En una operació conjunta amb EUROPOL i la Policia Sèrbia

La Policia Nacional desmantella un grup criminal dedicat al trànsit d'armes i drogues i deté a un dels objectius prioritaris d'EUROPOL

Entre les 25 persones arrestades es troba un high value target -objectiu d'alt valor- d'EUROPOL, que exercia de líder de l'organització

S'han practicat 14 entrades registres de forma simultània a Espanya i a Sèrbia, i s'han desmantellat sis plantacions de marihuana, confiscant-se 4.000 plantes de la mateixa substància, 63 quilograms de cogollos envasats al buit aptes per a la seua distribució, prop de 450.000 euros, quatre vehicles, un rifle, tres armes simulades, gran quantitat de munició real i tres rellotges de luxe

Detingut

29/10/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb EUROPOL i la Policia de Sèrbia, han desmantellat una organització criminal d'origen serbi i de caràcter transnacional dedicada presumptament al trànsit d'armes, de drogues i al blanqueig de capitals. El grup, assentat en la zona del llevant espanyol, explicava entre els seus integrants amb un objectiu prioritari para EUROPOL, considerat com una de les persones més rellevants dels càrtels balcànics.

La investigació es va iniciar al febrer del present any producte de l'intercanvi d'informació amb les autoritats sèrbies sobre l'existència d'una organització criminal que estaria actuant entre Espanya i el país balcànic.

Els investigadors han dut a terme 14 entrades i registres de forma simultània en tots dos països, detenint-se a un total de 25 persones, 23 d'elles en les províncies d'Alacant, Barcelona, Tarragona i València i dos a Sèrbia. A més, s'han desmantellat de sis plantacions de marihuana, la confiscació de 4.000 plantes de la mateixa substància, 63 quilograms de cogollos envasats al buit aptes per a la seua distribució, prop de 450.000 euros, quatre vehicles, un rifle, tres armes simulades, gran quantitat de munició real i tres rellotges de luxe. En el dispositiu han participat més de 300 efectius policials, entre ells, dos funcionaris serbis.

Els beneficis eren blanquejats principalment a Sèrbia

Una vegada localitzats i identificats tots els integrants de l'organització, es va descobrir que s'encarregaven de l'explotació de diversos cultius de marihuana en diferents punts geogràfics d'Espanya, la producció dels quals era distribuïda en diferents països europeus, on el seu valor es multiplica de forma exponencial. Els beneficis eren blanquejats principalment a Sèrbia, on era desenvolupada una investigació policial de forma paral·lela.

El centre neuràlgic era la zona del Levante, on residien el cap de l'organització i els seus lloctinents, des d'on coordinaven, planificaven i decidien sobre les qüestions més importants del grup.

Gràcies a la cooperació policial internacional es va saber que una de les característiques principals dels investigats era el seu passat vinculat amb el trànsit d'armes, advertint de la perillositat dels mateixos i la intensa activitat concernent a ella, a més de la implicació amb cultius massius de marihuana en plantacions “indoor”.

L'organització s'ordenava de forma piramidal, amb una clara distribució de funcions, actuant tots els seus integrants de manera coordinada i subordinada baix una fèrria disciplina marcada per la professionalitat en els seus mitjans per a garantir la seua seguretat.

A Espanya es van practicar 12 entrades i registre repartits en les províncies d'Alacant, València i Barcelona i dos a Sèrbia. Un total de 25 persones van ser detingudes, 23 d'elles a Espanya, de les quins han ingressat onze a la presó.

El desmantellament de les plantacions de marihuana i la confiscació de la droga suposa una garrotada per a l'organització, ocasionant-li pèrdues de 660.000 euros i una privació de guanys per les collites d'un valor aproximat de més de dos milions d'euros anuals. Amb esta actuació es dona per desmantellada una de les organitzacions més importants del conglomerat que conformen els càrtels balcànics.

Plantació marihuanaRegistre