Operació de la Policia Nacional amb INTERPOL i EUROPOL

Desarticulada una organització dedicada a la martingala de partits de futbol en àmbit RFEF i de la Lliga Nacional de Gibraltar

Hi ha 21 detinguts i sis investigats -en les províncies de Cadis, Badajoz, Sevilla i Almeria- que podrien haver estafat més de 500.000 euros i als quals se'ls imputa presumptes delictes de pertinença a organització criminal, corrupció entre particulars en l'àmbit esportiu i estafa als operadors de joc

L'organització estava composta per dos hòmens vinculats al món del futbol professional, futbolistes que aprofitaven la seua professió per a facilitar informació privilegiada, aconseguidors que aportaven identitats per a operar en el joc online i mules que acudien a salons de joc per a realitzar les apostes esportives prefixades i cobrar els premis obtinguts

S'han realitzat tres registres en els quals han sigut intervenuts 60.000 euros en efectiu, dos vehicles, terminals mòbils i material informàtic

29/06/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb INTERPOL i EUROPOL, han desarticulat una organització dedicada presumptament a la martingala de partits de futbol en l'àmbit de la RFEF i la Lliga Nacional de Gibraltar. Hi ha 21 detinguts i sis investigats en les províncies de Cadis, Badajoz, Sevilla i Almeria per presumpta pertinença a organització criminal, corrupció entre particulars en l'àmbit esportiu i estafa als operadors de joc, a més s'han realitzat tres registres domiciliaris. Han sigut intervenuts 60.000 euros en efectiu, dos vehicles, terminals mòbils i material informàtic. L'organització estava composta per dos líders, futbolistes que s'aprofitaven de la seua professió per a facilitar informació privilegiada, aconseguidors que aportaven identitats per a operar en el joc online i mules que acudien presencialment a diferents salons de joc per a realitzar les apostes esportives prefixades, i cobrar els premis obtinguts.

L'organització criminal va ser detectada a causa del comportament irregular en el mercat d'apostes en un partit de futbol de Tercera Divisió en el mes de maig del 2021 encara que, posteriorment, els investigadors han constatat que la seua existència és anterior a eixa data. A causa de l'estreta col·laboració que manté la Policia Nacional amb la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF), la Direcció general d'Ordenació del Joc (DGPJ) i la Lliga Nacional de Futbol Professional, es va traslladar de les alertes que s'havien produït en el mercat d'apostes al Centre Nacional Policial per a la Integritat en l'Esport i les Apostes (CENPIDA) de la UDEV Central, òrgan policial especialitzat en la investigació de la corrupció en l'esport. Iniciades les gestions policials els agents van determinar l'existència d'una organització dedicada principalment a la martingala de partits de futbol en l'àmbit de la RFEF i de la Lliga Nacional de Gibraltar. 

L'organització investigada estava liderada per dos hòmens vinculats al món del futbol professional que utilitzaven canals restringits per a comunicar-se amb la resta d'integrants, esportistes i persones de màxima confiança. D'esta manera s'aprofitaven dels vincles personals que mantenien amb els jugadors i integrants dels equips de futbol, generant un major control sobre els partits de Tercera Divisió de la RFEF.

El modus operandi de l'organització es definia en quatre fases

En un primer moment els esportistes facilitaven informació interna dels equips, la qual cosa oferia un avantatge als membres de l'organització quant a alineacions d'última hora, descartes, sistemes de joc i altres aspectes que no són coneguts públicament. Posteriorment, els líders de la xarxa creaven grups de comunicació encriptats amb els propis futbolistes per a gestar les martingales esportives i d'esta manera obtindre grans beneficis. 

En una tercera etapa, els líders realitzaven apostes, tant en les pròpies cases d'apostes com de manera online, sent esta última manera el predominant ja que dificultava la investigació policial quant al seguiment de la interrelació entre els membres de l'entramat criminal, així com dels circuits de moviment de diners creats per a canalitzar-ho (passarel·les de pagament, comptes bancaris…). Un factor determinant, utilitzat pels membres de l'organització per a evitar el seguiment policial en la realització de les apostes presencials, consistia a executar-les per imports fraccionats per a evitar que el cobrament del premi posterior generara l'emissió d'un certificat de premis per a la Hisenda Pública per part del saló de joc. L'última fase era la de repartiment de beneficis entre els esportistes implicats i la resta de membres de l'organització, tasca realitzada pels líders de la mateixa. 

L'organització utilitzava importants mesures de seguretat, utilitzant comunicacions encriptades per a dificultar la identificació dels futbolistes i resta d'integrants de l'entramat criminal en la xarxa.

Líders, futbolistes, aconseguidors i mules

L'estructura interna de l'organització es conformava en diferents graons. El lideratge ho exercien dos persones que gestionaven els comptes de joc online, així com les apostes presencials. Una altra part fonamental eren els jugadors de futbol, que aprofitaven la seua professió per a organitzar martingales esportives en diferents equips de futbol baix la seua influència, amb la finalitat d'obtindre beneficis dels mateixos. A més, l'entramat criminal comptava amb col·laboradors que aportaven identitats als líders de l'organització per a operar en el joc online. Cada identitat obtinguda generava un guany de 100 euros per als aconseguidors. Finalment estaven les “mules”, que acudien presencialment a diferents salons de joc per a realitzar les apostes esportives prefixades, i cobrar els premis obtinguts.

Fruit de les investigacions realitzades pels agents es va detindre a 21 persones en les províncies de Cadis, Sevilla, Badajoz i Almeria i hi ha altres sis investigades als quals s'imputen els delictes de pertinença a organització criminal, corrupció entre particulars en l'àmbit esportiu i estafa als operadors de joc. S'han realitzat tres registres domiciliaris en els quals s'han intervenut 60.000 euros en efectiu, així com la intervenció de dos vehicles a motor. S'estima que el muntant total estafat podria ser superior als 500.000 euros. 

Així mateix, a causa de l'especialització de l'organització criminal i a la implicació de la Lliga Nacional de Gibraltar en els fets, es va generar l'activació dels mecanismes de cooperació policial internacional a través d'EUROPOL i INTERPOL, els qui van desplegar a especialistes i analistes per a recolzar en la investigació i en l'execució de l'operatiu policial.