En el Palau Real de Madrid

Les seves Majestats els Reis presideixen la celebració de l'acte central commemoratiu del Bicentenario de la Policia Nacional

A l'acte també assistiran el president del Govern, Pedro Sánchez, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, el director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, i representants de delegacions de països de tot el món, entre altres autoritats

La seva Majestat el Rei lliurarà la Placa d'Honor de l'Ordre del Mèrit Constitucional a la Policia Nacional, que serà recollida pel director adjunt operatiu en representació de tota la institució

Durant l'acte es durà a terme un descens aeri de dos membres del GEO, un guia i el banderer -que portarà la bandera de la Policia Nacional-, una desfilada d'una representació de vehicles policials i uniformes històrics i l'entrega de la bandera de la Policia Nacional a Don Felipe per part de dos nens

L'acte es retransmetrà en directe al canal 24 Hores de Televisió Espanyola i també podrà ser seguit en streaming al canal de Youtube de la Policia Nacional

07/05/24

Les seves Majestats els Reis d'Espanya, Don Felipe i Donya Letizia, presidiran matí a les 10.00 hores la celebració de l'acte central commemoratiu del Bicentenario de la Policia Nacional, que se celebrarà a la Plaça de l'Armeria del Palau Real de Madrid, i que comptarà amb la presència del president del Govern, Pedro Sánchez, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, i el director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, entre altres autoritats.

A l'acte, que comptarà amb una formació de més de 300 agents i una formació dinàmica de diferents unitats policials, assistiran representants de delegacions de països de tot el món per commemorar els 200 anys de la creació de la Policia Nacional.

La celebració començarà amb l'entrega del bastó, símbol de comandament de la Policia Nacional, a La seva Majestat el Rei per part del director adjunt operatiu de la Policia Nacional, José Ángel González. A continuació, Les seves Majestats els Reis accediran a la tribuna real, des d'on escoltaran l'himne nacional.

Tot seguit, Don Felipe passarà revista a la formació, acompanyat pel director adjunt operatiu de la Policia Nacional i el cap de la formació. L'acte també comptarà amb un descens aeri de dos membres del GEO, un guia i el banderer, que portarà la bandera de la Policia Nacional. A més, dos nens acompanyats per un agent lliuraran al cap de l'Estat la bandera de la Policia Nacional.

Després de les paraules del director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, La seva Majestat el Rei lliurarà la Placa d'Honor de l'Ordre del Mèrit Constitucional a la Policia Nacional per “la seva activitat al servei de la Constitució i dels valors i principis en ella establerts, singularment complint el mandat constitucional de garantir la seguretat i el lliure exercici dels drets de tots els espanyols”, tal com recull el BOE en la seva edició del passat 30 d'abril.

Posteriorment se celebrarà l'acte “in memoriam” als policies morts en acte de servei i una desfilada d'una representació de vehicles policials i uniformes històrics

Primer cos policial amb dimensió nacional

El passat 13 de gener, la Policia Nacional va complir 200 anys d'història. Sota el lema “Compromesos amb tu”, aquest bicentenario commemora els principals episodis de la història de la Policia Nacional, la seva imatge davant la ciutadania, el sentiment de pertinença dels seus membres i el seu reconeixement com a operador de referència en la seguretat pública, tant a nivell nacional com a internacional.

Va ser la Real Cèdula de 13 de gener de 1824 la que va crear la Policia General del Regne, l'antecedent històric de la institució policial. Va ser, per tant, primer cos policial amb dimensió nacional amb la funció de “garantir el ben i la seguretat pública”.

Esdeveniments celebrats pel 200 aniversari

La commemoració del Bicentenario s'està duent a terme durant tot el 2024 mitjançant un programa d'activitats que es desenvolupen per tot el territori nacional i que són impulsats i coordinats per la Comissió Nacional, òrgan col·legiat interministerial adscrit al Ministeri de l'Interior que actua sota la Presidència d'Honor de Les seves Majestats els Reis.

El passat 13 de gener, a la madrilenya plaça de Colón es va celebrar el primer gran esdeveniment en commemoració del 200 aniversari de la Policia Nacional. Presidit pel secretari d'Estat de Seguretat, es va dur a terme un acte d'hissat solemne de la bandera nacional. També es va celebrar en altres ciutats espanyoles.

Aquest mateix cap de setmana, agents de Policia Nacional van realitzar el servei d'honor en diferents partits de futbol de màxima categoria i nivell professional. Des de llavors, les ciutats declarades Patrimoni de la Humanitat van començar a il·luminar alguns dels seus monuments amb el logo del 200 aniversari. A aquesta iniciativa es van sumar altres ciutats de tota la geografia nacional.

El 12 de març va sortir a la llum una moneda de dos euros de curs legal que commemora els dos segles de la Policia Nacional, i cinc dies després va ser inaugurada pel ministre de l'Interior la gran exposició “200 anys d'història de la Policia espanyola”, instal·lada en el Pavelló de Convencions de la Casa de Camp, a Madrid, i que podrà visitar-se fins al proper 12 de maig.

Iberia ha batejat el seu últim avió A350 Next amb el nom de “Bicentenario Policia Nacional”. Correus, per la seva banda, ha presentat un segell commemoratiu, l'ONCE ha publicat un cupó i Loteries Nacional ha emès un dècim amb aquesta celebració. També destaca l'edició d'un facsímil sobre la història de la Policia Espanyola.