En l'aeroport de Ciudad Real

El GEO de la Policia Nacional organitza un exercici sobre actuació davant incidents crítics amb ostatges en aeronaus

La pràctica està emmarcada dins d'ATLES, xarxa de cooperació policial d'unitats tàctiques antiterroristes que pretén compartir coneixements i els millors protocols d'actuació entre els seus membres

En les jornades de treball participen unitats tàctiques de GIS (Itàlia), LLAURES (Lituània), DSU (Bèlgica), EKO COBRA (Àustria), GIGN (França), GOE (Portugal), GSG9 (Alemanya), NI (Suècia) i el GEO de la Policia Nacional d'Espanya

El director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras ha assenyalat que estos entrenaments conjunts són importants perquè “reforcen les capacitats dels països membres de la Unió Europea per a donar resposta a desafiaments que no són nacionals, sinó europeus, de tots”

Exercici del GEO sobre actuació davant incidents crítics amb ostatges en aeronaus

21/10/21

Durante la presente semana, y enmarcado en la red ATLAS, la Policía Nacional está organizando unas jornadas de trabajo sobre medios de apertura en aeronaves en el aeropuerto de Ciudad Real. Las prácticas están siendo organizadas por el GEO –Grupo Especial de Operaciones- y son llevadas a cabo por diferentes unidades tácticas de policías europeas como GIS (Italia), ARAS (Lituania), DSI (Holanda), DSU (Bélgica), EKO COBRA (Austria), GIGN (Francia), GOE (Portugal), GSG9 (Alemania) y NI (Suecia) además del referido GEO.

Exercici d'obertura en aeronaus

El GEO de la Policia Nacional, amb la finalitat de millorar els seus procediments, l'intercanvi d'experiències i tècniques pròpies de les seues funcions, establix relacions internacionals amb altres grups antiterroristes de l'esfera mundial, especialment en l'àmbit europeu. Per a açò es duen a terme seminaris, intercanvis de personal, cursos o exercicis conjunts, sent la més important aquells emmarcats en la xarxa ATLES.

Dins de la Plataforma “ATLES”, incardinada en EUROPOL, existixen diversos grups de desenvolupament de projectes en els quals participen diverses unitats contraterroristas de tota Europa. Dins del grup de “Treball en aeronaus”, es va idear un exercici sobre “Procediments tàctics, d'obertura, amb procediments mecànics i explosius, i tècniques de domini i control, en els supòsits d'incidents crítics amb ostatges en aeronaus”, que s'està duent a terme en l'aeroport de Ciudad Real entre els dies 18 al 22 d'octubre del present any i que està finançat amb fons europeus, a través de la Fundació Policia Espanyola.

L'organització de les esmentades pràctiques serà a càrrec del Grup Especial d'Operacions, col·laborant proactivamente els agents italians en la logística.

“Desafiaments que no són nacionals, sinó europeus”

En l'acte dut a terme hui, el director general de la Policia, Francisco Pardo ha assenyalat que estos entrenaments conjunts són importants perquè “reforcen les capacitats dels països membres de la Unió Europea per a donar resposta a desafiaments que no són nacionals, sinó europeus, de”tots . A més, Francisco Pardo s'ha dirigit als membres del GEO referint-se a ells com a “servidors públics admirables, l'exemple perfecte del treball en equip, una maquinària perfectament sincronitzada on cada component té un paper crucial sense el qual no funciona la resta.”

Xarxa ATLES

ATLES és una xarxa de cooperació policial d'Unitats tàctiques antiterroristes dins del marc d'Interior i Justícia de la Unió Europea, la filosofia principal de la qual és la de compartir entre els membres de la seua comunitat coneixements i els millors protocols d'actuació. En l'actualitat està compost per 37 unitats policials contraterroristas pertanyents a 31 països (els estats membres de la Unió Europea més Noruega i Suïssa).

A més dels objectius genèrics de la xarxa de cooperació ja referits, l'objectiu específic d'estos simulacres bianuals és el de la promoció de l'activitat d'ATLES davant la Unió Europea, singularment davant el Parlament i la Comissió Europea, així com davant les autoritats nacionals competent en política interior.