Hui es commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona

Detinguts 26 fugitius buscats per atacs sexuals greus

L'Operació Violeta ha tingut per missió la localització i detenció de pròfugs perseguits per haver comès/fideïcomès delictes greus de caràcter sexual sobre dones i xiquetes

En sis mesos han sigut arrestats fugitius nacionals i internacionals, concretament 13 a Espanya i la mateixa xifra en altres huit països gràcies a la col·laboració policial internacional

Els arrestats han arribat a utilitzar lent de contacte de colors, alces per a variar la seua altura o canviar per complet el seu estil de vida per a tractar d'evitar la seua localització

25/11/22

Agents de la Policia Nacional, en el marc de la xarxa ENFAST –European Network of Fugitive Search Teams-, han detingut en els últims sis mesos a 26 fugitius buscats per cometre delictes sexuals greus sobre dones i xiquetes. Hui 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona, donem a conéixer els resultats de l'Operació Violeta que ha tingut per missió buscar, localitzar i detindre a aquells pròfugs nacionals i internacionals reclamats pels delictes sexuals més greus com són les agressions sexuals agreujades i els abusos sexuals greus sobre menors.

 

Màxima prioritat en la seua localització

Al maig d'enguany, després de fixar  l'objectiu de l'operació, es va realitzar un filtre dels fugitius a localitzar sobre la base de paràmetres de tipologia i gravetat de delictes de caràcter sexual comeses sobre dones i xiquetes, i es van obrir dos grans vies de treball, sobre fugitius nacionals i sobre fugitius internacionals.

Quant als primers, es va realitzar una recopilació dels fugits buscats per jutjats espanyols per la comissió en el nostre país d'agressions sexuals.  Posteriorment, en funció del perfil del fugitiu, l'anàlisi de l'entorn familiar, activitat patrimonial, i altres indicis, els agents van poder determinar si els fugitius es trobaven a Espanya o en un tercer país. Per a aprofundir en gestions d'àmbit nacional en el primer cas o, cas contrari, utilitzar les vies de cooperació policial internacional per a la localització de fugitius, tals com la Xarxa Europea de Cerca Activa de Fugitius-ENFAST en l'àmbit europeu, i la Xarxa Iberoamericana de Fugitius per als països llatinoamericans.

Igualment, sobre aquells pròfugs reclamats per cometre agressions sexuals en l'estranger que presentaven una possible ubicació a Espanya es van iniciar idèntiques gestions de localització en el nostre país, davant el risc que pogueren cometre fets similars a Espanya.

D'eixa manera, entre maig i novembre del present any, han sigut localitzats i detinguts un total de 26 fugitius, la mitat en el nostre país i la mitat restant gràcies a la col·laboració policial internacional en huit països estrangers, concretament a Colòmbia, Perú, Uruguai, Paraguai, Països Baixos, Regne Unit, Romania i Alemanya. Tots estos fugitius, de diferents nacionalitats, estaven reclamats per la comissió de delictes sexuals greus comeses sobre dones o menors d'edat, tals com a violacions, abusos sexuals, pederàstia o trànsit de persones amb finalitats d'explotació sexual.

 

Campaña “ELS MÉS BUSCATS”

Un dels arrestats que va presentar més dificultats per a la seua localització va ser el de Diego Dario González Ghersi, inclòs en la campanya de la Policia Nacional “ELS MÉS BUSCATS”. El pròfug va recórrer a un gran canvi físic per a impedir ser identificat, a més de deixar-se barba i pèl llarg, utilitzava lent de contacte de colors, plantilles per a augmentar la seua altura i nous tatuatges per a tapar els que ja tenia. Li constava un orde d'ingrés a la presó per abusos sexuals sobre la seua filla de cinc anys i va ser detingut a Sant Joan d'Alacant.

En una investigació conjunta amb les autoritats policials d'Equador (OCN-Quito) i Colòmbia (OCN-Bogotà), va ser arrestada una fugitiva inclosa en la llista dels més buscats per la Policia Nacional i EUROPOL. L'arrestada Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez, estava reclamada per les autoritats espanyoles, entre altres fets, per un delicte de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual.

 

Canvi d'aspecte i canvi de vida

Altres fugitius a més de canviar el seu aspecte físic, han arribat a canviar el seu estil de vida per complet, com un dels arrestats que a més d'utilitzar el document d'identitat del seu germà, es dedicava a viatjar per tota Espanya a bord de la seua furgoneta en la qual pernoctava per a evitar la seua localització.

Entre els detinguts per haver comès/fideïcomès fets violents en el nostre país, destaca l'arrest en Països Baixos d'un fugitiu  buscat per una agressió sexual que va cometre l'any 2008 a una jove en la localitat de La Rioja de Fuenmayor.  Un altre dels arrests més destacables va ser la detenció de dos germans que s'ocultaven en una zona marginal de difícil localització a Romania, on es refugiaven després d'haver agredit sexualment a Cadis a una menor de la seua pròpia família.