A Madrid i Barcelona

La Policia Nacional deté a dos persones que introduïen a Espanya monedes històriques procedents de Marroc mitjançant documentació falsa

Un dels arrestats tractava d'introduir les monedes a Espanya emprant documentació falsa que li havia facilitat l'altre arrestat, responsable d'una casa de subhastes, per a tractar de justificar la legalitat de la possessió

Han sigut intervenudes 113 monedes dírham de plata de diferents valors i quatre monedes d'or quan tractaven d'introduir-les a Espanya

03/05/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a dos persones, a Barcelona i Madrid, que introduïen en el nostre país monedes històriques procedents de Marroc mitjançant documentació falsa. Els detinguts serien responsables dels delictes de blanqueig de capitals i falsedat documental.

La investigació va començar a l'abril de 2023 quan es va rebre un comunicat per part de les autoritats marroquines on s'informava que haurien interceptat a un ciutadà italià, resident a Espanya, un lot de monedes històriques marroquines en el seu equipatge quan es disposava a abandonar Marroc amb destinació a Barcelona.

Mitjançant l'enviament de fotografies d'algunes monedes, es va sol·licitar des de Marroc que es dugueren a terme les gestions oportunes en el nostre país per a verificar si les peces interceptades havien sigut adquirides en este, tal com afirmava el ciutadà italià. A partir d'eixe moment els agents van sol·licitar més informació a la policia marroquina davant la incoherència de la versió del detingut en frontera, que afirmava haver-hi mercat a Espanya monedes marroquines per a procedir a la seua venda en Marroc i posteriorment tornar a introduir a Espanya les sobrants.

Intervenudes i decomissades 113 monedes dírham de plata

Després de realitzar diverses comprovacions es va poder confirmar que cap de les monedes comptava amb el permís d'exportació previ per a la seua eixida d'Espanya, la qual cosa pareixia apuntar al fet que, com després es va confirmar, mai havien estat ací. Més tard Marroc informava que havien sigut intervenudes i decomissades 113 monedes dírham de plata de diferents valors i quatre monedes d'or, sent-li retornades al ciutadà italià altres 37. A més es va enviar als nostres agents la documentació que el detingut havia aportat  per a acreditar el suposat origen lícit de les peces, en este cas es tractava d'una factura falsa d'una sala de subhastes situada a Madrid, que havia creat amb la finalitat de  justificar davant les autoritats marroquines la propietat de les monedes, fent-los creure que havien sigut adquirides a Espanya.

En el mes de gener es va procedir a la detenció del responsable de la sala de subhastes de Madrid i posteriorment es va dur a terme la detenció del ciutadà italià a Barcelona. A tots dos se'ls imputen els delictes de blanqueig de capitals i falsedat documental.