Hi ha huit detinguts que actuaven en tota Espanya

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada al frau bancari mitjançant SIM swapping

Obtenien informació personal i les dades bancàries d'accés als comptes de les víctimes a través de missatges maliciosos en els quals es feien passar per un banc

Usurpaven la identitat de les seues víctimes a través de la falsificació de documents oficials i enganyaven als empleats de tendes de telefonia per a aconseguir el duplicat de les targetes SIM, targetes on rebien els missatges de confirmació de seguretat dels bancs que els permetien buidar els comptes de les seues víctimes

10/02/22

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada, presumptament, al frau bancari mitjançant el duplicat de targetes SIM.

Hi ha huit detinguts assentats a Catalunya i actuaven en tota Espanya que, mitjançant missatges maliciosos i fent-se passar per un banc, obtenien informació personal i les dades bancàries d'accés als comptes de les víctimes a les quals usurpaven la seua identitat a través de la falsificació de documents oficials. Amb açò enganyaven als empleats de tendes de telefonia per a aconseguir el duplicat de les targetes SIM i, d'esta forma, tindre accés als missatges de confirmació de seguretat del banc. D'esta forma podien operar en la banca online i accedir als comptes bancaris per a procedir al seu buidatge després de rebre els missatges de confirmació de seguretat dels bancs.

Les primeres perquisicions van tindre lloc al març de l'any passat quan els agents van rebre dos denúncies per transferències bancàries fraudulentes en diferents punts geogràfics d'Espanya. Tots dos perjudicats van denunciar  que havien accedit sense el seu consentiment a la banca online per a realitzar moviments bancaris. Encara que els passos inicials es van produir en llocs remots, les perquisicions van conduir als investigadors a la província de Barcelona, on els ara detinguts blanquejaven els diners defraudats operant a través de transferències bancàries i plataformes digitals de pagament instantani.

Manipulaven la fotografia del DNI

El modus operandi utilitzat per l'organització versava primerament sobre la variant més tradicional del mètode phishing, és a dir a través de SMS, correu electrònic o missatgeria instantània en els quals es feien passar per una persona o empresa de confiança per a aconseguir informació confidencial com a contrasenyes bancàries, nombres de targetes de crèdit o fins i tot còpies del DNI. Al no disposar del document físic, però sí una fotocòpia, tractaven de simular una aparença física similar al legítim propietari del DNI que apareixia en la fotografia i així convéncer als empleats. Mitjançant este mètode aconseguien usurpar la identitat de les víctimes per a sol·licitar un duplicat de la targeta SIM. 

Després de l'obtenció de la targeta SIM, les víctimes perdien el senyal de cobertura en els seus telèfons, ja que en activar el duplicat la mateixa quedava immediatament desactivada quedant la línia en poder dels arrestats, moment en el qual els estafadors rebien els missatges del banc amb les claus necessàries per a autoritzar transaccions. Utilitzaven per a açò bancs online de diversos països d'Europa, i fins i tot a nom de víctimes per a dificultar la traçabilitat i localització dels diners.

Finalment huit persones van ser arrestades –set a Barcelona i una a Sevilla- i dotze comptes bancaris van ser bloquejades.