Operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Desarticulada una organització internacional dedicada al trànsit d'estupefaents des d'Espanya fins a Bèlgica

El grup, d'origen belga i marroquí, s'assentava principalment en la província de Sevilla i es proveïa de l'estupefaent a través de proveïdors locals

Utilitzaven el mètode go fast - transportar la droga en un vehicle a una velocitat elevada i sense repostar- i una empresa de transports per a fer arribar la mercaderia il·lícita a Bèlgica

S'ha arrestat a 23 persones i s'han dut a terme 13 registres domiciliaris – 11 a Sevilla i dos a Màlaga- en els quals s'ha intervenut 475 plantes de marihuana, 725 quilograms d'haixix, més de 8.300 euros en efectiu, tres vehicles i diverses armes i munició

27/01/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, han desarticulat una organització internacional dedicada al trànsit d'estupefaents des d'Espanya fins a Bèlgica. El grup d'origen belga i marroquí s'assentava principalment en la província de Sevilla i es proveïa de l'estupefaent a través de proveïdors locals.

 Utilitzaven el mètode go fast - transportar la droga en un vehicle a una velocitat elevada i sense repostar- a més d'una empresa de transports per a fer arribar la mercaderia il·lícita a Bèlgica. Durant l'operatiu 23 persones han sigut arrestades i s'han dut a terme 13 registres domiciliaris – 11 a Sevilla i dos a Màlaga- en els quals s'ha intervenut 475 plantes de marihuana, 725 quilograms d'haixix, més de 8.300 euros en efectiu, tres vehicles, diverses armes i munició.

El començament de la investigació va tindre lloc a inicis de l'any 2020 quan les autoritats belgues van informar als agents espanyols de les activitats d'esta xarxa en el nostre país. Una vegada iniciades les perquisicions els investigadors van comprovar que els membres d'este grup narcotraficant estaven establits en les províncies de Jaén i Màlaga i que a més utilitzaven el mètode go fast, que consistix a travessar  la península veloçment fins a la seua destinació per a fer arribar la marihuana i haixix a Bèlgica. Per a açò comptaven amb una empresa de lloguer de cotxes, l'únic propòsit dels quals era el de proporcionar els vehicles necessaris per a traslladar la droga.

Canvi del mitjà per a ocultar la droga

Després de diverses intervencions policials dutes a terme en els transports que l'organització utilitzava, esta va canviar el mitjà per a ocultar la droga. D'esta manera els narcotraficants en el nostre país van començar a llogar camions en els quals posteriorment es carregava l'estupefaent i es feia arribar a Bèlgica ocult en la càrrega legal. Utilitzant este nou mètode els investigadors van poder acreditar dos enviaments, l'últim dut a terme al gener de 2021.

Posteriorment i una vegada identificats els responsables d'esta branca encarregada de la distribució de l'estupefaent i registrat el modus operandi utilitzat per esta empresa de transports, es van dur a terme les detencions i registres oportuns en tots dos països simultàniament. A Espanya van ser arrestats l'amo i conductor dels camions, tots dos espanyols, així com un ciutadà marroquí propietari de l'empresa de transports, considerat el responsable d'organitzar els enviaments de droga des del nostre país. Així mateix també van ser arrestades altres dos persones a Barcelona i Sevilla. Per la seua part l'operació a Bèlgica es va saldar amb la detenció de 24 persones en eixe país i a França. 

Preparant una partida de droga

Avançades les perquisicions i després d'identificar als proveïdors d'esta xarxa internacional que operava a Espanya, els agents van comprovar que es trobaven principalment assentats en la província de Sevilla, on disposaven de diverses finques des de les quals distribuïen l'estupefaent i realitzaven cultius de marihuana. Així mateix, el passat mes de juny, els investigats es trobaven preparant una partida de droga i per a açò disposaven d'un camió que havien carregat  amb 725 quilograms d'haixix en una de les finques situada a Alcalá de Guadaira (Sevilla). Una vegada ple va partir amb direcció a Madrid a través de l'autovia A4, on va ser interceptat per una patrulla d'agents a Jaén, que després de comprovar la mercaderia il·lícita van procedir a la detenció dels seus dos ocupants.

Continuant amb la investigació sobre estos mateixos proveïdors, els investigadors van poder establir la infraestructura de la qual disposava l'organització, a més de confirmar que la mateixa disposava de ramificacions en la província de Màlaga. D'esta manera i una vegada identificats a tots els membres i llocs on operava, es va establir un operatiu policial en el qual es van dur a terme 13 registres domiciliaris -11 a Sevilla i dos a Màlaga- en els quals es van intervendre 475 plantes, dos quilograms d'haixix, més de 8.300 euros en efectiu, tres vehicles, dos escopetes municionadas, una escopeta simulada, un regirar, una escopeta d'aire comprimit, a més de 15 cartutxos i dos caixes de munició de fogueig. També es va procedir a la detenció de la resta dels membres de la trama –16 a Sevilla i dos a Màlaga-. 

Per la seua part, a Bèlgica, durant els registres van ser intervenuts cinc vehicles, dos pistoles, 15.000 euros en efectiu, una motocicleta robada i huit vehicles robats a Bèlgica i Valenciennes (França).