A Madrid i Barcelona

La Policia Nacional deté a dues persones que introduïen a Espanya monedes històriques procedents de Marroc mitjançant documentació falsa

Un dels arrestats tractava d'introduir les monedes a Espanya emprant documentació falsa que li havia facilitat l'altre arrestat, responsable d'una casa de subhastes, per tractar de justificar la legalitat de la possessió

Han estat intervingudes 113 monedes dírham de plata de diferents valors i quatre monedes d'or quan tractaven d'introduir-les a Espanya

03/05/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a dues persones, a Barcelona i Madrid, que introduïen al nostre país monedes històriques procedents de Marroc mitjançant documentació falsa. Els detinguts serien responsables dels delictes de blanqueig de capitals i falsedat documental.

La recerca va començar a l'abril de 2023 quan es va rebre un comunicat per part de les autoritats marroquines on s'informava que haurien interceptat a un ciutadà italià, resident a Espanya, un lot de monedes històriques marroquines en el seu equipatge quan es disposava a abandonar Marroc amb destinació a Barcelona.

Mitjançant l'enviament de fotografies d'algunes monedes, es va sol·licitar des de Marroc que es duguessin a terme les gestions oportunes al nostre país per verificar si les peces interceptades havien estat adquirides en aquest, tal com afirmava el ciutadà italià. A partir d'aquest moment els agents van sol·licitar més informació a la policia marroquina davant la incoherència de la versió del detingut en frontera, que afirmava haver-hi mercat a Espanya monedes marroquines per procedir a la seva venda en Marroc i posteriorment tornar a introduir a Espanya les sobrants.

Intervingudes i decomissades 113 monedes dírham de plata

Després de realitzar diverses comprovacions es va poder confirmar que cap de les monedes comptava amb el permís d'exportació previ per a la seva sortida d'Espanya, la qual cosa semblava apuntar al fet que, com després es va confirmar, mai havien estat aquí. Més tard Marroc informava que havien estat intervingudes i decomissades 113 monedes dírham de plata de diferents valors i quatre monedes d'or, sent-li retornades al ciutadà italià altres 37. A més es va enviar als nostres agents la documentació que el detingut havia aportat  per acreditar el suposat origen lícit de les peces, en aquest cas es tractava d'una factura falsa d'una sala de subhastes situada a Madrid, que havia creat amb la finalitat de  justificar davant les autoritats marroquines la propietat de les monedes, fent-los creure que havien estat adquirides a Espanya.

En el mes de gener es va procedir a la detenció del responsable de la sala de subhastes de Madrid i posteriorment es va dur a terme la detenció del ciutadà italià a Barcelona. A tots dos se'ls imputen els delictes de blanqueig de capitals i falsedat documental.