Operació conjunta de la Policia Nacional, Agència Tributària i EUROPOL

Desarticulat un grup criminal de caràcter familiar i amb connexions internacionals que va blanquejar més de 45 milions d'euros a Espanya

L'operació s'ha dut a terme en la província de València i s'ha saldat amb la detenció de cinc persones, a els qui se'ls ha intervenut diversa documentació, 16 immobles, dos vehicles, uns 21.000 euros en efectiu i diferents objectes i col·leccions d'alt valor econòmic

Tres agents de l'Agència Tributària, Europol i Policia Nacional

26/10/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb l'Agència Tributària i EUROPOL, han detingut a cinc persones en la província de València per pertànyer, presumptament, a una organització criminal, de caràcter familiar, que havia blanquejat a Espanya més de 45 milions d'euros. Les investigacions policials van començar l'any 2017, coordinades per la Fiscalia contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i pel Jutjat d'Instrucció número 20 de València.

Des d'un primer moment, els investigadors van comprovar la important relació comercial i financera que havia desenvolupat una mercantil espanyola dirigida per una organització criminal de caràcter familiar. Les operacions comercials examinades, basades principalment en treballs d'interiorisme i decoració d'immobles, tenien, aparentment, uns preus molt superiors als valors de mercat, mancant la mercantil espanyola de personal i d'una infraestructura que es corresponguera amb semblant volum de negoci, i introduint en el sector financer espanyol grans quantitats de diners. El total superava els 45 milions d'euros.

Per a la realització d'estes activitats, l'organització criminal va realitzar certs desemborsaments que podrien identificar-se com a possibles pagaments de comissions a presumptes testaferros en comptes bancaris de tercers països, així com l'adquisició d'immobles a Espanya a nom d'altres persones.

Amb la finalitat d'ocultar el seu extraordinari increment patrimonial, l'organització va crear una estructura societària que tenia com a objecte camuflar la destinació final dels fons obtinguts, encara que gran part dels mateixos van ser utilitzats per a adquirir nombrosos immobles en la ciutat de València. A causa de les connexions internacionals d'esta organització criminal, durant la investigació s'ha comptat amb el suport d'un especialista del Grup Anticorrupció del Centre Europeu contra el Crim Econòmic i Financer (EFECC) d'EUROPOL, que ha recolzat esta investigació, així com els possibles vincles de corrupció que pogueren existir.

No es descarten noves detencions

Fins al moment, s'ha procedit a la detenció de cinc persones espanyoles per la seua presumpta vinculació amb delictes de blanqueig de capitals i pertinença organització criminal, encara que no es descarten futures detencions. Com a conseqüència de l'explotació operativa de la investigació, es van dur a terme dos diligències d'entrada i registre en la província de València, donant com resultat la intervenció de diversa documentació, tant en format paper com de caràcter electrònic i digital (diversos ordinadors, tauletes i telèfons mòbils), que a simple vista podrien evidenciar l'efectiva comissió dels fets investigats. Amb l'anàlisi que es realitze podria acreditar-se l'existència d'altres possibles delictes duts a terme per l'organització criminal desarticulada.

S'han intervenut judicialment 16 immobles, quasi tots situats en la província de València, així com dos vehicles utilitzats per l'organització. A més, s'han embargat 35 comptes bancaris en diferents entitats financeres i durant l'operatiu policial s'han intervenut uns 21.000 euros en efectiu, així com diferents objectes i col·leccions d'alt valor econòmic.