Finançat per la Unió Europea en el marc del projecte ASSISTANCE

Agents del TEDAX-NRBQ de la Policia Nacional participen en un simulacre internacional d'un incident AMOK

En l'exercici també han intervenut altres equips europeus de primera intervenció, com a bombers de Suècia, Suïssa i Països Baixos o diversos equips d'emergència sanitària de Turquia, entre uns altres

L'objectiu del projecte ASSISTANCE és ajudar i protegir al personal de diferents tipus d'organitzacions de primers auxilis que treballen junts durant la mitigació de grans desastres i millorar les seues capacitats i habilitats/habilitats per a enfrontar situacions complexes

29/06/22

Agents del TEDAX-NRBQ de la Policia Nacional han participat en un simulacre internacional d'un incident AMOK. L'exercici, realitzat en el Centre de Pràctiques Operatives de l'Enira, en la localitat de Jaén de Linares, ha sigut finançat per la Unió Europea en el marc del projecte ASSISTANCE. Un projecte que el seu objectiu és ajudar i protegir al personal de diferents tipus d'organitzacions de primers auxilis que treballen junts durant la mitigació de grans desastres (naturals o provocats per l'home) i millorar les seues capacitats i habilitats/habilitats per a enfrontar situacions complexes, relacionades amb diferents tipus d'incidents.

En l'exercici ha participat també el Servici de R+D de la Subdirecció General de Logística i Innovació de la Policia Nacional, a més d'altres equips europeus de primera intervenció, com a bombers de Suècia, Suïssa i Països Baixos o equips d'emergència sanitària de Turquia, entre uns altres. Al costat d'ells han intervenut empreses i institucions d'investigació i desenvolupament de diversos països europeus.

L'objectiu de l'esdeveniment és que les institucions europees i els servicis d'emergències participen en un simulacre de situació d'emergència en la qual un suposat agressor empraria un artefacte com a mitjà per a atacar a una població o a un col·lectiu, la qual cosa es coneix com un incident AMOK. Els incidents AMOK (fora de control) inclouen qualsevol tipus de situació violenta en la qual l'agressor empra qualsevol mitjà per a atacar a una població o a un col·lectiu, independentment de la motivació. 

S'han emprat mitjans de realitat augmentada, que aportaran una anàlisi de les imatges per a la identificació de les víctimes del succés així com la senyalització en temps real de rutes d'evacuació i rutes a evitar. Igualment permetria determinar qui és el sospitós i situar els possibles agents explosius o NRBQ en l'escenari. Amb esta tecnologia, també es podrà localitzar i assenyalar amenaces per patrons de moviment dels sospitosos, com per exemple un individu llançant una substància al sòl.