava de testificar que tot es realitzava segons els pactes i, per un altre, realitzava labors d'avanzadilla amb el vehicle advertint de la possible presència policial durant el camí .Estes tres persones van ser arrestades al costat de la resta d'integrants de la xarxa, encarregats de la logística per a la introducció de la cocaïna a Espanya.

 

Així mateix en la nau industrial també va ser localitzat un arsenal d'armes de guerra compost per fusells d'assalt, magranes de mà, explosius, lanzacohetes, silenciadors, armes curtes i cartuchería de multitud de calibres, entre altres objectes. Estes armes, al costat d'altres intervenudes en el domicili de Galícia del narcotraficant espanyol, que mostren el grau i nivell de l'organització ara desarticulada.

 

Les armes van ser remeses als laboratoris de Policia Científica per a procedir a la seua anàlisi pericial mentre que el lanzacohetes, l'explosiu plàstic, la magrana i el detonador van ser analitzats pels especialistes de TEDAX-NRBQ. Després d'una inspecció inicial del lanzacohetes, els agents van considerar que, a causa de la seua inestabilitat, era necessari procedir a la seua inutilització i destrucció controlada, traslladant el lanzacohetes a un búnquer segur on es va realitzar la seua explosió controlada.