A les províncies de Màlaga, Madrid i Barcelona

La Policia Nacional desarticula una organització criminal d'origen serbi que va assaltar l'habitatge d'un clan rival en Estepona

Han estat detingudes 11 persones, nou dels quals han ingressat a la presó, entre els quals es troba el líder de l'organització, considerat un “objectiu d'alt valor”, al que li consta una Ordre Internacional de Detenció emesa per Sèrbia

S'han practicat set entrades i registres –Estepona (5), Madrid (1) i Vilassar de Dalt (1)- i han estat intervingudes tres armes de foc, munició, set documents d'identitat falsos, un dron i 16.000 euros en efectiu

05/05/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal per l'assalt a l'habitatge d'un grup rival en Estepona. Han estat detingudes 11 persones a les províncies de Màlaga, Madrid i Barcelona -nou dels quals han ingressat a la presó- per la seva presumpta implicació en els delictes de detenció il·legal, robatori amb violència, tinença il·lícita d'armes, lesions, falsedat documental, tráfico de drogues, i pertinença a organització criminal. Entre els detinguts es troba el líder de l'organització, al que li consta una Ordre Internacional de Detenció emesa per Sèrbia, d'on s'havia escapolit en 2021 sent considerat un “objectiu d'alt valor” i un dels més cercats d'aquest país. S'han practicat set entrades i registres en les quals han estat intervingudes tres armes de foc amb nombrosa munició, set documents d'identitat falsos, un dron i 16.000 euros.

La recerca es va iniciar el passat mes de gener quan els agents van tenir coneixement de l'assistència sanitària en un hospital malagueny per lesions greus a cinc ciutadans serbis. Les indagacions van permetre esbrinar que l'habitatge en la qual residien havia estat assaltada empelando armes de foc i que els habitants havien estat emmanillats, copejats i ferits. Donada la gravetat dels fets i la poca col·laboració que van mostrar aquestes persones amb els agents, es va poder constatar, amb la col·laboració de les autoritats sèrbies, que els autors podrien tractar-se  de perillosos delinqüents relacionats amb el crim.

Emmanillats amb bridas i brutalment atacats

Des del principi de les indagacions els investigadors van sospitar que aquest assalt podria venir motivat per un ajust de comptes entre clans serbis. Després de la inspecció ocular de l'habitatge on van ocórrer els fets es va poder constatar l'assalt i la seva gravetat, trobant abundants restes sanguínies per tot l'habitatge i restes de bridas.

Les primeres perquisicions van permetre la intervenció d'una pistola, amb el nombre de sèrie esborrat, que els autors dels fets haurien deixat en els voltants del lloc dels fets durant la seva fugida. A més, la recerca va revelar que l'assalt havia comptat amb una minuciosa preparació prèvia i una execució dels fets que recordava a tàctiques militars, explicant fins i tot amb el suport d'un dron per preparar l'assalt i tenir vigilades a les víctimes.

En els fets van participar vuit persones, cinc assaltant la casa i tres realitzant labors de vigilància en els voltants. A més, van detectar l'àmplia logística que van emprar a la planificació arribant a llogar fins a tres vehicles i tres habitatges en les quals es van allotjar els dies previs mentre preparen l'atac. A més, els autors comptaven amb infraestructura a les províncies de Màlaga, Madrid, Barcelona i Alacant.

Una vegada identificats tots els implicats, amb la permanent col·laboració amb el Servei de Lluita contra el Crim Organitzat de la República de Sèrbia, es va aconseguir determinar que l'organitzador de l'atac es tractaria del líder d'una perillosa organització criminal de caràcter armat, vinculada al narcotràfic, i que comptava amb una Ordre Internacional de Detenció emesa per les autoritats sèrbies, sent catalogat per aquestes com “un objectiu d'alt valor” i un dels més cercats del país des de 2021.

Intervingut un dron durant els registres

Després dels avanços de la recerca i després de tenir constància que l'organització s'hauria desplaçat novament a la província de Màlaga, es va organitzar un operatiu policial per arrestar als implicats, havent de comptar amb agents del Grup Especial d'Operacions i del Grup Operatiu Especial de Seguretat davant la perillositat dels investigats.

Durant l'operatiu es van dur a terme un total de set registres domiciliaris, cinc en Estepona (Màlaga), un a Madrid i un altre a Vilassar de Dalt (Barcelona) en els quals es van intervenir dues pistoles amb el nombre de sèrie esborrat, més de 100 cartutxos, una borsa amb utensilis que els agents creuen que anaven a ser utilitzats en un altre atac, set documents d'identitat falsos, un dron i 16.000 euros en efectiu.

L'operació va permetre l'arrest d'11 persones com a presumptes responsables dels delictes de detenció il·legal, robatori amb violència, tinença il·lícita d'armes, lesions, falsedat documental, tráfico de drogues i pertinença a organització criminal. A més de l'Ordre Internacional de Detenció que tenia el líder de l'organització, a un altre dels detinguts també li constava una Ordre Internacional de Detenció emesa per Sèrbia i a un tercer arrestat una ordre d'ingrés a la presó pel nostre país. Una vegada posats a disposició judicial, es va decretar l'ingrés a la presó provisional de nou dels arrestats.