Operació conjunta de la Policia Nacional, l'Agència Tributària i la Policia Federal Argentina (PFA)

Intervenuts 165 quilos de cocaïna ocults en un contenidor procedent d'Argentina mitjançant el procediment de “ganxo cec”

La droga ha sigut interceptada en el Port de Santa Cruz de Tenerife després de ser introduïda en un buc portacontenedor en el port de Zárate (Argentina)

Han sigut detinguts en Argentina huit membres d'esta organització dedicada al trànsit marítim d'estupefaents a través de bucs portacontenedores entre Sud-amèrica i Europa i han sigut intervenuts 323.000 dòlars

El "ganxo cec" o “rip off” és una tècnica consistent a introduir l'estupefaent en un contenidor de mercaderia legal o buida para, posteriorment, extraure l'estupefaent en el port de destinació

Agents procedint a l'obertura del contenidor on es trobava la droga

12/05/22

Agents de la Policia Nacional i funcionaris del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb les Autoritats Argentines (PFA), han desenvolupat una investigació contra una organització criminal assentada en Argentina i Europa, dedicada al trànsit marítim d'estupefaents a través de bucs portacontenedores.

La investigació es va iniciar quan els agents van tindre coneixement de l'existència d'una organització d'estes característiques. Fruit de la investigació, es va aconseguir determinar el ‘modus operandi' que emprava l'organització per a realitzar el transport de la droga des d'Argentina fins a Europa, contaminant mitjançant ‘rip off' o ‘ganxo cec' contenidors a bord de bucs dedicats al transport de mercaderies per a extraure-la una vegada que aquestes embarcacions tocaven ports europeus.

L'objectiu principal de l'organització era, a través de les seues ramificacions a Europa, i en concret a Espanya, retirar eixa substancia estupefaent quan l'embarcació haguera arribat al Port de Santa Cruz de Tenerife. Continuant amb les perquisicions realitzades per part de les forces policials implicades, es va poder identificar el contenidor en el qual l'organització havia introduït la substancia estupefaent.

150 paquets de cocaïna amb un pes de 165 quilograms

L'organització va introduir la substancia estupefaent en el port de Zárate (Argentina), aprofitant les connexions que este grup organitzat tenia en el mateix, d'esta manera la droga introduïda va prendre rumb a Espanya.Una vegada el buc portacontenedores va arribar a les costes de l'arxipèlag canari, en la matinada del 18 d'abril de 2022, els agents van establir un dispositiu de vigilància tant del buc com del contendor que es trobava en el celler del mateix. Durant este període els agents no van observar cap moviment sospitós del contendor ni a cap persona que es disposara a extraure la substancia estupefaent. Així mateix, es va comprovar que els precintes del contendor no havien sigut violentats a bord del buc. Tenint en compte esta circumstància, els agents van procedir a l'obertura del contenidor trobant en el seu interior cinc borses blaves, amb 150 paquets de cocaïna, d'un pes aproximat total de 165 quilograms.                                        

Detencions en Argentina

Una vegada confirmat la troballa de la droga, les autoritats argentines procedien a la detenció dels huit membres de l'organització, relacionats amb la introducció de l'estupefaent en el contenidor en Argentina, així com als registres de les vivendes dels arrestats on es van trobar 323.000 dòlars. 

El "ganxo cec" o “rip off” és una tècnica consistent a introduir l'estupefaent en un contenidor de mercaderia legal o buida para, posteriorment, extraure l'estupefaent en el port de destinació

 

Cocaïna intervenudaDroga intervenuda